szerző:
MTI

A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára tette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank "BBB plusz" hosszú távú és "A-2" rövid lejáratú besorolását.

A hitelképességi osztályzat "negatív következménnyel járható megfigyelését" azzal indokolta az intézet, hogy előző nap a magyar szuverén adósság szintén "BBB plusz, A-2" minősítését is negatív figyelőlistára tették. Emellett azzal is, hogy "az OTP és a többi magyarországi bank meredeken emelkedő finanszírozási költségekre és a nemzetközi piacokhoz való szűkebb hozzáférésre számíthat a globális pénzügyi zűrzavar és a terjedő kockázatkerülés okozta növekvő makrogazdasági kockázatok miatt, aminek negatív hatása lehet a nemzetközi tőkeáramlásra és a befektetői hangulatra".

Egyszersmind megismételték a közleményben, hogy az OTP osztályzata "kifejezi (a csoport) uralkodó belföldi piaci helyzetét, erőteljes és egészségesen irányított üzletét, sokoldalú közép- és kelet-európai eredménytermelő képességét és erős nyereségességét". Mindezt "részben ellensúlyozza a közép- és kelet-európai országokban esetleg bizonytalanná és kockázatossá válható működési környezet, a kölcsönzés gyors növekedéséből és a jelentős belföldi devizahitelezésből származó hitelkockázat és a bank mérsékelt tőkeértéke", írták a Standard & Poor's elemzői.

egjegyezték, hogy a magyar kormány és a központi bank intézkedéseket vezet be a magyar pénzügyi piacok fölerősítésére, részben az Európai Központi Bank támogatásával - ezek következményei is befolyásolják majd a megfigyelést.

A Standard & Poor's várhatóan két-három hónapon belül dönt a megfigyelés eredményéről.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az OTP újra saját részvényt vásárolt

Az OTP Bank Nyrt. 50 000 darab OTP törzsrészvényt vásárolt darabonként 3 965 forintos átlagáron 2008. október 13-án - közölte a hitelintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

hvg.hu Gazdaság

Érdemes-e most OTP-részvényt venni?

A múlt héten az OTP árfolyama megfeleződött, s a papírral a saját tőke értéke alatt kereskedtek. Befektetési szakembereket azzal a sokakat foglalkoztató kérdéssel kerestük meg, hogy vajon a jelenlegi pánikjeleket mutató tőzsdei környezet ellenére érdemes-e OTP papírokba invesztálni.

Vélemény

Mózer András: Mol, OTP. Hadműveleti terület: Magyarország

Egy magyar devizaválság, vagy egy magyar bankpánik mindent leértékel és olcsóvá tesz Magyarországon. A jegybank és a költségvetés eszközei elégtelenek egy ilyen akció feltartóztatására, ráadásul nem lehetünk biztosak abban, hogy az állami döntéshozók racionálisan cselekszenek. A Budapesti Értéktőzsde eseményei, az OTP és a MOL érthetetlen zuhanása, a forint devalválódása, az egyértelmű spekulációs támadások azt jelzik, hogy a hadművelet megindult. De ki vagy kik állnak mögötte?

MTI Gazdaság

Saját részvényeket vett az OTP

Az OTP Bank Nyrt. a 2008. május 30-án bejelentett program keretében szerdán a Budapesti Értéktőzsdén 45 ezer darab OTP törzsrészvényt vásárolt 3865 forint/darab átlagáron – közölte a bank a tőzsde honlapján.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Csányi részben Urbán nyakába varrta az OTP elleni támadást

Az OTP Bank likviditása erős, a banknak jelentős tartalékai vannak – jelentette ki Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója a Veres János pénzügyminiszterrel és Simor András jegybankelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. Egyben elmondta, hogy nem adta volna el Mol-papírjait, ha tudja, mekkora hullámot ver az ügylet.

Tömegkarambolt okozott egy autós az Üllői úton - keresi a rendőrség

Tömegkarambolt okozott egy autós az Üllői úton - keresi a rendőrség

Macklemore is jön a Szigetre

Macklemore is jön a Szigetre

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Videó: Szétszedték a Huawei P30 Prót, ezt találták a belsejében

Megszűnik Bokros Lajos pártja

Megszűnik Bokros Lajos pártja

Visszakéri a tesztpéldányokat az összehajtható telefonjából a Samsung, hogy megnézzék, mi vele a gond

Visszakéri a tesztpéldányokat az összehajtható telefonjából a Samsung, hogy megnézzék, mi vele a gond

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál