szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a csütörtöki záró értékéhez képest 659,94 pontos, 4,98 százalékos emelkedéssel, 13899,33 ponton nyitott. A pénteki kereskedésben megnyugvást várnak a tőzsdei szakértők, akik emelkedésre nem, de nagyobb zuhanásra sem számítanak.

Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője megnyugvást vár a budapesti börzén. A magyar piac a nemzetközi piacokhoz képest rosszabbul teljesített csütörtökön, részben ez a magyarázata az enyhe optimizmusnak. A másik pedig az, hogy több olyan lépés történt az elmúlt napokban, ami a forint elleni spekulációt nehezíti. Ennek hatására kissé megnyugtatóbb Magyarország megítélése. Az OTP árfolyammozgása összefügg Magyarország nemzetközi megítélésével, hogy ha a szorítás enyhül Magyarország körül, akkor az OTP kereskedése is megnyugszik – magyarázta a kereskedő.

Az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő csütörtökön leminősítést valószínűsítő, negatív figyelőlistára tette az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank kötelezettségeinek "BBB plusz" hosszú távú és "A-2" rövid lejáratú besorolását. Az intézet ezt részben azzal indokolta, hogy szerdán a magyar szuverén adósság szintén "BBB plusz, A-2" minősítését is negatív figyelőlistára tették azzal magyarázva, hogy "az OTP és a többi magyarországi bank meredeken emelkedő finanszírozási költségekre és a nemzetközi piacokhoz való szűkebb hozzáférésre számíthat a globális pénzügyi zűrzavar és a terjedő kockázatkerülés okozta növekvő makrogazdasági kockázatok miatt, aminek negatív hatása lehet a nemzetközi tőkeáramlásra és a befektetői hangulatra".

A hitelminősítő a közleményében hangsúlyozta, hogy az OTP osztályzata "kifejezi (a csoport) uralkodó belföldi piaci helyzetét, erőteljes és egészségesen irányított üzletét, sokoldalú közép- és kelet-európai eredménytermelő képességét és erős nyereségességét". A Standard & Poor's várhatóan két-három hónapon belül dönt a megfigyelés eredményéről.

Szatmári Tamás, a Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője szerint nemzetközi hatásokra talán "levegőhöz jut a piac", és megjelennek a bizakodó befektetők. Az OTP részvényeire minden bizonnyal hatással lesz a hitelminősítő bejelentése, de talán már sokan nem hisznek az ilyen "ítéletekben" – mondta az üzletkötő.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1.244,71 pontos, 8,59 százalékos csökkenéssel, 13239,39 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 34,1 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 1295 forinttal, 10,89 százalékkal 10600 forintra csökkent, 4,3 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 484 forinttal, 12,79 százalékkal 3300 forintra esett, forgalmuk 21,4 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 37 forinttal, 5,69 százalékkal 613 forintra gyengült, forgalma 2,1 milliárd forint volt. A Richter papírok árfolyama 1.485 forinttal, 4,95 százalékkal 28505 forintra csökkent, a részvények forgalma 3,8 milliárd forintot ért el.

Egy óra után újra lefelé (Oldaltörés)

A pénteki kereskedés második órájának elejére pirosba fordult a budapesti tőzsdeindex, a vezető részvények közül 10 óra után pár perccel a Richter mellett már veszteségben volt az OTP és a Magyar Telekom is.

A részvényforgalom az első órában megközelítette a 7 milliárd forintot. A 13.899,33 ponton nyitó BUX a 4,98 százalékos nyitási nyereségből vesztségbe fordult, 13.206 pontra csökkent, ami a legutóbbi, csütörtöki záró értékéhez képest 32 pontos, 0,25 százalékos csökkenés.

A vezető papírok mindegyike jelentős pluszban kezdte a napot. Az OTP és a Mol lendülete különösen nagy volt, mindkét papír árfolyamnyeresége meghaladta a nyolc százalékot az első fél órában. Tíz óra utánra a Richter mellett már az OTP, a Magyar Telekom is veszteségbe került, egyedül a Mol tartotta magát. A Mol 200 forinttal, 1,89 százalékkal 10800 forintra erősödött. Az OTP részvények ára 50 forinttal, 1,52 százalékkal 3250 forintra csökkent. A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 2,12 százalékkal 600 forintra esett. A Richter papírok árfolyama 105 forinttal, 0,37 százalékkal 28400 forintra gyengült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Nem csillapodott a pánik a BÉT-en

Nem csillapodott a pánik a Budapesti Értéktőzsdén pénteken, a kereskedést követő egy órában sem – mondta Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője a piacnyitást követő helyzetet értékelve.

MTI Gazdaság

BÉT: erősödnek az indexek a bejelentések hatására

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1 049,30 pontos, 6,82 százalékos emelkedéssel, 16 437,10 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 35,1 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest.

MTI Gazdaság

BÉT: a régiós indexekhez képest kétszeres zuhanás

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1953 pontos, 11,88 százalékos csökkenéssel, 14 484,10 ponton zárt szerdán. Csütörtökön folytatódhat az eladói nyomás. Az átmeneti emelkedés után a nyugat-európai részvénypiacok ismét 6-7 százalékos zuhanással zártak, mivel a befektetők immár egy mélyebb recesszió lehetőségétől tartanak.

MTI Gazdaság

BÉT: pesszimista nyitás után emelkedő árfolyamok

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 155,11 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 18 868,90 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 45,0 milliárd forint volt kedden, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

MTI Gazdaság

BÉT: emelkedett a BUX, gyengült a Mol

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 71,90 pontos, 0,38 százalékos emelkedéssel, 19.074,26 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 13,3 milliárd forint volt, a vezető részvények közül egyedül a Mol zárt veszteséggel, a többi papírnak emelkedett az árfolyama az előző napi záráshoz képest.

Hét nap gazdaság

Bécsi BÉT-többség

Ötből két kézbe összpontosult az 541 millió forintos jegyzett tőkéjű Budapesti Értéktőzsde Zrt. (BÉT) 68,8 százaléka.

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

A Puskás Akadémia meglepetésre megverte a Fradit

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

A franciák próbálják megmenteni az iráni nukleáris program korlátozását

A franciák próbálják megmenteni az iráni nukleáris program korlátozását

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Orbán helytartót nevezett ki a Puskás-stadion és a foci-Eb élére

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak

Trump már a magáncégeknek is megmondaná, mit csináljanak

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma