szerző:
MTI

A gazdasági válsággal kapcsolatban Csányi Sándor, az OTP Bank és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is az összefogás szükségességét emelte ki a Népszabadságnak nyilatkozva.

Csányi Sándor. Gyors intézkedések kellenek a szociális
partnerek támogatásával
© Bánkuti András
Válsághelyzetben össze kell fogni – idézik a lap pénteki számában Csányi Sándort a nemzeti csúccsal kapcsolatban. Hernádi Zsolt pedig arról beszélt, hogy szerinte a szakmai műhelyekben már elkészültek a szükséges programok, így van esély a megegyezésre. Ilyen időszakban azért is van helye a közmegegyezésnek, mert az politikai ciklusokon is átnyúlnak, ami a befektetői bizalom szempontjából is fontos.

Csányi Sándor szerint most arra van szükség, hogy amilyen gyorsan csak lehet olyan intézkedéseket hozzon, jelentsen be a kormány - lehetőleg a szociális partnerek és a politikai pártok támogatásával -, amelyek a külvilág számára egyértelműen bizonyítják, hogy Magyarország elkötelezett a konvergencia-program és a pénzügyi egyensúly megtartása mellett.

Az OTP első embere kedvező lépésnek nevezte az államháztartási hiány csökkentésének bejelentését, de szerinte a pénzpiaci befektetőket az új költségvetés azon konkrét részletei győzhetnék meg leginkább, amelyek bizonyítják a hiánycsökkentés iránti elkötelezettséget, és ezen keresztül azt is, hogy érdemes forintban, magyar állampapírokban - vagy éppen hazai részvényekben tartani a pénzüket.

Hernádi Zsolt. A kiadási oldalra kellene koncentrálni
© Túry Gergely
Ha „helyzet van”, egy nagyvállalatnak sokszor hasonlóak a problémái, mint egy országnak - fejtette ki Hernádi Zsolt, aki erre kétféle választ tart lehetségesnek. A "vesztes" a kedvezőtlen helyzetet külső tényezők hatásának tudja be, és a kilábalást is azok javulásától teszi függővé. A „nyertes” saját háza táján néz körül, és ott javít.

Szerinte szembe kell nézni azzal, hogy Magyarországon az eltartottakhoz képest kevés az adófizető, nagy az állami újraelosztás. Úgy vélte: az érintettek – például az ellenzék vagy a társadalmi rétegek képviselői – akkor fogadhatják el az intézkedéseket, ha világos és garanciákkal ellátott programot tesznek le eléjük.

Hernádi a jelen helyzetben nem a bevételi oldal növelésére összpontosítana, mert adóból akkor folyik be több, ha nő a gazdaság, ami külső tényezőktől, és attól is függ, hogy az állam hagy-e teret a gazdaságnak. Így jelenleg a Robin Hood-adó bevezetését sem pártolja. (Ezt a kormány az energiacégekre vetné ki – szakértők szerint jórészt a Molra.) Nem jó üzenet a befektetők számára, ha a kormány egy-egy szektorra időnként plusz adót vet ki – vélekedett az elnök-vezérigazgató.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Gazdaság

Csányi részben Urbán nyakába varrta az OTP elleni támadást

Az OTP Bank likviditása erős, a banknak jelentős tartalékai vannak – jelentette ki Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója a Veres János pénzügyminiszterrel és Simor András jegybankelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. Egyben elmondta, hogy nem adta volna el Mol-papírjait, ha tudja, mekkora hullámot ver az ügylet.

MTI Gazdaság

Csányi: az idén 1 milliárd eurós profit az OTP-nél

Érthetetlen a piacon beindult mozgás az OTP árfolyamában, ugyanis a bank eszközeinek minősége nem romlott, az idénre tervezett 1 milliárd eurót meghaladó profit tartható – jelentette ki Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Csányi és Hernádi a Frankfurter Allgemeine Zeitungban

A közép-és kelet-európai régióban vannak olyan vállalkozások, amelyeknek partnerek nélkül is sikerült "a példa nélkül álló feljutás az európai első ligába", s ezt ügyes, nyitott menedzsereknek köszönhetik - írta szombati számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung,

MTI Gazdaság

Csányi visszautasította Veres ajánlatát, zuhan a BUX

A Budapesti Értéktőzsdén pénteken a nyitást követően felfüggesztették többek között a Mol, az OTP, a Magyar Telekom és több kisebb értékpapír kereskedését, mert azok átlépték az árfolyamcsökkenés 10 százalékos limitjét.

MTI Gazdaság

Csányi megszabadult összes Mol-részvényétől

Csányi Sándor, a Mol Nyrt. igazgatóságának alelnöke, az OTP elnök-vezérigazgatója október 7-én a tőzsdén értékesítette 12 453 darab Mol részvényét, 14 136 forintos átlagárfolyamon – közölte az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MTI Gazdaság

Hernádi: "értékromboló" lenne a Mol-OMV egyesülés

„Értékromboló" lenne részvényesi szempontból a Mol és az OMV egyesülése, mivel az összeolvadt társaság jelentős vagyoneladásra kényszerülne finomítói, valamint nagy- és kiskereskedelmi szinten egyaránt, mondta a keddi Financial Timesnak a magyar olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója.

Parkolásból ez az autós nem okosabb, mint egy ötödikes

Parkolásból ez az autós nem okosabb, mint egy ötödikes

A NAV-nak végzett karbantartásért kért kenőpénzt, öt évet kaphat

A NAV-nak végzett karbantartásért kért kenőpénzt, öt évet kaphat

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Le Parisien: Nem volt biztosítva a Notre-Dame

Le Parisien: Nem volt biztosítva a Notre-Dame

Nem zavarta, hogy leszakadt a kisbusz hátsó fele, végigdöngetett vele az M7-esen - fotó, videó

Nem zavarta, hogy leszakadt a kisbusz hátsó fele, végigdöngetett vele az M7-esen - fotó, videó

A notre-dame-i tűz miatt ingyen adja a Párizsban játszódó Assassin's Creed játékot a Ubisoft

A notre-dame-i tűz miatt ingyen adja a Párizsban játszódó Assassin's Creed játékot a Ubisoft