szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdasági válsággal kapcsolatban Csányi Sándor, az OTP Bank és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is az összefogás szükségességét emelte ki a Népszabadságnak nyilatkozva.

Csányi Sándor. Gyors intézkedések kellenek a szociális
partnerek támogatásával
© Bánkuti András
Válsághelyzetben össze kell fogni – idézik a lap pénteki számában Csányi Sándort a nemzeti csúccsal kapcsolatban. Hernádi Zsolt pedig arról beszélt, hogy szerinte a szakmai műhelyekben már elkészültek a szükséges programok, így van esély a megegyezésre. Ilyen időszakban azért is van helye a közmegegyezésnek, mert az politikai ciklusokon is átnyúlnak, ami a befektetői bizalom szempontjából is fontos.

Csányi Sándor szerint most arra van szükség, hogy amilyen gyorsan csak lehet olyan intézkedéseket hozzon, jelentsen be a kormány - lehetőleg a szociális partnerek és a politikai pártok támogatásával -, amelyek a külvilág számára egyértelműen bizonyítják, hogy Magyarország elkötelezett a konvergencia-program és a pénzügyi egyensúly megtartása mellett.

Az OTP első embere kedvező lépésnek nevezte az államháztartási hiány csökkentésének bejelentését, de szerinte a pénzpiaci befektetőket az új költségvetés azon konkrét részletei győzhetnék meg leginkább, amelyek bizonyítják a hiánycsökkentés iránti elkötelezettséget, és ezen keresztül azt is, hogy érdemes forintban, magyar állampapírokban - vagy éppen hazai részvényekben tartani a pénzüket.

Hernádi Zsolt. A kiadási oldalra kellene koncentrálni
© Túry Gergely
Ha „helyzet van”, egy nagyvállalatnak sokszor hasonlóak a problémái, mint egy országnak - fejtette ki Hernádi Zsolt, aki erre kétféle választ tart lehetségesnek. A "vesztes" a kedvezőtlen helyzetet külső tényezők hatásának tudja be, és a kilábalást is azok javulásától teszi függővé. A „nyertes” saját háza táján néz körül, és ott javít.

Szerinte szembe kell nézni azzal, hogy Magyarországon az eltartottakhoz képest kevés az adófizető, nagy az állami újraelosztás. Úgy vélte: az érintettek – például az ellenzék vagy a társadalmi rétegek képviselői – akkor fogadhatják el az intézkedéseket, ha világos és garanciákkal ellátott programot tesznek le eléjük.

Hernádi a jelen helyzetben nem a bevételi oldal növelésére összpontosítana, mert adóból akkor folyik be több, ha nő a gazdaság, ami külső tényezőktől, és attól is függ, hogy az állam hagy-e teret a gazdaságnak. Így jelenleg a Robin Hood-adó bevezetését sem pártolja. (Ezt a kormány az energiacégekre vetné ki – szakértők szerint jórészt a Molra.) Nem jó üzenet a befektetők számára, ha a kormány egy-egy szektorra időnként plusz adót vet ki – vélekedett az elnök-vezérigazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Csányi részben Urbán nyakába varrta az OTP elleni támadást

Az OTP Bank likviditása erős, a banknak jelentős tartalékai vannak – jelentette ki Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója a Veres János pénzügyminiszterrel és Simor András jegybankelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. Egyben elmondta, hogy nem adta volna el Mol-papírjait, ha tudja, mekkora hullámot ver az ügylet.

MTI Gazdaság

Csányi: az idén 1 milliárd eurós profit az OTP-nél

Érthetetlen a piacon beindult mozgás az OTP árfolyamában, ugyanis a bank eszközeinek minősége nem romlott, az idénre tervezett 1 milliárd eurót meghaladó profit tartható – jelentette ki Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Csányi és Hernádi a Frankfurter Allgemeine Zeitungban

A közép-és kelet-európai régióban vannak olyan vállalkozások, amelyeknek partnerek nélkül is sikerült "a példa nélkül álló feljutás az európai első ligába", s ezt ügyes, nyitott menedzsereknek köszönhetik - írta szombati számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung,

MTI Gazdaság

Csányi visszautasította Veres ajánlatát, zuhan a BUX

A Budapesti Értéktőzsdén pénteken a nyitást követően felfüggesztették többek között a Mol, az OTP, a Magyar Telekom és több kisebb értékpapír kereskedését, mert azok átlépték az árfolyamcsökkenés 10 százalékos limitjét.

MTI Gazdaság

Csányi megszabadult összes Mol-részvényétől

Csányi Sándor, a Mol Nyrt. igazgatóságának alelnöke, az OTP elnök-vezérigazgatója október 7-én a tőzsdén értékesítette 12 453 darab Mol részvényét, 14 136 forintos átlagárfolyamon – közölte az olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MTI Gazdaság

Hernádi: "értékromboló" lenne a Mol-OMV egyesülés

„Értékromboló" lenne részvényesi szempontból a Mol és az OMV egyesülése, mivel az összeolvadt társaság jelentős vagyoneladásra kényszerülne finomítói, valamint nagy- és kiskereskedelmi szinten egyaránt, mondta a keddi Financial Timesnak a magyar olajipari vállalat elnök-vezérigazgatója.

A mi kis falunk lesz az első audionarrációval sugárzott műsor az RTL-en

A mi kis falunk lesz az első audionarrációval sugárzott műsor az RTL-en

Újra 360 fölött a forint, Matolcsyék közbeléphetnek

Újra 360 fölött a forint, Matolcsyék közbeléphetnek

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek

Kamu szűrővizsgálatokra nyergeltek át a nyugdíjasokat bepalizó cégek