szerző:
MTI

A kormány által benyújtandó módosított költségvetéshez tartozó új makrogazdasági pálya szerint 2009-ben a GDP a korábban várt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett a korábban prognosztizált 4,3 százalék helyett – jelentette be Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

Konzervatív a pénzügyminiszteri prognózis, de elfogadható és "viszonylag objektív" – vélekedett Barta György, a CIB bank elemzője, aki közölte, hogy pénzintézetének prognózisa 1,5 százalék a jövő évre, de a sok növekedési kockázat miatt elfogadhatónak tartják a kormány előrejelzését, és az inflációs előrejelzéssel is egyetértenek.

Szükség volt a makrogazdasági pálya felülvizsgálatára, mert az eredetileg várt 3 százalékos növekedés túl optimista volt, és egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz tartható – mondta Barta György.

Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője szerint amíg a pénzpiaci válság nem csillapodik, illetve amíg nem egyértelmű, hogy a hitelezés visszafogása globálisan és Európában milyen mértékű, addig nagyon bizonytalan, hogy mekkora lesz a növekedés. Veres prognózisáról elmondta: ilyen bizonytalan környezetben viszonylag konzervatív az 1,2 százalékos becslés, de könnyen ennél is alacsonyabb lehet a növekedés.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője kifejtette, hogy az új növekedési szám teljesen reális, és lényegében megfelel a piaci várakozásoknak. Bekövetkezhet ennél kisebb növekedés is, ám mivel a költségvetés bevételi oldalát is mértéktartóan tervezték, ez nem okozna különösebb problémát az államháztartást illetően.

Az elemző szerint ugyanakkor kérdéses, miképpen alakul jövőre a fogyasztás, s ezáltal az áfa-bevétel. Ebben van némi kockázat, mivel a magyar lakosság az elmúlt években hitelekből is finanszírozta vásárlásait, s ha most a kölcsönfelvétel megnehezül, visszafogja a fogyasztását is. Az esetleg kisebb áfa-bevételt azonban kompenzálni lehetne a mintegy 150 milliárd forintos elkülönített költségvetési tartalékból.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Csányi visszautasította Veres ajánlatát, zuhan a BUX

A Budapesti Értéktőzsdén pénteken a nyitást követően felfüggesztették többek között a Mol, az OTP, a Magyar Telekom és több kisebb értékpapír kereskedését, mert azok átlépték az árfolyamcsökkenés 10 százalékos limitjét.

MTI Gazdaság

Veres: kormány mindent megtesz a stabilitás érdekében

A magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat, de nem tudja függetleníteni magát a pénzpiaci folyamatoktól, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzpiac stabilitása fennmaradjon – mondta Veres János pénzügyminiszter a jegybankelnökkel és az OTP elnök-vezérigazgatójával tartott pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Gazdaság

Veres János: 2 százalék alatt lesz a növekedés

Jövőre két százalék alatti gazdasági növekedéssel számol a kormány - mondta Veres János pénzügyminiszter a költségvetési törvényjavaslat újratervezéséről az MSZP soron kívüli ülése után Budapesten újságíróknak. Korábban a kormány 3 százalékos GDP-növekedést tervezett 2009-re.

MTI Gazdaság

Veres: jövőre 1,2 százalékos GDP-növekedés

A kormány által benyújtandó módosított költségvetéshez tartozó új makrogazdasági pálya szerint 2009-ben a GDP a korábbanvárt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett a korábban prognosztizált 4,3 százalék helyett – jelentette be Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

MTI Gazdaság

Veres: kisebb lesz a hiány a tervezettnél és a vártnál is

Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 104 milliárd forintos megtakarítást jelent - mondta Veres János pénzügyminiszter.

MTI Gazdaság

Veres: az idei kiadáscsökkentés 103 milliárd forint

Az idei eredményszemléletű államháztartási hiány a GDP 3,4 százaléka lesz a konvergenciaprogramban rögzített 4,3 százalékkal, illetve a korábban bejelentett 3,8 százalékkal szemben, ami 103 milliárd forintos megtakarítást jelent – közölte Veres János pénzügyminiszter.

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Rangadót nyert, közel a bajnoki címhez a Manchester City

Rangadót nyert, közel a bajnoki címhez a Manchester City

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Fluor Tomi írta a káromkodásokat egy francia film szinkronjához

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta

Defektet kapott Gyurcsány, de megjavította, és ezt le is fotózta

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter

100 forint osztalékot fizet részvényenként a Richter