szerző:
MTI

A jelenlegi helyzetben elsődleges a pénzügyi stabilitás és a finanszírozás szavatolása – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Budapesten azt követően, hogy pénzügyi és gazdasági vezetőkkel találkozott.

A kormányfő elmondta: a pénzügyi-gazdasági élet vezetői, vezető elemzők egyetértettek abban, hogy ami eddig megtehető volt, azt közösen megtette a kormány, a jegybank, a pénzpiaci felügyelet és a pénzpiaci szereplők. „A jelenlegi helyzetben minden másnál fontosabb a pénzügyi rendszer stabilitásának biztosítása, nincs ezt felülíró egyéb gazdaságpolitikai cél.”

Gyurcsány Ferenc szerint a megbeszélésen az elemzők tanácsot adtak a tekintetben is, hogy az európai szintű együttműködésben, az Európai Unióval való kapcsolattartásban melyek azok a kérdések, amelyeket még napirendre kell venni. Azoknak a pénzintézeteknek is növelni kell az erejét, amelyek határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtanak, de külföldi bankok tulajdonában vannak. Ebben az esetben a kormány más európai kormányokkal, felügyeletekkel, jegybankokkal együtt tekinti át, mi a teendő.

A kormányfő kijelentette, hogy lefelé módosították a jövő évi költségvetés alapjául szolgáló GDP-növekedési prognózist, és arra az álláspontra jutottak a gazdasági élet képviselőivel, hogy adócsökkentésre csak azt követően kerülhet sor, hogy a hazai gazdaság újra növekedési pályára áll, azaz csak középtávon lehet megfontolni az adómérséklést.

Gyurcsány leszögezte: "Ha ebben az időszakban, amikor jelentősen csökken a növekedés, szavatolni tudjuk az egyensúly felé tartó költségvetési pályát és az ehhez tartozó finanszírozást, akkor, amikor ismét növekedési pályára áll a gazdaság, újra 3-4 százalék lesz a GDP bővülése, akkor megteremthető egy 300-500 milliárd forintos adócsökkentés lehetősége. Adóügyekben azt lehet közösen tenni – és itt már a szombati nemzeti csúcshoz is fordulok –, hogy középtávon lehet adóprogramot megfogalmazni, amelyet egy középtávú költségvetési pályához kell illeszteni".

A mostani helyzetben a magyar vállalatok számára a legnagyobb problémát a piac, nevezetesen az európai piacok beszűkülése jelenti – mondta a kormányfő. A mostani helyzetben az elsődleges erőfeszítéseknek arra kell irányulniuk, hogy a forintlikviditás mellett a bankrendszer euróval való ellátása is garantált legyen. Ez a jegybank, a felügyelet, a bankszövetség és a piaci szereplők felelősségi körébe tartozik, az állam mozgástere ebben a kérdésben „közel áll a nullához" – mondta Gyurcsány Ferenc.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: pénzügyi stabilitás mindenek fölött

A mostani helyzetben elsődleges a hazai pénzpiacon a pénzügyi stabilitás és finanszírozás biztosítása - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy a vezető pénzügyi, gazdasági szakemberekkel találkozott.

MTI Gazdaság

Gyurcsány: négypontos magyar javaslat az EU-csúcsra

Négypontos javaslatot terjeszt a magyar kormány az Európai Unió állam- és kormányfői elé Brüsszelben, ahol szerdán tárgyalnak a nemzetközi pénzügyi válság okozta teendőkről - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) tagjaival folytatott konzultáció után.

MTI Itthon

Gyurcsány: most lehetne megállapodni hosszabb távú ügyekről

Gyurcsány Ferenc válaszában intézkedéseik mércéjeként említette, hogy nem alakultak ki sorok a bankok előtt, mert sikerült megőrizni a magyar pénzintézetekbe vetett bizalmat. Egyúttal kiemelte: sikerült visszaverni a forint és az OTP elleni támadást, ami azt mutatja, hogy a lépések elégségesek voltak. Napirend előtt: reakciók és viszonválasz.

MTI Itthon

Gyurcsány szívességet kért Orbántól

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnökén keresztül azt kérte Orbán Viktortól, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy az európai konzervatív pártok is támogassák a Magyarország által javasolt négy pontot. A Fidesz szóvivője közölte, Orbán Viktor közbenjár a magyar javaslat elfogadása érdekében.

Aggasztó adatok: Hollandiából jön a sok pedofil tartalom

Aggasztó adatok: Hollandiából jön a sok pedofil tartalom

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Elképesztő sorozata szakadt meg a Fradinak

Az utolsó Bosszúállók-film pont az a csodás finálé, amit a rajongók megérdemelnek

Az utolsó Bosszúállók-film pont az a csodás finálé, amit a rajongók megérdemelnek

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Dolgozott húsvétkor? Ilyenkor jár érte pluszpénz

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Jónak jó, de mennyire ellenálló? Nézze meg a Huawei P30 Pro tortúratesztjét

Csütörtökön rendezik Putyin és Kim Dzsong Un első csúcstalálkozóját

Csütörtökön rendezik Putyin és Kim Dzsong Un első csúcstalálkozóját