szerző:
hvg.hu

Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemzők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

Az alábbiakban nyomon követhetők a válság eseményei:

22:16
Roubini: hosszú, kemény recesszió vár Amerikára
Nouriel Roubini, New York Egyetem közgazdaságtudományi professzora szerint az Egyesült Államok nem kerülheti el, hogy egy hosszú 18-24 hónapos kemény recessziót éljen át, már az is siker lehetne, ha az Egyesült Államok elkerülné a stagflációt, vagyis a recesszió és az infláció együttes jelentkezését.

19:31
Dallara: a magyar bankrendszer nem sérülékeny
Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felelős a jelenlegi pénzügyi válság kialakulásáért, ezért a Nyugatnak többet is kellene vállalnia a stabilitás megteremtésében, mint a feltörekvő országoknak – mondta Charles H. Dallara, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) ügyvezető igazgatója.
18:13
OTP: 250 milliós kötvényértékesítés

Az OTP Bank minimum 250 millió forint össznévértéken, 10 ezer forint névértékű, 10 százalék fix kamatozású kötvénysorozatot értékesít, nyilvános forgalomba hozatallal - közölte a bank a BÉT honlapján.
17:59
BÉT: irracionális árfolyamok, van esély az emelkedésre
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 310,69 pontos, 2,35 százalékos csökkenéssel, 12 928,70 ponton zárt pénteken.
17:29
Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Pénzügyi Intézet vezetőjével tárgyalt
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken hivatalában fogadta a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (Institute of International Finance, IIF) ügyvezető igazgatóját.
17:00
Magyar nagybankok nyilatkozata: szigorúbban, de bővül a hitelezés
Továbbra is bővül a banki hitelnyújtás, ezen belül a devizahiteleké is, ám a jövőben várhatóan csökken a kereskedelmi bankok svájci frank alapú hiteleinek aránya a forint és az euró alapú hitelek javára.
16:54
BUX: 12 928,70 ponton zárt
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 310,69 pontos, 2,35 százalékos csökkenéssel, 12.928,70 ponton zárt pénteken.
16:02
Reuters-felmérés: változatlan marad a jegybanki alapkamat
Az elemzők szerint hétfői ülésén változatlanul hagyja az irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa – derült ki a Reuters pénteken közzétett októberi felméréséből.
15:30
Válságkommunikáció – Nagyon leszerepeltünk
Új kifejezést tanul a kommunikációs szakma: „recessziós PR”. Ha a válságkommunikációra is áll, hogy saját kárán tanul az ember (vagy a bank, vagy éppen a kormány), akkor igen jó helyzetben vagyunk: van miből tanulni. Az elmúlt napok hemzsegtek a kommunikációs hibáktól, a hitelválság egyre inkább hitelességválsággal párosul - olvasható az ecoline.hu elemzésében.
14:45
Francia üzleti lap: Budapest mindent megpróbál a bizalom visszanyeréséért
A magyar kormány mindent megpróbál, hogy megnyugtassa az ország iránt bizalmatlanná vált befektetőket – írta pénteken a Les Échos című francia gazdasági napilap.
14:10
Elemzők szerint objektív Veres 1,2 százalékos GDP-előrejelzése
A kormány által benyújtandó módosított költségvetéshez tartozó új makrogazdasági pálya szerint 2009-ben a GDP a korábban várt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett a korábban prognosztizált 4,3 százalék helyett – jelentette be Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.
14:12
Nem tudja tovább húzni a magyar gazdaságot a külső kereslet
A világgazdasági folyamatok alapvetően rajzolják át a magyar gazdaság jövőjéről alkotott képet. A globális pénzügyi válság szeptember-októberben súlyosbodott, amely befektetők kockázati étvágyának visszaesését, a finanszírozási lehetőségek szűkülését eredményezte. A külső kereslet nem lesz képes tovább húzni magyar gazdaságot – állapítja meg az ICEG legfrissebb elemzése.
13:47
Az IMF minden segítségre kész
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a brit Financial Times című lapnak adott nyilatkozatában közölte, hogy az IMF minden tőle telhetővel készen áll azon felzárkózó országok segítésére, melyek sebeket szereznek a globális pénzügyi bonyodalmak miatt. Ilyen sebeknek nevezte például a folyómérlegben jelentkező problémákat.
13:27
A Fitch negatívra változtatta a magyar hitelosztályzat kilátását
A Fitch Ratings hitelminősítő pénteken stabilról negatívra változtatta a szuverén magyar adósság osztályzatának kilátását.
12:23
Újabb zűr az OTP-papírokkal
A tíz százalékot meghaladó árfolyamcsökkenés miatt a tőzsde néhány percre felfüggesztette az OTP-részvények kereskedését.
12:21
Bezár-e a pesti tőzsde?
Amíg a piactól nincs egyértelmű jelzés, hogy be kell zárni a tőzsdét, addig Budapesti Értéktőzsdét nem zárják be - írja a Napi Gazdaság.
12:20
A Bundestag jóváhagyta a kormány pénzügyi mentőcsomagját
A német parlament alsóháza elfogadta a kormány 500 milliárd eurós pénzügyi mentőtervét. A Bundestag péntek délelőtti vitáját követő szavazáson 476 képviselő voksolt a bankmentő terv mellett, míg 99-en – az ellenzéki Zöldek és a Baloldal pártjának képviselői – ellene foglaltak állást.
12:19
Süddeutsche Zeitung: Gyurcsány „hazugságbeszédét” nem értették meg?
"Magyarország nem Izland" címmel kommentárban foglalkozott a magyarországi gazdasági, pénzügyi helyzettel pénteken a Süddeutsche Zeitung.
12:12
Bizonytalan a forint árfolyama, állampapír-aukciót hirdetett a jegybank
Alacsony forgalom mellett hatalmas árfolyamugrásokkal alakult pénteken délelőtt a forint árfolyama.
11:44
Gyurcsány: pénzügyi stabilitás mindenek fölött
A mostani helyzetben elsődleges a hazai pénzpiacon a pénzügyi stabilitás és finanszírozás biztosítása - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően, hogy a vezető pénzügyi, gazdasági szakemberekkel találkozott.
11:47
Veres: jövőre 1,2 százalékos GDP-növekedés
A kormány által benyújtandó módosított költségvetéshez tartozó új makrogazdasági pálya szerint 2009-ben a GDP a korábbanvárt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett a korábban prognosztizált 4,3 százalék helyett – jelentette be Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.
10:27
Hullámvasúton a BUX: nagy erősödés után lejtmenet
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a csütörtöki záró értékéhez képest 659,94 pontos, 4,98 százalékos emelkedéssel, 13899,33 ponton nyitott. A pénteki kereskedésben megnyugvást várnak a tőzsdei szakértők, akik emelkedésre nem, de nagyobb zuhanásra sem számítanak.
11:15
Bokros: a magyar betétesek biztonságban érezhetik magukat
Magyarországon nem kell tartani bankválságtól, a betétesek biztonságban érezhetik magukat - hangsúlyozta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter a Magyar Televízió Napkelte című műsorában.
10:56
Csányi és Hernádi szerint is fontos az összefogás
A gazdasági válsággal kapcsolatban Csányi Sándor, az OTP Bank és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is az összefogás szükségességét emelte ki a Népszabadságnak nyilatkozva.
10:45
Magyarországot államcsőd fenyegeti? Simor szerint nem
A Die Presse a teljes címlapját a szerinte összeomlás előtt álló magyar gazdaság gondjainak szenteli. A tekintélyes osztrák napilap úgy véli, régiónkban Magyarországon a legkiélezettebb a helyzet. Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonban azt nyilatkozta: az államcsőd bekövetkezésének valószínűsége gyakorlatilag nulla. Gazdaságunk sebezhető ugyan, de nemzetközi szervezetek vigyáznak ránk.
10:11
A bennfentesek már nagyon vásárolnak Amerikában
A pénzügyi válságban szinte soha nem látott mértékben váltak optimistává az amerikai vállalatvezetők, inkább vásárolják cégeik részvényeit, minthogy szabadulnának a papíroktól.
09:57
Az ön életét befolyásolja a válság?
Szép asszonyok és derék férfiak nyilatkoznak videós stábunknak a pénzügyi válsággal kapcsolatos érintettségükről, érdeklődésükről, szorongásaikról. Az egyetemi kert és a belváros járókelői vajon a személyes helyzetük, vagy az ország miatt aggódnak inkább? Nézze meg filmünket!
08:20
Szép nap virrad a tőzsdékre?
Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok pénteken kezdetben megpróbálgatják izmaikat, a csütörtöki New York-i előretörés példájára, de később a nap folyamán izomláz várható. A befektetők még nem bíznak tartós fellendülésben.
Tegnapi események:
23:17
Pénzügyi válság percről-percre
Évtizedek óta nem söpört végig a világgazdaságon akkora pénzügyi válság, mint a mostani. Elemezők biztosra veszik, hogy hamarosan a reálgazdaságban is megjelennek a válságtünetek, s a gyógyulás nehéz és elhúzódó lesz. A rendkívül nyitott magyar gazdaság sem tudja kikerülni a megrázkódtatásokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Német állampapírral a klímavédelemért

Német állampapírral a klímavédelemért

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt

Több külföldi híresség is kifejezte aggodalmát az erdőtüzek miatt

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt