szerző:
MTI

Nouriel Roubini szerint az Egyesült Államok nem kerülheti el, hogy egy hosszú 18-24 hónapos kemény recessziót éljen át, már az is siker lehetne, ha az Egyesült Államok elkerülné a stagflációt, vagyis a recesszió és az infláció együttes jelentkezését.

A New York Egyetem közgazdaságtudományi professzora, aki arról vált híressé, hogy "vészamdárként" megjövendölte 2006 nyarán a jelzálogpiaci, majd később a többi pénzpiacra is átterjedő válságot, mindezt az OTP Alapkezelő Zrt. pénteki rendezvényén mondta.

A neves közgazdaságtudományi professzor szerint mivel a világ mostani összesített GDP-jének 50-55 százalékát az Egyesült Államok, az Európai Unió és Japán gazdasága állítja elő, elkerülhetetlen, hogy a recessziós jelenségek világméretekben jelentkezzenek. A legutóbbi hónapok makrogazdasági mutatói már azt jelezték, hogy az Egyesült Államok után a gazdaság zsugorodása elérte az EU motorját, Németországot is, sőt Kanada és Japán is válságjelenségeket mutat.

Roubini előadásában kiemelte, hogy a mostani válság egy ördögi körhöz hasonlít, amely úgy jelentkezik, hogy először a másodlagos jelzálogpiacon alakult ki, majd az ingatlanárak visszaesése következtében átterjedt a reálgazdaságra, a reálgazdaságban egyes vállalatok nehéz helyzete, csődje miatt újabb gondok jelentkeznek majd a pénzügyi és befektetői piacon. A világ globalizációja miatt a professzor szerint a feltörekvő országokra is előbb-utóbb átterjed a krízis, ez ellen egyedüli orvosság az lehet, hogy a feltörekvő piacok államai minél hitelesebb fiskális és monetáris politikát folytatnak, minél inkább transzparenssé teszik gazdasági folyamataikat.

A professzor egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet. Az Egyesült államokban ma már egyáltalán nem csupán jelzálogpiaci válságról beszélhetünk, mivel átterjedt a diákhitelek piacára és a bankkártya-hitelek területére is.

A professzor arra is figyelmeztetett, hogy ha súlyos lesz a recesszió, a világ vezető államainak a legkisebb problémát jelenti majd az infláció, sokkal fontosabb lesz a pénzügyi stabilitás helyreállítása.

Az OTP Alapkezelő rendezvényén Makk László vezérőrnagy, a NATO moszkvai katonai összekötő képviseletének vezetője elmondta: Oroszország számára is gondot okoz a világválság, hiszen 2000-től, Vlagyimir Putyin elnökségének kezdete óta az orosz cégek egyre inkább bekapcsolódtak a világ pénzügyi folyamataiba, egyre nagyobb összegekben vásároltak részvényeket a globális cégek papírjaiból. Csupán az elmúlt hetek következménye az, hogy az 50 leggazdagabb orosz 320 millió dollárt vesztett a világ tőkepiacain - mondta a magyar tábornok.

Érdekes az is, hogy ebben a helyzetben meg lehet erősíteni Oroszország gazdasági hatalmát, hiszen jelentős erőforrásokkal rendelkezik az állam, így például Európa energiaimportjában nem tudja nélkülözni az orosz olajat, illetve gázt.

Roubini azonban arra mutatott rá, hogy az Oroszországban feléledő államkapitalizmus azonban negatív hatásokat is mutat. Az utóbbi időben például az, hogy Oroszország konfliktusba keveredett Grúziával, a tőkepiacon azt hozta, hogy a befektetők kezdenek elfordulni az orosz piactól. Másrészt a moszkvai tőzsde is nehézségekkel küzd, így Oroszország sem tudja függetleníteni magát a világméretű gazdasági folyamatoktól. Egyúttal mutatkoznak olyan jelenségek is, amelyek bizonyos újraállamosításra utalnak Oroszországban, ez is elriaszthatja a külföldi befektetőket. Érdekes, hogy Kína hogy viselkedik, egyelőre az ázsiai állam nagymértékben "fogyaszt", de a növekedés üteme most már 11 százalékról 6 százalék körüli szintre csökkent Kínában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

OTP: 250 milliós kötvényértékesítés

Az OTP Bank minimum 250 millió forint össznévértéken, 10 ezer forint névértékű, 10 százalék fix kamatozású kötvénysorozatot értékesít, nyilvános forgalomba hozatallal - közölte a bank a BÉT honlapján.

hvg.hu Gazdaság

Dallara: a magyar bankrendszer nem sérülékeny

Nyugat-Európa és az Egyesült Államok felelős a jelenlegi pénzügyi válság kialakulásáért, ezért a Nyugatnak többet is kellene vállalnia a stabilitás megteremtésében, mint a feltörekvő országoknak – mondta Charles H. Dallara, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Fitch-igazgató: Magyarország nem Izland

Nem a költségvetési hiánycélok teljesítése feletti aggodalmat, hanem a globális piaci fejleményeket és a romló befektetői hangulatot tükrözi a magyar szuverén adósosztályzat kilátásának negatívra rontása - mondta pénteken Londonban a Fitch Ratings szuverén adósbesorolásokért felelős igazgatója, aki határozottan elvetette az izlandi és a magyarországi helyzetet összehasonlító vélekedéseket.

Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő Dunakeszin

Rendőri felvezetéssel ment szülni egy nő Dunakeszin

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Nem hagyott időt a MÁV az átszállásra, a határon ragadtak az utasok

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Valter Attila szakaszt nyert a fiatalok Tourján

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Mit keresett Sarkozy egy korrupcióval vádolt izraeli milliárdos oldalán Guineában?

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók