szerző:
MTI

A kormány által benyújtandó módosított költségvetéshez tartozó új makrogazdasági pálya szerint 2009-ben a GDP a korábbanvárt 3 százalék helyett 1,2 százalékkal nő, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett a korábban prognosztizált 4,3 százalék helyett – jelentette be Veres János pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

A pénzügyminiszter közölte: a GDP arányos eredményszemléletű államháztartási hiány jövőre 2,9 százalék lesz az idei 3,4 százalékos deficit után. A makrogazdasági pálya többi eleme közül Veres János a háztartások fogyasztására vonatkozó 0,3 százalékos növekedési előrejelzést említette, ami a korábbi tervezetben még plusz 1,9 százalék volt.

A jövő évi 1,2 százalékos GDP-növekedés indoklásához a pénzügyminiszter megemlítette Németország újrafogalmazott jövő évi növekedését, ami várhatóan 0,2 százalék lesz, valamint azt, hogy a régiós országok felére csökkentették növekedési prognózisukat.

Ebben az évben a korábban 3,8 százalékra módosított államháztartási deficit több mint 100 milliárd forintos kiadáscsökkentés eredményeképpen tovább mérséklődik, 3,4 százalékra - hangsúlyozta Veres János, hozzáfűzve, hogy a kiadáscsökkentés lehetőséget ad arra, hogy az Államadósság Kezelő Központ nettó állampapír kibocsátása az év végéig a korábban tervezettnél 200 milliárd forinttal kisebb legyen.

A pénzügyminiszter az OÉT plenáris ülésén emlékeztetett azokra a lépésekre, amelyeket a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tett meg annak érdekében hogy stabilizálja a magyarországi pénzpiaci helyzetet.

A kormány az elmúlt napokban visszavonta a jövő évi adómódosításokra vonatkozó javaslatait, mivel a további hiánycsökkentés szükségessége miatt nem látott lehetőséget arra, hogy a tervezett 167 milliárd forint adócsökkentés megvalósuljon - jelezte a szaktárca vezetője.

Azokat a javaslatokat, amelyek az adórendszer egyszerűsítését és a gazdaság fehérítését érintik, a kormány továbbra is szeretné törvénybe foglalni, a kérdésről a parlamenti pártokkal megkezdődött a konzultáció – fogalmazott Veres János.

A pénzügyminiszter elmondta: a kormány egybeépítette az Országgyűlés asztalán lévő közpénzügyi szabályozást az SZDSZ által javasolt költségvetési plafonnal, amelyet a Fidesz is támogat, kiegészítve a Fidesz költségvetési tanácsra vonatkozó javaslatával, és eljutatta a parlamenti pártoknak abban a reményben, hogy nemcsak egyszerű többséggel sikerül azt törvénybe iktatni.

A kormány a keresetek reálértékének megőrzése érdekében 2009. január 1-től 4-5 százalékos bruttó bérnövekedésre tesz javaslatot, amely reálértékben megfelel a 3,9 százalékos inflációnak - jelentette be Csizmár Gábor a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, hozzátéve, hogy amennyiben a gazdasági helyzet javul, akkor félévkor újra lehet tárgyalni a bérjavaslatot.

A kormány nem számol jövőre a foglalkoztatás bővülésével – mondta az államtitkár. A korábbi makropálya még 0,4 százalékos növekedést tartalmazott.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Két százalékkal nőtt a GDP a második negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben 2 százalékkal nőtt a felhasználói és termelési oldalra vonatkozó részletes adatok alapján, a naptári hatás kiszűrésével és kiszűrése nélkül egyaránt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Pénzügykutató: az idén és jövőre is 2,0 százalékkal nő a GDP

A Pénzügykutató Zrt. prognózisa szerint a korábban várt 2,3 százalékkal szemben az idén 2,0 százalékkal nő a GDP, s jövőre is hasonló ütemben emelkedik, miközben a 2008. évi átlagos infláció 6,4 százalék lesz, magasabb a tavaszi prognózisban közölt 6,0 százaléknál, de jövőre 4,3 százalékra csökken.

MTI Gazdaság

ICEG EC: a GDP 2,1 százalékkal bővülhet az idén

Az ICEG Európai Központ szerint a magyar gazdaság az idén 2,1 százalékkal, jövőre várhatóan 3,2 százalékkal bővülhet, miközben az infláció az idén 6,4 százalék, jövőre pedig éves átlagban 4,4 százalék lehet.

MTI Gazdaság

Kopint-Tárki: idén 2,2, jövőre 2,8 százalékkal nő a GDP

Nem változtatott az idei, 2,2 százalékos GDP növekedési előrejelzésén a Kopint-Tárki, de a 2009. évit, a júniusban várt 3 százalékról 2,8 százalékra csökkentette, miközben továbbra is 6,5 százalékos inflációra számítanak az idén, és 4,2 százalékra jövőre.

MTI Gazdaság

Veres: a PM emelte inflációs prognózisát, a GDP-é maradt

A Pénzügyminisztérium azzal számol, hogy az infláció az idén a tervezettnél magasabb, átlagosan 6,5 százalék lesz, év végén 6 százalékot tesz ki, a GDP az idén, a tervezettnek megfelelően 2,4 százalékkal bővül - mondta Veres János pénzügyminiszter.

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

A szomszédban már nem munkaszüneti nap a nagypéntek - tiltakoznak az egyházak

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

„Politikai pedofil vagy” – kiborultak a kommentelők Szentgyörgyvölgyi Péter óvodai akcióján

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának