szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Számottevően csökkentek az alap- és vagyonkezelők által kezelt állományok 2008. első félévében a befektetési környezet romlása következtében visszaeső hozamteljesítmények, valamint az ezt követő tőkekivonások miatt - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szombaton közzétett félévi elemzésben.

A PSZÁF elemzésében kifejtette: a magyarországi alap- és portfoliókezelők által gondozott vagyon mindössze 4,2 százalékkal haladta meg a 2007. június végi eszközállományt. A tőkepiaci lejtmenet hatására felgyorsult a befektetési alapokban kezelt megtakarítások átrendeződése: a befektetők a vizsgált időszakban az alacsonyabb kockázatú, magas betéthányaddal rendelkező alapokat részesítették előnyben.

A háztartások az alapszerűen kezelt befektetési termékeken - életbiztosítások, befektetési jegyek, nyugdíjpénztári megtakarítások - közel 540 milliárd forintnyi átértékelési veszteséget szenvedtek el 2008. első félévében. A tranzakciók többlete ezzel szemben mindössze 240 milliárd forint volt, így a jelzett körbe eső eszközállomány közel 300 milliárd forinttal csökkent.

A befektetési alapokban kezelt eszközök átlagosan 5,8 százalékkal, míg a pénztári és biztosítói állományok 6 százalékkal és 7,1 százalékkal csökkentek az idei év első felében. A PSZÁF figyelemre méltónak tartja, hogy a pénztári állományokban annak ellenére történt jelentős visszaesés, hogy esetükben a friss tőke beáramlása folyamatos.

A két nyugdíjpénztári ág alapkezelői által befektetett vagyon 1815 milliárd forint volt 2008. június végén, míg a nem nyugdíjjellegű önkéntes pénztárak számára kezelt vagyon értéke 14 milliárd forintot tett ki. A pénztári állomány a félév során közel 118 milliárd forinttal zsugorodott, amelyből a magánnyugdíjpénztári vagyon csökkenése 63 milliárd forint volt, az önkéntes ági állomány visszaesése pedig 55 milliárd forintot tett ki.

Az alapok eszközállománya 5,8 százalékkal zsugorodott, nettó eszközértékük 3049 milliárd forint volt a vizsgált időszak végén. A befektetők összesen 386 magyarországi befektetési alap közül választhattak, ami közel 15 százalékkal haladta meg az év elején elérhető alapok számát.

A nyilvános befektetési alapok eszközállománya 205 milliárd forinttal esett vissza, amelyből 61 milliárd forintnyi csökkenés a befektetési jegyek árfolyamának eséséből származott.

A befektetési alapokat jelentős tőkekivonás jellemezte a vizsgált időszakban: az alapok által kezelt állomány 144 milliárd forinttal apadt. A nyilvános befektetési jegyek árfolyamai átlagosan 1,95 százalékkal csökkentek 2008. első félévében. A veszteségek túlnyomó többsége az értékpapírpiacok első negyedévi esésekor keletkezett, a lejtmenet a második negyedévben azonban csak a részvényalapok esetében folytatódott.

A magyarországi befektetési alapokban történt változásokat a legszembetűnőbben a betétállomány arányának közel 9 százalékpontos emelkedése szemlélteti, így a nyilvános befektetési alapok eszközeinek közel felét a bankbetétek tették ki 2008. június végén.

Az alap- és portfoliókezelés a pénzügyi közvetítés legjövedelmezőbb szolgáltatási területe volt 2007-ben is, a szektor 23,7 milliárd forintos adózott éves eredménye 23 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A magas jövedelmezőség nem utolsósorban a pénzügyi csoportok által biztosított háttérnek köszönhető. Az alapkezelők több mint 21 milliárd forintos osztalékot fizettek ki 2007-ben, a magas - közel 90 százalékos - osztalékhányadot a tulajdonos csoportok ugyanis a tőkekövetelményre vonatkozó előírás hiányában más területekre csoportosítják át.

Az elmúlt években tapasztalt folyamatos bővülés ellenére az alap- és vagyonkezelői piac koncentráltsága változatlanul magas: az öt legnagyobb piaci szereplő részesedése 69 százalék volt 2008. júniusában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

PSZÁF: romló feltételek, növekvő piaci kockázatok

A befektetési vállalkozások összesített mérlegfőösszege 2008. június végén 125 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbihoz képest nagyarányú, 37 százalékos csökkenés, míg 2007. végéhez képest 2 százalékos növekedést jelent.

MTI Gazdaság

PSZÁF: jelentősen csökkent a biztosítók jövedelmezősége

Romlottak a biztosítók gazdálkodási feltételei az első félévben: a díjbevételek bővülését jelentősen meghaladta a kárkifizetések, az életbiztosításokkal összefüggő szolgáltatások összegének, valamint a szektor költségeinek növekedése.

Kikapott a Honvéd a Malmőtől és búcsúzik az Európa-ligától

Kikapott a Honvéd a Malmőtől és búcsúzik az Európa-ligától

40 világhírű művész írt nyílt levelet, hogy szüntessék meg az SZFE elleni kultúrharcot

40 világhírű művész írt nyílt levelet, hogy szüntessék meg az SZFE elleni kultúrharcot

Duma Aktuál: A magyar történelem smafu a svájciak kálváriájához képest

Duma Aktuál: A magyar történelem smafu a svájciak kálváriájához képest