szerző:
MTI

Számottevően csökkentek az alap- és vagyonkezelők által kezelt állományok 2008. első félévében a befektetési környezet romlása következtében visszaeső hozamteljesítmények, valamint az ezt követő tőkekivonások miatt - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szombaton közzétett félévi elemzésben.

A PSZÁF elemzésében kifejtette: a magyarországi alap- és portfoliókezelők által gondozott vagyon mindössze 4,2 százalékkal haladta meg a 2007. június végi eszközállományt. A tőkepiaci lejtmenet hatására felgyorsult a befektetési alapokban kezelt megtakarítások átrendeződése: a befektetők a vizsgált időszakban az alacsonyabb kockázatú, magas betéthányaddal rendelkező alapokat részesítették előnyben.

A háztartások az alapszerűen kezelt befektetési termékeken - életbiztosítások, befektetési jegyek, nyugdíjpénztári megtakarítások - közel 540 milliárd forintnyi átértékelési veszteséget szenvedtek el 2008. első félévében. A tranzakciók többlete ezzel szemben mindössze 240 milliárd forint volt, így a jelzett körbe eső eszközállomány közel 300 milliárd forinttal csökkent.

A befektetési alapokban kezelt eszközök átlagosan 5,8 százalékkal, míg a pénztári és biztosítói állományok 6 százalékkal és 7,1 százalékkal csökkentek az idei év első felében. A PSZÁF figyelemre méltónak tartja, hogy a pénztári állományokban annak ellenére történt jelentős visszaesés, hogy esetükben a friss tőke beáramlása folyamatos.

A két nyugdíjpénztári ág alapkezelői által befektetett vagyon 1815 milliárd forint volt 2008. június végén, míg a nem nyugdíjjellegű önkéntes pénztárak számára kezelt vagyon értéke 14 milliárd forintot tett ki. A pénztári állomány a félév során közel 118 milliárd forinttal zsugorodott, amelyből a magánnyugdíjpénztári vagyon csökkenése 63 milliárd forint volt, az önkéntes ági állomány visszaesése pedig 55 milliárd forintot tett ki.

Az alapok eszközállománya 5,8 százalékkal zsugorodott, nettó eszközértékük 3049 milliárd forint volt a vizsgált időszak végén. A befektetők összesen 386 magyarországi befektetési alap közül választhattak, ami közel 15 százalékkal haladta meg az év elején elérhető alapok számát.

A nyilvános befektetési alapok eszközállománya 205 milliárd forinttal esett vissza, amelyből 61 milliárd forintnyi csökkenés a befektetési jegyek árfolyamának eséséből származott.

A befektetési alapokat jelentős tőkekivonás jellemezte a vizsgált időszakban: az alapok által kezelt állomány 144 milliárd forinttal apadt. A nyilvános befektetési jegyek árfolyamai átlagosan 1,95 százalékkal csökkentek 2008. első félévében. A veszteségek túlnyomó többsége az értékpapírpiacok első negyedévi esésekor keletkezett, a lejtmenet a második negyedévben azonban csak a részvényalapok esetében folytatódott.

A magyarországi befektetési alapokban történt változásokat a legszembetűnőbben a betétállomány arányának közel 9 százalékpontos emelkedése szemlélteti, így a nyilvános befektetési alapok eszközeinek közel felét a bankbetétek tették ki 2008. június végén.

Az alap- és portfoliókezelés a pénzügyi közvetítés legjövedelmezőbb szolgáltatási területe volt 2007-ben is, a szektor 23,7 milliárd forintos adózott éves eredménye 23 százalékkal haladta meg az előző évi értéket. A magas jövedelmezőség nem utolsósorban a pénzügyi csoportok által biztosított háttérnek köszönhető. Az alapkezelők több mint 21 milliárd forintos osztalékot fizettek ki 2007-ben, a magas - közel 90 százalékos - osztalékhányadot a tulajdonos csoportok ugyanis a tőkekövetelményre vonatkozó előírás hiányában más területekre csoportosítják át.

Az elmúlt években tapasztalt folyamatos bővülés ellenére az alap- és vagyonkezelői piac koncentráltsága változatlanul magas: az öt legnagyobb piaci szereplő részesedése 69 százalék volt 2008. júniusában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

PSZÁF: romló feltételek, növekvő piaci kockázatok

A befektetési vállalkozások összesített mérlegfőösszege 2008. június végén 125 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbihoz képest nagyarányú, 37 százalékos csökkenés, míg 2007. végéhez képest 2 százalékos növekedést jelent.

MTI Gazdaság

PSZÁF: jelentősen csökkent a biztosítók jövedelmezősége

Romlottak a biztosítók gazdálkodási feltételei az első félévben: a díjbevételek bővülését jelentősen meghaladta a kárkifizetések, az életbiztosításokkal összefüggő szolgáltatások összegének, valamint a szektor költségeinek növekedése.

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Ezért is eszünk annyit az ünnepekkor, mintha nem lenne holnap

Bocsánatot kért a Pesti Srácok újságírója Nagy Blankától

Bocsánatot kért a Pesti Srácok újságírója Nagy Blankától

Megszólalt az orgonista, aki épp Notre-Dame-ban játszott, amikor kiütött a tűz

Megszólalt az orgonista, aki épp Notre-Dame-ban játszott, amikor kiütött a tűz

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Metróhoz ragasztották magukat és hidakat blokkolnak a környezetvédők Londonban

Metróhoz ragasztották magukat és hidakat blokkolnak a környezetvédők Londonban

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget

Döntött az EP: büntetik a kettős élelmiszer-minőséget