szerző:
MTI

Romlottak a biztosítók gazdálkodási feltételei az első félévben: a díjbevételek bővülését jelentősen meghaladta a kárkifizetések, az életbiztosításokkal összefüggő szolgáltatások összegének, valamint a szektor költségeinek növekedése.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szombaton nyilvánosságra hozott elemzés szerint a szokatlanul kedvezőtlen befektetési környezettel együtt mindez a biztosítók jövedelmezőségének jelentős csökkenését eredményezte.

Az adatok alapján az első félévben a szektor 36 milliárd forintos adózás előtti eredménye közel 25 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az eredmény csökkenése a szektor jövedelmezőségi mutatóiban is megmutatkozott: 2008 első felében a biztosítók évesített átlagos tőkejövedelmezősége 20 százalék körül alakult, ami 12 százalékponttal kevesebb 2007. első felének átlagos tőkejövedelmezőségénél.

A jövedelmezőség visszaesése a két biztosítási ágat egyaránt sújtotta, az átlagos tőkejövedelmezőség az életág esetében 10 százalékponttal, a nem-életág esetében pedig 14 százalékponttal esett vissza egy év alatt.

Az adatok szerint a szektor díjbevételének növekedése lelassult, az összes bevétel mindössze 8,4 százalékkal haladta meg a 2007. első felében befolyt díjak volumenét. A lassulás egyik oka az volt, hogy a kormány intézkedéseinek hatására csökkent az emberek reáljövedelme, ami 2008-ban is érzékelhető volt. A lassulás hátterében másrészt az áll, hogy visszaesett a befektetési alapú (unit-linked) biztosítási termékek iránti kereslet.

Az első félévben a biztosítók által elért díjbevétel 473 milliárd forintot tett ki, aminek 52 százaléka az életági, míg 48 százaléka a nem-életági területről származott.

Az első félévben a nem-élet ági díjbevételek mindössze 3,4 százalékkal bővültek az egy évvel ezelőtti volumenhez képest. Az éves inflációtól jelentősen elmaradó növekedés a szerződések számának közel 2 százalékos bővülése mellett következett be.

A nem-életági díjbevételek 55 százaléka továbbra is a gépjármű üzletágból származott. E területen folytatódott a szolgáltatók közötti erős árverseny, ami miatt a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások (gfb) díjbevétele - a szerződés-állományok bővülése ellenére - az inflációtól jelentősen elmaradva, mindössze 2,1 százalékkal nőtt. A Casco-termékek esetében pedig a bevételek csökkenése volt tapasztalható a PSZÁF adatai szerint. A gfb-díjak átlagosan 0,5 százalékkal, míg a Casco biztosítások átlagdíjai közel 5 százalékkal csökkentek az elmúlt egy év során.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

PSZÁF: romló feltételek, növekvő piaci kockázatok

A befektetési vállalkozások összesített mérlegfőösszege 2008. június végén 125 milliárd forintot tett ki, ami az egy évvel korábbihoz képest nagyarányú, 37 százalékos csökkenés, míg 2007. végéhez képest 2 százalékos növekedést jelent.

hvg.hu Gazdaság

Bokros: jövőre itthon is recesszió lesz

Magyarország sebezhetősége a kiigazítást követően csökkent ugyan, de még mindig sérülékenyebb, mint Lengyelország vagy Csehország. Ennek oka elsősorban hitelességi problémákra vezethető vissza – szögezték le szakemberek a pénteki pénzügyi csúcstalálkozón. Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter jövőre a recessziót sem tartotta kizártnak.

MTI Gazdaság

A befektetési alapokból 144 milliárd forintnyi tőkét vontak ki

Számottevően csökkentek az alap- és vagyonkezelők által kezelt állományok 2008. első félévében a befektetési környezet romlása következtében visszaeső hozamteljesítmények, valamint az ezt követő tőkekivonások miatt - olvasható a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szombaton közzétett félévi elemzésben.

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Húsvét hétvége volt, hát lopott egy vaddisznót

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Széllel, esővel folytatódik a lehűlés

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

Nagy változás jöhet Ausztriában, csak névvel és címmel lehetne kommentelni

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától

A számok is igazolják, hogy a Brexit elvette az EU-s munkavállalók kedvét Nagy-Britanniától