szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a keddi 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukción a korábbi aukciónál 61 bázisponttal alacsonyabb átlaghozammal fogadott el ajánlatokat.

Az ÁKK az előző heti 40 milliárd forint után csak 30 milliárd forint értékben hirdetett meg 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (D090204). Az elsődleges forgalmazók 118 ajánlatot nyújtottak be 101,8 milliárd forint értékben, 3,39-szeres túljegyzés mellett. A múlt heti aukción közel kétszeres túljegyzés fogadta a 40 milliárd forintos meghirdetett összeget.

Az ÁKK a benyújtott ajánlatokból 24-et fogadott el, 30 milliárd forint értékben – ugyanakkor a kibocsátás értéke 39 milliárd forint lett. Egy hete 64 ajánlatot fogadott el, a meghirdetettnél alacsonyabb, 35 milliárd forint értékben.

Az aukción 12,50 százalékos átlaghozam alakult ki, 61 bázisponttal alacsonyabb az előző aukció 13,11 százalékos átlaghozamánál. A minimális hozam 12,00 százalék, a maximális pedig 12,50 százalék lett. A korábbi aukciók 9,09, 9,98 és 10,61 százalékos átlaghozammal zárultak.

Nőtt az MNB kéthetes kötvényeinek értékesítése a keddi aukción, a forgalomban lévő kötvények állománya azonban csak minimális mértékben növekedett, gyakorlatilag változatlan maradt.

A Magyar Nemzeti Bank 378,85 milliárd forint értékben adott el zéró kuponos kéthetes kötvényt, míg a múlt heti értékesítés 226,76 milliárd forint volt. A héten 377,095 milliárd forint, míg a múlt héten 189,20 milliárd forint értékben járt le kötvény. A jegybank „kötvénykészlete” így 605,61 milliárd forint lesz, közel azonos a múlt heti 603,85 milliárd forinttal. Két héttel korábban 566,30 milliárd, három hete 543,50 milliárd forint volt az állomány.

A kötvényállomány értéke október 8-án június 18. óta első alkalommal csökkent 800 milliárd forint alá, azóta ezen az alacsony szinten maradt, bár folyamatosan, halványan emelkedik. A megelőző, csaknem négy hónapos időszakban 813 milliárd és 1146 milliárd forint között alakult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Áll az állampapírpiac

Áll a másodlagos állampapírpiac, gyakorlatilag nincsenek vételi és eladási ajánlatok, az eladási nyomás már péntek délután megszűnt - mondták kereskedők hétfőn délelőtt.

MTI Gazdaság

Állampapírpiac: a PM szerint nincs válság

Rémhírnek minősítette Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője azt a piaci információt, hogy válságtanácskozásra ültek volna össze a Pénzügyminisztérium, a jegybank és az ÁKK képviselői a másodlagos állampapír-piaci fejlemények miatt, hasonlóan nyilatkozott Iglódi-Csató Judit, az MNB kommunikációs vezetője is.

MTI Gazdaság

MNB: javítani kellene az állampapírpiac átláthatóságán

A jelenleginél jóval átláthatóbbá kellene tenni a magyarországi állampapírpiacot, ez javíthatná a mostani alacsony likviditást, illetve csökkenthetné a hazai állampapírpiacon bekövetkezett hullámzó vételi-eladási jelenségeket - hangzott el a jegybank "MNB Klub"című szakmai rendezvényén.

hvg.hu Gazdaság

Felolvasztja az állampapírpiacot az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az elsődleges forgalmazók megállapodást kötöttek a forint állampapírpiaci szerepvállalásukról – jelentette be az MNB. A cél a befagyott állampapírpiac felolvasztása.

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón

Ezekkel a számokkal nyerhetett majdnem kétmilliárdot a lottón