szerző:
MTI

Az idén augusztusban a külkereskedelmi forgalom volumene exportban 7 százalékkal, importban 8 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, miközben január-augusztusban a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét, s a mérleg így 25 millió euró pozitívumot mutatott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint a külkereskedelmi mérleg 121 milliárd forinttal (482 millió euró) javult a 2007. évi január-augusztusi 111 milliárd forint (457 millió euró) passzívumhoz képest.

Az idén augusztusban öt és fél éve először csökkent a kivitel és a behozatal értéke euróban és forintban számolva is az egy évvel korábbihoz képest. Euróban az export 0,9 százalékkal, míg az import 2,6 százalékkal mérséklődött, forintban a visszaesés az exportban 8,1 százalékos, az importban 9,6 százalékos volt.

Augusztusban a kivitel 1.261 milliárd forint (5,366 milliárd euró), míg a behozatal 1.278 milliárd forint (5,442 milliárd euró) volt. Az egyenleg így 16,1 milliárd forint (76,1 millió euró) hiányt mutatott.

Az év első nyolc hónapjában a kivitel értéke 12.266 milliárd forint volt (49,2 milliárd euró), míg a behozatalé 12.255 milliárd forintot (49,1 milliárd euró) tett ki.

Az október 9-én nyilvánosságra hozott, a külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó előzetes, 2008. január-augusztusi adatok szerint a kivitel értéke 12.269 milliárd forintot (49,218 milliárd eurót), a behozatalé 12.265 milliárd forintot (49,220 milliárd eurót) tett ki.

Az idén január–júliusban a kivitel volumene 10, a behozatalé 11 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A külkereskedelmi mérleg 27 milliárd forint (101 millió euró) aktívumot mutatott, ez 97 milliárd forint (382 millió euró) javulást jelent a 2007. január-júliusi 71 milliárd forint (281 millió euró) passzívumhoz képest.

A KSH közleménye szerint az idén az első nyolc hónapban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban nem változott, importban 1 százalékkal emelkedett, így a cserearány 1 százalékkal romlott. Az időszak folyamán a forint a főbb devizákhoz képest összességében közel 3 százalékkal felértékelődött, ezen belül a magyar valuta az euróval szemben 1, a dollárhoz viszonyítva 13 százalékot erősödött.

Az idén január-augusztusban a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene - az augusztusi 8, illetve 10 százalékos csökkenés mellett - 9, illetve 10 százalékkal volt több, mint az előző évben. Az augusztusi jelentős visszaesésben szerepet játszott a híradás-technikai eszközök importjának és exportjának mérséklődése, ami elsősorban a beszállításoknak a nyári olimpiai játékok miatti június-július hónapokra történő előrehozására vezethető vissza.

Az időszak egészét tekintve mind a kivitelben, mind a behozatalban átlag feletti volumenbővülést regisztrált a KSH a híradás-technikai eszközök forgalmában, ezen belül is elsősorban a tévékészülékek gyártásához szükséges alkatrészek importjában, valamint a közútijármű-kivitelben.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2008 első nyolc hónapjában 7, illetve 5 százalékkal volt több mint 2007 azonos időszakában, miközben augusztusban az export 1, az import 5 százalékkal csökkent. Az időszak egészét tekintve az exportforgalom főbb húzótermékei közül továbbra is az átlagot meghaladó mértékben nőtt a gyógyszerek, gyógyszerészeti termékek kivitele és behozatala; exportban a romániai kiszállítások, míg importban a Belgiumból érkező beszállítások jelentős növekedése volt a bővülés meghatározó tényezője.

Augusztusban az energiahordozók behozatalának volumene a júniusi és júliusi jelentős mértékű növekedést követően visszaesett, 12 százalékkal volt kevesebb mint 2007 azonos hónapjában. Ezen belül a gázbehozatal volumene - a júniusi és júliusi több mint 60 százalékos növekedés után - 10 százalékkal csökkent, s a kőolajimport is 11 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és behozatal volumene az első nyolc hónapban – az augusztusi 3, illetve 5 százalékos csökkenés mellett – 8, valamint 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem export- és importvolumene 2008 első nyolc hónapjában – az augusztusi jelentős, 19, valamint 16 százalékos csökkenés ellenére – 8, illetve 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Gazdaság

Külkereskedelem: az előzetes adatnál 126 millió euróval kevesebb többlet

Az előzetesen közöltnél mintegy 126,1 millió euróval alacsonyabb, 100,9 millió euró (26,7 milliárd forint) volt az idén az első hét hónapban a külkereskedelmi termékforgalom többlete, szemben az egy évvel korábbi, 280,7 millió euró (70,5 milliárd forint) hiánnyal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

Külkereskedelem: 368 millió euró aktívum az első öt hónapban

Az idén január-májusban a külkereskedelmi mérleg 368 millió euró (93 milliárd forint) aktívumot mutatott, ez 671 millió euró (169 milliárd forint) javulás a 2007 január-májusi 303 millió euró (76 milliárd forint) passzívumhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden a külkereskedelmi termékforgalom január-májusi részletes adatait.

MTI Gazdaság

Külkereskedelem: 227 millió eurós többlet az első hét hónapban

Az idén az első hét hónapban a külkereskedelmi termékforgalom 227 millió euró (52,8 milliárd forint) többlettel zárt, ami az egyenleg 508 millió eurós (123 milliárd forint) javulását jelenti az egy évvel korábbi 281 millió eurós (71 milliárd forint) hiányhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatok alapján.

MTI Gazdaság

Külkereskedelem: január-májusban 388 millió euró aktívum

Az idén január-májusban a külkereskedelmi mérleg 388 millió euró (98 milliárd forint) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 675 millió eurós (170 milliárd forintos) javulását jelenti a 2007 január-májusi 287 millió euró (72 milliárd forint) passzívumhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Külkereskedelem: 468 millió eurós többlet

Az első félévben a külkereskedelmi termékforgalom 468 millió euró (117 milliárd forint) többlettel zárt, ami az egyenleg 634 millió eurós (157 milliárd forintos) javulását jelenti az egy évvel korábbi, 165 millió eurós hiányhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az előzetes adatok alapján.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Javuló külkereskedelm: 670 milliárdért adtunk el mobiltelefont

A külkereskedelmi mérleg az idén január-áprilisban 88 milliárd forint (341 millió euró) aktívumot mutatott, ez 166 milliárd forint (648 millió euró) javulás a 2007 január-áprilisi 78 milliárd forint (307 millió euró) passzívumhoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Visszakoznak a tudósok: lehet, hogy mégsem jó ötlet a laborhús

Visszakoznak a tudósok: lehet, hogy mégsem jó ötlet a laborhús

15 év alatti magyar korcsolyázó vérében mutattak ki doppingszert

15 év alatti magyar korcsolyázó vérében mutattak ki doppingszert

Kórusban dicsérik Putyin hiperszonikus Cirkon rakétáját, de csak az orosz állami médiában

Kórusban dicsérik Putyin hiperszonikus Cirkon rakétáját, de csak az orosz állami médiában

Úgy tűnik, megvan a világ legszexibb koalája

Úgy tűnik, megvan a világ legszexibb koalája

A szakszervezet beszélte le a sztrájkról a fehérvári autóóriás dolgozóit

A szakszervezet beszélte le a sztrájkról a fehérvári autóóriás dolgozóit

Ferencvárosi parkolómutyi: távozik a kerületi kincstárnok

Ferencvárosi parkolómutyi: távozik a kerületi kincstárnok