szerző:
MTI

A befektetési alapokból októberben 275 milliárd forint tőkét vontak ki a befektetők, a piaci teljesítmények pedig további 111 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

A szövetség tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 12,8 százalékkal csökkent idén októberben, és a hónap végén 2.645 milliárd forintot tett ki.

A legnagyobb veszteséget az ingatlanalapok szenvedték el: ezekből októberben 112 milliárd forint tőke távozott, és a korábbi hónapok pozitív hozamával szemben 2,1 milliárd forint veszteséget hozott a piaci teljesítményük is. Az ingatlanalapok vagyona így egy hónap alatt 20,8 százalékkal csökkent, október végén 433 milliárd forint volt, míg egy hónappal korábban 547 milliárd forintot tett ki. Részesedésük az összes alap vagyonán belül 16,4 százalékra zsugorodott a szeptemberi 18,1 százalékról.

A hazai ingatlanalapok alapjainak vagyona októberben 20,2 százalékkal 76,5 milliárd forintra csökkent, egy hónappal korábban még 96 milliárd forint volt a vagyonuk.

Tovább nőtt a garantált alapok térnyerése: októberben nyolc új nyilvános garantált alap indult, és az 507 milliárd forintos hó végi vagyonuk az összvagyonon belül már eléri a 19,2 százalékot, meghaladva az ingatlanalapok részarányát. A 9,6 milliárd forint friss tőke nagyrészt az új alapok hatása, ugyanakkor a piaci teljesítmények 9,8 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát, így az előző hónaphoz képest stagnált a garantált alapok vagyona.

Az összvagyonon belül a legnagyobb hányadot továbbra is a pénzpiaci alapok teszik ki, ezek vagyona október végén 957 milliárd forint volt, az előző hónaphoz képest 10,7 százalékkal csökkent. A pénzpiaci alapokból közel 125 milliárd forint tőkét vontak ki egy hónap alatt, míg a hozamok 10 milliárd forinttal növelték a vagyont. A kategória 72 százalékát jelentő likviditási alapok vagyona októberben 6,2 százalékkal csökkent, 55 milliárd forint tőkekivonás mellett a hozamok 9,4 milliárd forint pluszt jelentettek. A "klasszikus" pénzpiaci alapok vagyona 20,6 százalékkal csökkent, 70 milliárd forintot vontak ki az alapokból, míg az alapok 900 millió forintnyi hozama növelte a befektetők vagyonát.

A 25 kötvényalap összvagyona októberben 21,5 százalékkal csökkent, és a hónap végén már csak 168 milliárd forintot tett ki. A kötvényalapokból 31 milliárd forintot vontak ki, a piaci teljesítmény alapján pedig közel 15 milliárd forintnyi veszteséget szenvedtek el. A kötvényalapok vagyonának 51 százalékát jelentő rövid kötvényalapok vagyona 24,5 százalékkal csökkent, 20 milliárd forint tőkekivonás és 7,6 milliárd forint veszteség következtében. A hosszú kötvényalapok vagyona 18,3 százalékkal csökkent, ami 11 milliárd forint tőkekivonás és 7,1 milliárd forint piaci veszteség hatása.

A részvényalapok vagyona 16,8 százalékkal csökkent, a hónap végén 233 milliárd forintot tett ki. Októberben 400 millió forint tőke érkezett az alapokba, míg a piaci teljesítmények közel 48 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. A tiszta részvény alapok vagyona 1 milliárd forint tőkekivonás és több mint 8 milliárd forint veszteség következtében 13,9 százalékkal lett alacsonyabb. A részvényalapok 76 százalékát kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 17,7 százalékkal csökkent, ezekbe az alapokba közel 1,5 milliárd forint tőke érkezett, míg az alapokon 39,5 milliárd forint negatív hozam keletkezett.

A vegyes (részvény és kötvény) alapok vagyona 20,2 százalékkal csökkent, és október végén 120 milliárd forint volt. A hónap során 17 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a piaci teljesítmények pedig 13 milliárd forinttal csökkentették az alapok vagyonát.

Október végén a BAMOSZ tagjai 400 alapot kezeltek, a hónapban kilenc új alap indult, nyolc nyilvános garantált alap és egy részvényalap.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Bamosz: az ingatlanalapok működése stabil

A magyarországi ingatlanalapok, alapkezelők működése stabil, a törvényi szabályokkal összhangban van, így a befektetők megtakarításai továbbra is biztonságban vannak - áll a Befektetési Alapkezelők- és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétvégi nyilatkozatában.

MTI Gazdaság

Bamosz: 139 milliárddal csökkent a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokból 109 milliárd forint távozott az első félévben, az alapok az év eleje óta összesen 87 milliárd forint veszteséget könyveltek el piaci teljesítményük alapján – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) csütörtökön.

Tordai Bence rágalmazás miatt beperli Kocsis Mátét

Tordai Bence rágalmazás miatt beperli Kocsis Mátét

Visszavonul a közélettől András herceg

Visszavonul a közélettől András herceg

Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion felépítését

Csepel önkormányzata támogatja az atlétikai stadion felépítését

Lakásbiztosításokra vezet be minősítési rendszert az MNB

Lakásbiztosításokra vezet be minősítési rendszert az MNB

Egy halálos beteg tudós elhatározta, hogy legyőzi a halált: kiborggá alakítja magát

Egy halálos beteg tudós elhatározta, hogy legyőzi a halált: kiborggá alakítja magát

A Borkai-szexvideók miatt nyomoznak egy volt válogatott focista ellen

A Borkai-szexvideók miatt nyomoznak egy volt válogatott focista ellen