szerző:
MTI

Drámai mértékben romlott az üzleti klíma Nagy-Britanniában az elmúlt két hónapban, és ez a vártnál mélyebb és hosszabb, 2009 egészére átnyúló recessziót fog okozni, áll a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn kiadott legújabb előrejelzésében, amely szerint az állástalanok száma megközelíti a 3 milliót.

A CBI a szeptemberben kiadott előző prognózisához képest meredeken rontotta a brit gazdaság következő egy évére szóló jóslatait. A szervezet szerint 2008 egészében az eddig várt 1,1 százalék helyett csak 0,8 százalékkal növekszik a brit hazai össztermék (GDP) értéke, jövőre pedig a szeptemberi előrejelzésben szereplő 0,3 százalékos GDP-növekedés helyett 1,7 százalékos egész évi visszaesés várható.

A CBI előző, szeptemberben megjelent – 2009 egészére recessziót még nem jósló – növekedési előrejelzésében is már alaposan rontott számok szerepeltek: a gyáriparos szövetség akkor 1,7 százalékról vette vissza a hétfői, új becslésig érvényben volt 1,1 százalékra az idei növekedési prognózist, a jövő évi előrejelzés pedig 1,3 százalékról romlott 0,3 százalékra; ezt módosította most a CBI 1,7 százalékos egész éves visszaesésre. A jövő év lesz az első 1992 óta, amelyet recesszióban tölt az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság.

A hétfőn kiadott novemberi CBI-előrejelzés szerint az idei utolsó negyedévben a brit GDP-érték – negyedéves összevetésben – 0,8 százalékkal zsugorodik, és a következő három negyedévben is folyamatos visszaesés várható. Ezután lassú fellendülés kezdődik, amely 2010-ben folytatódik.t

A CBI szerint a recesszió velejárója a munkanélküliség meredek emelkedése lesz. Az állástalanok száma 2008 végére valószínűleg eléri a 2 milliót – ez 6,5 százalékos munkanélküliségnek felelne meg –, és 2010-ben, 2,9 millió körüli szinten, 9 százalékon tetőzik, áll az előrejelzésben.

A szervezet azzal számol, hogy az éves fogyasztói infláció a gazdasági teljesítmény meredek csökkenése és a zuhanó nyersanyagárak révén a mostani negyedévre várt 4,2 százalékról 2009 végéig 1,7 százalékra – vagyis a Bank of England, a brit jegybank 2 százalékos célja alá – csökken, és 2010-ben is tovább lassul. Arra az évre az iparszövetség 1,2 százalékos éves átlagos inflációt vár, 1,1 százalékos évközi mélyponttal.

A CBI szerint ezzel lehetővé válik, hogy a Bank of England "kamatcsökkentések sorát" hajtsa végre a következő hat hónapban, és az irányadó kamat akár 1,5 százalékig is csökkenhet. Más londoni házak ennél még meredekebb brit pénzügypolitikai enyhítést jósolnak. A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport új előrejelzése az, hogy a jelenleg 3,00 százalékos brit alapkamat jövő év közepéig 1,00 százalékra csökken. Az 1694-ben létrehozott Bank of England eddigi történetében még nem volt példa 2,00 százaléknál alacsonyabb kamatra.

A brit jegybank monetáris tanácsa a gyorsan romló kilátások miatt már november első hetében drasztikus, 1,50 százalékpontos kamatcsökkentést jelentett be; ezzel süllyedt az irányadó brit központi bankkamat a jelenlegi 3,00 százalékra.

A Bank of England még nem hajtott végre egy menetben fél százalékpontnál nagyobb csökkentést azóta, hogy a jelenleg is hatalmon lévő munkáspárti kormány 1997-ben – a Labour átütő választási győzelme utáni egyik első intézkedésként – a pénzügyminisztériumról a bankra ruházta át az alapkamat megállapításának jogát. A 3,00 százalékos jegybanki alapkamat 54 éves mélypont; legutóbb 1954. májusban volt ezen szinten az irányadó brit kamatláb.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Brit-magyar kormányfői egyeztetés

Gordon Brown brit miniszterelnök telefonon felhívta Gyurcsány Ferenc magyar kormányfőt és egyeztettek a nemzetközi pénzügyi válságról – jelentette be a kormányszóvivő pénteken.

MTI Gazdaság

A font összeomlásától tartanak a brit konzervatívok

"Összeomolhat" az angol font, ha a brit kormány eladósodással és költekezéssel próbál kilábalni a súlyosnak ígérkező recesszióból - mondta szombaton megjelent nyilatkozatában az ellenzéki Konzervatív Párt árnyékkormányának pénzügyminiszter-jelöltje.

MTI Gazdaság

Itt a brit recesszió, és jövőre is itt marad

A brit gazdaság már recesszióban van, és a jövő évi átlagos eredmény is negatív lesz az egyik vezető londoni üzleti tanácsadó cég előrejelzése szerint. Ez lenne csaknem két évtizede az első, teljes évi recesszió Nagy-Britanniában.

MTI Gazdaság

Drámai brit gazdasági előrejelzések, rekord mélysében a font

A brit gazdaság recessziója már elkezdődött, és jövőre meredek visszaesés várható a Bank of England szerdán kiadott új inflációs jelentése szerint. A brit jegybank drámai előrejelzésének hatására rekord mélységbe süllyedt az egyébként is jó ideje gyengélkedő font az euróval szemben.

MTI Gazdaság

BoE: a brit és nemzetközi pénzügyi rendszer kivételesen instabil

Az utóbbi hónapok árfolyam-összeomlásai 2800 milliárd dolláros (594 ezer milliárd forintos), piaci értéken mért veszteséget okoztak az amerikai, a brit és az euróövezeti pénzintézetek értékpapírosított hitelpiaci termékportfolióiban, áll a Bank of England kedden közzétett féléves bankszektor-jelentésében, amely szerint a fejlett piaci bankok kockázatát növelik a feltörekvő térségben zajló fejlemények.

Nem mindenkit győzött meg Várhelyi Olivér szereplése

Nem mindenkit győzött meg Várhelyi Olivér szereplése

Belevágott Kína a légszennyezés csökkentésébe, és elképesztő eredményt értek el

Belevágott Kína a légszennyezés csökkentésébe, és elképesztő eredményt értek el

Jövőre a Google-lel is lehet bankolni

Jövőre a Google-lel is lehet bankolni

IEA: a kormányok hajtják klímakatasztrófába a világot

IEA: a kormányok hajtják klímakatasztrófába a világot

Találtak valamit, amivel sokakat megvédhetnének a csontritkulástól

Találtak valamit, amivel sokakat megvédhetnének a csontritkulástól

Több százezer cukorbetegnek segíthet egy új magyar fejlesztés

Több százezer cukorbetegnek segíthet egy új magyar fejlesztés