szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország csak lassan fog felépülni a recesszióból jövőre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint; az IMF azonban úgy látja, a folyó fizetési mérleg hiánya meredeken csökken.

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn tette közzé a Magyarország számára megnyitott készenléti hitelkerettel kapcsolatos saját szakértői jelentését (staff report) a szervezet honlapján. A Valutaalap értékelése szerint a magyar gazdaság 2009-ben 1 százalékkal fog zsugorodni, 2010-ben pedig csak 0,6 százalékkal fog növekedni - olvasható a jelentésben. Az IMF szerint a magyar gazdaság növekedése csak 2011 után érheti el a 3 százalékos szintet Nyugat-Európának, Magyarország fő exportpiacának a lassulása, valamint a globális forrásszűkülés miatt.

A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 2 százalékára fog csökkenni jövőre az idén várható 6,2 százalékról, míg várhatóan a GDP több mint 4 százalékával fog csökkenni 2008 és 2009 között, alapvetően a reál valutaárfolyam romlása és a lassabb növekedés miatt; a folyamatot főleg az import gyors összehúzódása fogja kiváltani - szerepel a jelentésben.

"A nehéz globális környezetben és alacsony belső kereslet mellett a gazdaság feltehetően csak fokozatosan épül majd fel" - értékelte a Nemzetközi Valutaalap, amelynek hitelkeretéért cserébe a magyar kormány a költségvetési hiány csökkentését és a központi kiadások lefaragását vállalta.

Magyarország külföldi finanszírozási szükséglete magas marad annak ellenére, hogy jövőre meredeken zuhanni fog a folyó fizetési mérleg hiánya. Az országnak 2009 végéig várhatóan 39 milliárd euró teljes külső finanszírozásra lesz szüksége. Ennek egy részét a közvetlen külföldi beruházások, az EU-ból származó nettó pozitív tőketranszfer, a portfólió-áramlás, valamint a bankok és vállalatok külföldi forrásai fogják fedezni, így mintegy 20 milliárd euró finanszírozási rés marad.

Az IMF figyelmeztetett, hogy a monetáris politikának óvatosnak kell maradnia, mivel a jegybank a múlt hónapban 300 bázisponttal 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot. "Mivel fennáll annak a kockázata, hogy a globális forráshiány továbbra is lefelé nyomja a valutaárfolyamot (aminek inflációs következményei lehetnek), a monetáris politikának ébernek kell maradnia" - tartalmazza az értékelés.

Az IMF főigazgatója múlt héten elmondta, hogy az IMF kisebb szakértői küldöttséget meneszt decemberben Magyarországra, majd február környékén kerül sor a hitelprogram rendes felülvizsgálatára. Értékelése szerint az IMF-hitelkeret megnyitása óta "azt látjuk, hogy a piaci helyzet javulóban van" Magyarországon.

Az IMF két hete hagyta jóvá a magyar készenléti hitelkeretet. A Valutaalap október végén jelentette be, hogy Magyarország összesen 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kap, 17 hónapos készenléti hitelkeret formájában. A csomag részeként az IMF 15,7 milliárd dolláros (12,3 milliárd eurós) hitelkeretet biztosít, az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank pedig 1,3 milliárd dolláros segítséget kész nyújtani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kormány elhúzódó gazdasági recesszióra számít

A kormány az elhúzódó reálgazdasági válság közepette négy jelenség kezelését tartja kiemelten fontosnak: a szűkülő pénzügyi források és a zsugorodó exportpiacok ellensúlyozását, valamint a növekvő munkanélküliség mérséklését és a versenyképesség fokozását - derül ki a miniszterelnök által összehívott csütörtöki gazdasági csúcs résztvevőinek elküldött vitaindítóból.

Magyar gazdaság

A recesszió áldásai

A következő évtizedben Magyarország 100 milliárd forintot is meghaladó bevételhez juthat a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből, amit azonban csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére fordíthat.

MTI Gazdaság

Már recesszió van Magyarországon

A magyar export dinamikájának lassulása állhat a pénteken publikált gyenge harmadik negyedéves, előzetes GDP-adat mögött elemzői vélemények szerint.

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Ha most rendel Kínából ajándékot karácsonyra, már nem kapja meg

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

Kiheverte a magyar ipar a válság első hullámát

294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért

294 forintot fizet a NASA egy cégnek egy Földön kívül végzett munkáért