szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A pénzügyi- gazdasági válság valódi mélységeiről a napi eseményeket taglaló híradások alapján csak felületes elképzeléseink lehetnek. Egy minap tartott pénzügyi fórumon a szakemberek is csak latolgatni tudták a dráma lehetséges fejlődési irányait, és kifejezetten ijesztőnek ható következményeit. A krízis fenyegető örvénye egyelőre minden részletet elfed, csak a bizonytalanság a biztos.

Annak könnyű a helyzete, aki kérdéseket vet fel és nem annak, aki megoldásokat keres – mondta Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója a napokban megrendezett Magyar Üzleti Fórum 2008 című rendezvényen. A fórumot leginkább a bizonytalanság uralta, a résztvevő szakemberek egymással egyetértve többször hangsúlyozták: a válság nagy valószínűséggel strukturális változásokat hoz majd a pénzügyi szektorban. Továbbá leszögezték, hogy a kereskedelmi bankoknak a jövőben az eddig megszokottnál jóval szűkösebb forrásokból kell majd gazdálkodniuk.

A konferencia felszólalói a várható tendenciák között említették, hogy az államoknak valószínűleg nagyobb szerepet kell vállalniuk. A válság kezelésének egyik módja lehetne az anticikikus gazdaságpolitika, azaz a kormányok pótolhatnák a jó időkben felhalmozott megtakarításokból a válság miatti kieséseket. Magyarország egyik nagy problémája azonban, hogy nincsenek ilyen megtakarításai, így most nagyon szűk a mozgástér is.

Adócsökkentésre most nincs lehetőség – szögezte le a Deloitte elnök-vezérigazgatója. Szerinte Magyarország csak keresletátrendezést tud végrehajtani, ami viszont az egyik helyen segítség, másutt viszont megszorítást jelent. Gazdaságélénkítésre nagy szükség lenne, s erről a gazdasági csúcson is lehetett javaslatokat hallani – jegyezte meg Oszkó, de hozzátette, hogy az nem világos, honnan lenne meg rá a pénz. Az azonban biztos, hogy az elérhető forrásokra nagy szüksége van a gazdaságnak.

Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet kutatója szerint a mostani válság feltárta a pénzügyi rendszer súlyos szabályozási hibáit, de csak elemzések után lehet megmondani, hogy pontosan mi is történt. A kutató tarthatatlannak nevezte, hogy a válság kezelésében a kormányok azonnali tűzoltásként 100 milliárdos mentőcsomagokat adnak ágazatok megmentésére. Ennek véget kell vetni – hangsúlyozta –, hiszen ez akár rendszeressé is válhat, újabb és újabb ágazatok fognak jelentkezni pénzügyi segítségért. Egyértelmű, hogy a nemzetközi pénzpiacokat működőképessé kell tenni, vissza kell állítani a bizalmat, és ebben az államoknak is szerepet kell vállalniuk. Ehhez azonban óvatos „policy mix” kell – figyelmeztetett Rácz Margit. Mivel a pénzpiacok globálisan integráltak, ezért csak nemzetközi szabályozás segíthet. A kutató azonban ennek megvalósulásával kapcsolatban eléggé szkeptikus, így elhúzódó válságra számít.

Hamecz István, az OTP Alapkezelő elnöke a hitelszűkülés veszélyére hívta fel a figyelmet: a bankok egymásnak nem hiteleznek kockázatos eszközökben, ami a hitelszűkülés komoly esélyét vetíti előre. További kockázat Magyarország számára a bankok magas arányú külföldi tulajdona is, hiszen ezek anyabankjai korlátozhatják a magyar leányok forrásait. Erre példaként a balti országokat említette, ahol a bankok többsége svéd tulajdonban van. A „könnyű pénz” időszakában nagy növekedést értek el ezek az országok. Amikor azonban hirtelen megváltozott a trend 2007 második negyedévében, a svéd anyabankok leszűkítették a hitelezést, s látványos és drasztikus visszaesés következett be a gazdaságban. Az észteknél például a 10 százalék körüli növekedés 2,5 százalékos csökkenésbe fordult át. A reálbérek 15 százalékos növekedése a hitelszűkítés után 0-ra csökkent és még lejjebb mehet. A költségvetésük pedig a 4 százalékos többletről 2 százalékos hiányba fordult át, úgy, hogy megfelelő gazdaságpolitikát folytattak, és nem volt adósságuk. A források hirtelen elapadása még így is drámai hatással volt a fogyasztásra és a szolgáltatói szektorra – jegyezte meg Hamecz István, aki Magyarországon sem tart kizártnak hasonló hitelszűkülést hasonlóan drasztikus visszaeséssel.

Az OTP Alapkezelő elnöke a kormányzati inflációs előrejelzéseket túlzottan magasnak vélte. Szerinte 2 százalék körüli, vagy még alacsonyabb pénzromlással lehet számolni. Bíróné dr. Szegő Márta, az UniCredit Bank Zrt. főosztályvezetője ezt alátámasztva megjegyezte, hogy 3 százaléknál magasabb inflációt ők sem tudtak kihozni. Nem értik, hogy a magas inflációs előrejelzés min alapszik, hiszen az olaj- és az élelmiszer-áremelkedésnek vége, amiből csak alacsony – akár negatív értékű – inflációra lehet következtetni – tette hozzá.

A nagy külső finanszírozási igényű országok most komoly bajba kerültek azzal, hogy a korlátlan hitel lehetősége egy csapásra megszűnt – vélekedett Tardos Gergely, az OTP vezető elemzője –, hiszen a reálgazdasági hatás még csak most jön.

Az OTP Alapkezelő elnöke szerint az 1 százalék feletti GDP-növekedés is optimista jóslat. A legpesszimistább forgatókönyv persze az lenne, ha teljesen megszűnnének a források és nem lenne miből finanszírozni a költségvetést. Ebben az esetben a defláció is valós veszélyt jelent, ez ugyanis a likviditásigény növekedésével jár együtt, miközben a pénz vásárlóereje nő. Ennek hatására az adósság reálértéke megemelkedik, aminek eredményeképpen a bankok sem fognak hitelezni. Minél inkább nem hiteleznek a pénzintézetek, annál mélyebb lesz a recesszió, és beindulhat egy lefelé irányuló spirál. Ha defláció lesz, annak drámai hatásai lehetnek – figyelmeztetett.

Ebben a helyzetben azonban Magyarország a klasszikus gazdaságpolitikai eszközökkel nagyon keveset tehet. Mivel a jó időkben nem volt megtakarítás, most nincs miből gazdálkodni. A jelenlegi helyzetben nagyon nagy szükség van a fiskális és a monetáris hatóságok szoros együttműködésére. Meg kell valahogy akadályozni a hitelbeszűkülést, különben nagy recesszióra lehet számítani – hangsúlyozta Hamecz.

A helyzetet súlyosbíthatja a bankoknak az a gyakorlata is – tette hozzá –, hogy minél rosszabb a helyzet, annál inkább a biztonságosabb eszközök felé fordulnak, aminek következtében nem bankokként működnek, hanem a túlélésért kezdenek el küzdeni. Ezen pedig véleménye szerint a kamatcsökkentés sem segít. A belföldi forint- és devizapiacok, illetve az állampapírpiac normális működését is minél hamarabb vissza kell állítani. A jegybanknak ennek érdekében nem szokványos megoldásokkal is elő kell állnia – tette hozzá.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Nyrt. vezető elemzője arra mutatott rá, hogy hiába pumpálnak pénzt a bankrendszerbe, az nem folyik tovább a gazdaságba. Amelyik banknak van pénze, az most a jegybankokba fekteti, mert nincs másban bizalmuk. Fokozatosan tapasztalható némi javulás, de ez nagyon lassan megy végbe, emiatt az EU-ban például nem is nagyon látszik, hogy enyhült volna a válság hatása – fejezte ki aggodalmát a szakértő. Továbbá az sem látszik, hogy egy banknál likviditási vagy tőkemegfelelési gond van, ami további kockázatokat jelent.

Az állami bankmentéseket Kondrát Zsolt mellett Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is helyesnek ítélte meg, hiszen ezzel a legrosszabbat elkerülték az országok. A piacon némi enyhülést szerinte is lehet látni, de a bankok közötti bizalom továbbra sem állt helyre, a pénzintézetek még mindig csak a központi bankokban bíznak. Az elemző úgy vélte, hogy a Lehman Brothers összeomlása előtti pénzpiaci helyzet körülbelül egy év múlva érhető majd el.

A jövőre vonatkozóan elemzők a szabályozások szigorodását valószínűsítik, ám Rácz Margit mellett Török Zoltán is óvatosságra intett. A szabályozók csak a múlt tapasztalataira támaszkodhatnak, ezért a regulátorokban nincs meg az a tudás, amellyel fel tudnak lépni a válság ellen – mondta Alan Greenspant, a Fed volt elnökét idézve. Ezért az elemző úgy vélte, hogy a jövőben a nagyon rugalmas szabályokat kellene kialakítani, amelyek lehetővé tennék az alkalmazkodást a kialakuló környezethez.

Sz.Zs.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az autóipari cégeknek az EU nem dob mentőövet

Az európai autóipar nem várhatja, hogy a pénzügyi ágazathoz hasonlóan kezeljék, és az egyes tagállamoknak sem szabad igazságtalan kedvezményekben részesíteniük az autógyártókat – jelentette ki az EU versenyjogi biztosa.

hvg.hu Gazdaság

Szalay-Berzeviczy: a világ összeomlik, mi pedig nagy bajban vagyunk

Magyarországot a spekulánsok támadják, igyekeznek a gazdaság törékenységét kihasználva, minél nagyobb profitra szert tenni. Eközben a jegybank és a kormány vért izzadva próbálja visszaverni a támadásokat, de az eredmény egyelőre alig látszik. Az ádáz piaci küzdelmekről, a bejelentett intézkedések várható hatásairól és hazánk esélyeiről Szalay-Berzeviczy Attilával, a Budapesti Értéktőzsde volt elnökével beszélgettünk.

MTI Gazdaság

A TVK számára 2008 fekete év lesz: négymilliárd feletti hiány

A Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Nyrt. számára 2008 fekete év lesz, ennek oka külső tényezőkben keresendő, főleg az alapanyag és a termékek árak hektikus változásában – mondta Hodossy Gyula vezérigazgató-helyettes kedden sajtótájékoztatón Tiszaújvárosban.

hvg.hu Gazdaság

Scott Price: a válság mindenkinek feladja a leckét

A pénzpiacról kiinduló válság már a reálgazdaság határait is átlépte. Az új trendek irányai gyakorta a szállítmányozási szektorban mutatkoznak meg legkorábban. A kereslet változásának hatására akár az ágazat globális térképe is átrajzolódhat. Scott Price-szal, a DHL Express európai igazgatójával a várható fejleményekről beszélgettünk.

Gazdaság

Túl vannak a válságon a magyar gyógyszergyártók

Bár a gyógyszeripart sem hagyja teljesen érintetlenül a válság, az ágazat könnyebben megúszhatja a recessziós időszakot, mint más szektorok - írja az Ecoline.hu. A magyar gyártók sem számítanak jelentős visszaesésre, sőt a Richter és az Egis akár meg is lovagolhatja a krízist, s terjeszkedhet a következő hónapokban.

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire

Százmilliós hóegyengető borzolja a kedélyeket a Normafán, és a kormány is készül valamire