szerző:
MTI

Három kartellperben is a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) adott igazat a bíróság: jogerős ítélet születtet két informatikai, illetve elsőfokú döntés egy vadgazdálkodó vállalkozások között létrejött versenykorlátozó megállapodás ügyében, az esetekben összesen 114,4 millió forint bírságot rótt ki a GVH.

A hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy Győr önkormányzata 2003. június 25-én írt ki hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást egy integrált pénzügyi gazdasági rendszer bevezetésére. A GVH Versenytanácsa szerint a döntően e-mail formátumú bizonyítékok alapján megállapítható volt, hogy a Synergon és az SAP a tender kapcsán olyan megállapodást kötött, amely alkalmas volt a verseny eredményének befolyásolására. Emiatt a két vállalkozás 7,2-7,2 millió forint bírságot kapott a GVH-tól.
    
A döntést a cégek bíróság előtt támadták meg, de előbb 2007. novemberében a Fővárosi Bíróság, majd az idén novemberben a Fővárosi Ítélőtábla is elutasította keresetüket. Ez pedig azt jelenti, hogy a GVH jogerősen állapította meg, hogy a két vállalkozás kartellezett és jogosan szabott ki rájuk emiatt 7,2-7,2 millió forint bírságot is. A közlemény szerint ugyancsak nemrégiben született döntés egy másik informatikai kartell ügyében. A GVH ebben megállapította, hogy az Albacomp Zrt. és a Synergon Nyrt. a Paksi Atomerőmű Részvénytársaság részére nyújtandó szolgáltatásra vonatkozó projekt elnyerése érdekében versenykorlátozó megállapodást kötött egymással. A GVH a két céggel szemben 10-10 millió forint bírságot szabott ki.

A döntés ellen a két vállalkozás fellebbezett, de idén februárjában előbb a Fővárosi Bíróság, majd 2008 novemberében jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is a GVH-nak adott igazat. A jogerős döntés értelmében a két vállalkozás kartellezett, ezért jogosan kapott 10-10 millió forint bírságot. A harmadik ügy előzménye az volt, hogy a GVH a bérvadászati piacot vizsgáló eljárása során észlelte, miszerint a vadhús-felvásárlási területén a gazdasági verseny korlátozására alkalmas ármegállapodás jött létre a szereplők között.

Ennek kivizsgálására 2003 szeptemberében eljárást indított a Vadgazdasági Termékek és Szolgáltatások Terméktanács és a vadhús-felvásárlásban érdekelt tagok ellen. A GVH az eljárás során megállapította, hogy a terméktanács 2000. augusztus 28. és 2004. április 8. között a tagságot kötelező, de az egész vadhús felvásárlási piacra tovább gyűrűző nagyvad felvásárlási árakat határozott meg 11 alkalommal. Emiatt a terméktanács 80 millió forint bírságot kapott. Az érintett a döntés ellen fellebbezett, de az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság a keresetét elutasította.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Bírósághoz fordul a MÚOSZ a GVH döntése miatt

Bírósághoz fordul a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), amiért hárommillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a honoráriumtáblázat közzétételéért - közölte a szövetség.

MTI Vállalkozás

GVH: 4,5 millió forintos bírság négy vállalkozásnak

Összesen 4,5 millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) betegség diagnosztizáló, méregtelenítő készülékekre vonatkozó valótlan, vagy nem bizonyított, a fogyasztókat megtévesztő tájékoztatás miatt négy társaságra.

MTI Gazdaság

GVH: nem élt vissza erőfölényével a Microsoft

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint nem követett el gazdasági erőfölénnyel való visszaélést a Microsoft Magyarország Kft. a disztribútorok részére nyújtott marketing támogatással.

Kameralyuk-takarás a Galaxy S10-en? Meglódult a felhasználók fantáziája, app is született már

Kameralyuk-takarás a Galaxy S10-en? Meglódult a felhasználók fantáziája, app is született már

Készüljön, visszatér a fagy

Készüljön, visszatér a fagy

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

Tom Hanks belefutott egy születésnapi buliba és énekelt egyet az ünnepeltnek

Holnap bejelent valamit a világ legértékesebb cége, lélegzetvisszafojtva várja az iparág

Holnap bejelent valamit a világ legértékesebb cége, lélegzetvisszafojtva várja az iparág

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Falra hányt borsó az OECD kormánynak tett ajánlata

Vannak, akik már letölthetik a Google alkalmazását, amely a vakok szeme lehet

Vannak, akik már letölthetik a Google alkalmazását, amely a vakok szeme lehet