szerző:
MTI/hvg.hu

Összehangolják az Európai Unió tagországai azokat a módszereket, amelyekkel bankrendszereiket igyekeznek megtisztítani az elértéktelenedett vagy nagy kockázatúvá vált értékpapíroktól, mert ezek akadályozzák a hitelezési tevékenység fellendítését. Erről a tagállamok pénzügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójukon állapodtak meg, helyszíni beszámolók szerint.

Joaquim Almunia az EU pénzügyi biztosa figyelmeztet. Az intézkedések
értéke az uniós össztermék 3-4 százalékának felel meg
© AP
A bizottság hamarosan iránymutatásokat ad ki, amelyek alapján eldönthető, hogy mely vagyoneszközök tartoznak a kétes kategóriába, hogyan kell ezeket értékelni, illetve milyen feltételekkel juthatnak támogatáshoz a bankok a kezelésükhöz, mondta Joaquín Almunia, az Európai Bizottság pénzügyi felelőse az keddi értekezlet után sajtótájékoztatón.

A találkozón elnöklő Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter leszögezte, hogy e tekintetben is átláthatóságra és a verseny tisztaságának megőrzésére van szükség. Olyan alapelveket kell tehát meghatározni, amelyek biztosítják, hogy egyes bankok nem jutnak tisztességtelen előnyhöz a "takarítás" közben.

Ha a kétes eszközöktől sikerülne megtisztítani a bankrendszert, a bankok iránti bizalom nőne, a hitelezés ismét fellendülhetne, és elkerülhető lenne a további gazdasági hanyatlás. A pénzügyi biztos és munkatársai elmondták, hogy a találkozón az EU-tagországok többféle elképzelést vázoltak fel a probléma kezelésére. Akad tagállam, amely - az amerikai gondolkodást követve - úgynevezett "rossz bankot" hozna létre, amely állami támogatással felvásárolná az értékükből vesztő vagyoneszközöket. Mások - például Nagy-Britannia és Hollandia - inkább a garanciák növelését, a kétes eszközök biztosítással való megerősítését szeretnék.

Kalousek és elnökségi munkatársai - az ülésen elhangzottakat összegezve - ismét hangsúlyozták, hogy a rendkívüli gazdasági helyzet miatt ugyan rugalmasságra van szükség a pénzügyi stabilitási uniós szabályok alkalmazásában, de ez nem járhat egyfelől magának a stabilitásnak a megrendülésével, másfelől protekcionizmussal, az uniós tagországok közti egységes piacon új akadályok létrejöttével. Az egységes piacról a hónap végén tartandó rendkívüli EU-csúcstalálkozón is szó lesz.

A protekcionizmus elleni fellépés fontossága az elmúlt napokban ismét nagy hangsúlyt kapott az uniós nyilatkozatokban. Franciaországot például alig burkolt bírálatok érték autóiparának tervezett állami támogatása miatt, amely többek szerint zavarja a versenyt. A tervvel kapcsolatban kedden a brüsszeli bizottság is aggodalmait jelezte, de versenyügyi szóvivője csak annyit mondott, hogy a testület nem fogja engedni az egységes uniós piac működésének megzavarását.

A gazdaságélénkítés témájánál a pénzügyminiszterek úgy ítélték meg, hogy pillanatnyilag nagy változtatásra nincs szükség az eddig elhatározott intézkedésekben. Almunia emlékeztetett arra, hogy az intézkedések összértéke idén és jövőre eléri az uniós össztermék 3-4 százalékát. Hozzátette, hogy azt is biztosítani kell: ideiglenes lépésekről van szó, amelyek visszafordíthatók, ha a gazdasági felemelkedés megkezdődik.

Uniós források beszámolója szerint élénk vita alakult ki a miniszterek között arról a javaslatról, amelyet az Európai Bizottság nyújtott be ötmilliárd eurónyi elköltetlen forrás felhasználásáról energiaügyi és távközlési programokra. A tagállamok már korábban is jelezték egyet nem értésüket egyes kiválasztott konkrét beruházásokkal, most pedig nagy befizető országok – köztük Németország – amellett érveltek, hogy az elköltetlen forrást inkább vissza kellene forgatni a tagállamok költségvetésébe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Európai nagybankok uniós segítséget sürgetnek Kelet-Európának

Hat európai nagybank arra hívta fel az Európai Bizottság illetékeseinek figyelmét, hogy gondoskodjanak a kelet-európai térség "szélén lévő" országok pénzügyi megsegítéséről. A felhívást pénteken ismertető szlovák hírügynökség ennek kapcsán megemlíti Ukrajnát, illetve Romániát említette példaként.

MTI Világ

Izland az unióba és az euróhoz menekülne

Izlandot gyorsított eljárással felveszik az EU-ba. Ez akár két éven belül is megtörténhet - írta magas rangú brüsszeli és izlandi diplomáciai forrásokat idézve a The Guardian, amely szerint az unió ki akarja menteni a kis észak-atlanti országot a pénzügyi összeomlás állapotából.

MTI Gazdaság

Túlzott deficit miatti uniós eljárás hat ország ellen

Uniós eljárás megindítása várható túlkzott deficit miatt legkevesebb hat EU-tagállam - Franciaország, Görögország, Írország, Lettország, Románia és Spanyolország - ellen a közeli jövőben, közölték hétfőn brüsszeli diplomáciai források.

MTI Autó

Pánikol az unió az autóipari válság miatt

Rendkívüli találkozóra Brüsszelbe hívta az Európai Unió tagországainak ipari ügyekben illetékes minisztereit az Európai Bizottság az autóipart sújtó nemzetközi válság miatt.

Felejtse el az átverhető arcazonosítást, ez jön a mobilokba utána – videó

Felejtse el az átverhető arcazonosítást, ez jön a mobilokba utána – videó

Merész számot mondott be az uniós költségvetésről szóló vitában Orbán

Merész számot mondott be az uniós költségvetésről szóló vitában Orbán

Gyurcsány vagyonára kíváncsi a Fidesz

Gyurcsány vagyonára kíváncsi a Fidesz

Egy hosszú éjszaka, 27 tagállam és ezer milliárd euró: minden, amit az uniós költségvetésről tudni kell

Egy hosszú éjszaka, 27 tagállam és ezer milliárd euró: minden, amit az uniós költségvetésről tudni kell

Régóta várt funkció került a Spotifyba, mehet a közös éneklés

Régóta várt funkció került a Spotifyba, mehet a közös éneklés

Gulácsi sokat tett a Leipzig győzelméért, nagyot nyert az Atalanta

Gulácsi sokat tett a Leipzig győzelméért, nagyot nyert az Atalanta