szerző:
MTI/hvg.hu

Az Európai Unió több országában is közzétették a tavalyi gazdasági eredményekről szóló jelentéseket. A kép meglehetősen egyhangú és lehangoló. A GDP mindenhol esik, méghozzá a vártnál nagyobb mértékban. A szlovák, a cseh, a francia és a német helyzetről közreadjuk a részleteket.

Tatra teherautó, a cseh ipar egyik büszkesége. Lassulnak
© Tatra
Szlovákia. Szlovákia hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben – változatlan áron 515,6 milliárd korona (5,058 billió forint) – 2,7 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál, közölték a szlovák statisztikai hivatalban pénteken előzetes becslésként. Ez a leglassúbb ütem volt 2001 harmadik negyede óta. Az elemzők 3,5 százalékos éves többletre számítottak. A tavalyi harmadik negyedévben 7,0 százalékkal volt nagyobb a szlovák GDP az egy évvel korábbinál. Ezzel tavaly egész évben átlagosan 6,4 százalékkal nőtt a szlovák GDP a 2007-es, 10,4 százalékos, rekord ütemről lassulva, tették hozzá a statisztikai hivatalban.

Idénre a szlovák pénzügyminisztériumban 2,4 százalékos, a Szlovák Nemzeti Bankban 2,1 százalékos évi átlagos GDP-növekedést jósolnak. Januárban az Európai Bizottság még 7,1 százalékos szlovák GDP-növekedést valószínűsített tavalyról, és idénre 2,7 százalékos, jövőre 3,1 százalékos gazdasági növekedést jósolt Szlovákiának, amely év eleje óta az euróövezet legújabb, 16-ik tagja.

Csehország. Csehország hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 0,6 százalékkal visszaesett a harmadik negyedévhez képest, és 1,0 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál, közölték a cseh statisztikai hivatalban pénteken előzetes becslésként, szezonális és munkanap-kiigazítással számolva. Az elemzők 0,3 százalékos éves többletre számítottak. A tavalyi harmadik negyedévben 4,2 százalékkal volt nagyobb a cseh GDP az egy évvel korábbinál.

Ezzel tavaly az évi átlagos gazdasági növekedés 3,5 százalékosra lassult a 2007-es 6,5 százalékról. A 2007-es adatot módosították a korábban ismert 5,9 százalékos többletről.

A nemzetközi pénzügyi válság gyakorlatilag érintetlenül hagyta Csehországot, azonban a rá következő globális gazdasági lejtmenet miatt csökkent a külföldi kereslet. Ez súlyos értékesítési nehézséget okoz az erősen exportorientált cseh gazdaságnak, és a helyzetet súlyosbítja, hogy a kereskedelmi bankok óvatosabban kölcsönöznek mind a vállalatoknak, mind a lakosságnak, írták az adatok kommentárjában.

Az előző, 2007-es eredményekkel való egybevetés mindazonáltal kissé félrevezető, mert a tavaly év eleji változások – a vizitdíj bevezetése az egészségügyben, az áfaemelés 9 százalékra 5 százalékról, a dohány jövedéki adójának emelése – kiugró előrehozott keresletnövekedést okozott 2007 vége felé, jegyezték meg a statisztikai hivatal elemzői.

A nagy gazdaságok sem állják jobban a sarat (Oldaltörés)

Kisiklott TGV francia szuperexpressz. Nehéz lesz újra jó pályára állni
© AP
Franciaország. Franciaország hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 1,2 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest, közölték a francia statisztikai hivatalban előzetes becslésként, megerősítve a csütörtök este már kiszivárogtatott adatot. Az elemzők 1 százalékos romlást vártak.

Franciaország ezzel még elkerülte a recesszió hivatalos definícióját – az egymás után két negyedévi visszaesést –, hiszen a harmadik negyedévben sikerült 0,1 százalékos növekedést összekaparni, miután a második negyedévben 0,3 százalékos GDP-csökkenés volt az előző negyedhez képest.

Ezzel tavaly egész évben 0,7 százalékosra lassult a gazdasági növekedés a 2007-es 2,1 százalékról. Idén azonban nem lesz menekvés: egész évre legalább 1 százalékos visszaesést jósolnak a francia pénzügyminisztériumban.

Tavaly a legtöbbet a beruházások vették el a GDP-növekedésből: az üzleti beruházások 1,5 százalékkal gyarapodtak, 2007-ben még 7,3 százalékkal bővültek. Az export növekedése 1,1 százalékra lassult a 2007-es 3,2 százalékról, a lakossági fogyasztás csak 1,3 százalékkal nőtt a 2007-es, 2,5 százalékos többlet helyett.

Németország. Németország hazai összterméke a tavalyi utolsó negyedévben 2,1 százalékkal csökkent az előző negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, változatlan áron, közölték a szövetségi statisztikai hivatalban pénteken első becslésként. Az elemzők 1,8 százalékos visszaesésre számítottak.

Ez volt a legnagyobb visszaesés egy negyedéven belül az ország 1990-es újraegyesítése óta, annak ellenére, hogy a foglalkoztatás a negyedik negyedévben a legnagyobb volt az újraegyesítés óta, jegyezték meg a jelentésben. A foglalkoztatottak száma 40,8 millió volt, 422 ezerrel, azaz 1 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt. A visszaesést a beruházások, az export és a lakossági fogyasztás egyidejű csökkenésével magyarázták.

Németország ezzel mélyebbre süllyedt a recesszióba: az utolsó negyedben már harmadik negyedéve csökkent a GDP negyedévről negyedévre. A megelőző két negyedévben rendre 0,5-0,5 százalékos GDP-csökkenést mértek az előző negyedévhez képest.

Éves összehasonlításban a GDP alakulása a negyedik negyedévben 1,6 százalékos visszaesésre váltott a harmadik negyedévi 1,4 százalékos többletről. Az elemzők 1,4 százalékos éves visszaesést valószínűsítettek. Naptári, azaz munkanap-kiigazítással a visszaesés 1,7 százalékos volt az előző negyedévi, 0,8 százalékos éves többlet után. Folyó áron, szintén éves összehasonlításban a növekedés 0,6 százalékra lassult a harmadik negyedévi 2,8 százalékról.

Januárban, még a negyedik negyedévi fejlemények teljes körű ismerete nélkül, a szövetségi statisztikai hivatal előzetesen 1,3 százalékos évi átlagos gazdasági növekedést jelzett tavalyról. Előzőleg, 2007-ben 2,5 százalékkal, 2006-ban 3,0 százalékkal – tíz éven belül a leggyorsabban – nőtt a német gazdaság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az amerikai GDP fél százalékkal csökkent

Fél százalékkal csökkent az amerikai GDP az idei harmadik negyedévben a múlt év azonos időszakához képest - hozta nyilvánosságra végleges növekedési adatát az amerikai kormányzat kedden.

MTI Gazdaság

A román Top 500 vagyona a GDP egyharmada

Románia 500 leggazdagabb emberének a vagyona eléri a 39 milliárd eurót, és az ország GDP-jének majdnem egyharmadát teszi ki - derül ki az Adevarul című napilap által elkészített toplistából. Erdélyben 103 milliomos él.

MTI Gazdaság

Egyesült Államok: a vártnál jobban nőtt a GDP

Az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben élénkült a gazdaság a második negyedben: a kormány második becslése szerint a hazai össztermék(GDP) 3,3 százalékkal gyarapodott április-június között.

MTI Gazdaság

GDP-arányosan a 80-as évek szintjén az olajár

A rendkívüli olajár-emelkedés nyomán ma már ismét ugyanannyiba kerül GDP-arányosan a világnak a nyersolaj, mint a 80-as években. A megújuló energiaforrások sem lesznek olcsók, londoni gazdaságelemző- és befektetési házak hétfői elemzései szerint.

MTI Gazdaság

Visszaesett az izlandi GDP – ez még csak ízelítő

Izland hazai összterméke 0,8 százalékkal kisebb volt a harmadik negyedévben az egy évvel korábbinál, közölték az izlandi statisztikai hivatalban csütörtökön. Elemzők szerint ez még csak ízelítő az Izlandra váró nehézségekből: a mostani negyedévről 10 vagy akár 20 százalékos visszaesést is valószínűsítenek.

MTI Gazdaság

Csökkent a GDP az euróövezetben és az egész EU-ban is

Az euróövezetben és az egész Európai Unióban csökkent a gazdaság teljesítménye a második negyedben, amire nem volt példa az adatok 1995-ben megkezdődött nyilvántartása óta. Az eddigi legrosszabb negyedéves teljesítmény 2003 második negyedében volt, amikor stagnált az euróövezet gazdasága. A mostani visszaesést elsősorban a német, a francia és az olasz gazdaság zsugorodása idézte elő.

MTI Gazdaság

A Fed emelte a GDP-növekedési előrejelzését, a piacok zuhannak

A hétfői emelkedés után kedden zuhannak a részvénypiacok, a dollár gyengül, mégpedig gyorsuló ütemben, mióta az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) elnöke, Ben Bernanke kedd délután mindenkit figyelmeztetett, aki még nem vette volna észre: a pénzügyi piacok és a pénzügyi intézmények továbbra is jelentős feszültséget állnak ki.

Letiltották az AVG és az Avast programjait, miután kiderült, hogy túlságosan leskelődnek

Letiltották az AVG és az Avast programjait, miután kiderült, hogy túlságosan leskelődnek

Duma Aktuál: a MÁV tipikus utasprofiljai – végre cenzúrázatlanul

Duma Aktuál: a MÁV tipikus utasprofiljai – végre cenzúrázatlanul

Krzysztof Zanussi: A populizmus Európa öngyilkosságának harmadik felvonása lehet

Krzysztof Zanussi: A populizmus Európa öngyilkosságának harmadik felvonása lehet

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Mi fenyegeti legjobban vállalkozása biztonságát?

Ma sem lesz meleg

Ma sem lesz meleg

Ügyészségi eljárás indult Matteo Salvini ellen

Ügyészségi eljárás indult Matteo Salvini ellen