Tetszett a cikk?

A befektetők szerdán is menekültek a tőzsdéről, a BUX több mint hét, az OTP több mint tíz százalékkal zuhant.

A BUX szerdán délelőtt is nagyot eset, a mutató ötéves mélypontra zuhant, 6,7 százalékkal 10 416 pontra került. A forgalom 18 milliárd forint volt, ebből 12 milliárdot az OTP adott. Az OTP kereskedését kedd után szerdán is fel kellett függeszteni, miután a jegyzés több mint 10 százalékkal zuhant. A papírt 1850 forinton jegyezték kevéssel dél után. A Mol 4,6 százalékkal 8640 forintra, a Richter 7,0 százalékkal 25 100 forintra, a Magyar Telekom pedig 7,8 százalékkal 535 forintra gyengült.

Az európai, ezen belül is a kelet-európai bankok továbbra is erős eladói nyomás alatt vannak. A régiós tőzsdék és a bankpapírok sorsa elsősorban a devizaárfolyamoktól függ, a befektetők ugyanis elsősorban a szinte napról napra gyengülő forint, korona, zloty és hrivnya jegyzésére koncentrálnak. A zuhanó devizák első számú vesztesei éppen a bankok, így nem meglepő a bankpapírok zuhanása - mondta el kérdésünkre Csáky Attila, az Unicredit kereskedési igazgatója.

A szakember hozzátette, hogy az OTP piacán elsősorban a külföldiek az eladók, míg több hazai szereplő is vásárol. Az amerikai nyitás nagy kérdés, ha a tengerentúlon magukra találnának a tőzsdeindexek, akkor a BÉT-en is megnyugodhatnának a kedélyek. A szakember hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben semmi okot nem lát optimizmusra, ha pedig a devizák tovább esnek, az magával fogja húzni a tőzsdéket is.

Ecoline.hu

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok február közepére

Ha tovább mélyül a recesszió, olyan helyzetbe kerül a világgazdaság, amilyenhez mérhető még nem volt. Tapasztalat híján viszont senki sem képes olyan hiteles jövőképet kialakítani, ami kereskedési ötletek alapja lehet. A forint árfolyama esetében van esély újabb történelmi mélypont elérésére. Hol lehetnek a kapaszkodók? Mire figyeljünk a héten?