szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szakértők azzal számolnak, hogy a jövő héten tovább gyengülhetnek a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.

A héten a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 6,2 százalékkal csökkent, a technológiai papírok Nasdaq mutatója 6,1 százalékkal süllyedt.

Az egyik legnagyobb bizonytalansági tényező, hogy milyen módon kívánja az Obama-kormányzat megsegíteni a bajba jutott bankokat. Egyre erősödnek ugyanis azok a félelmek, hogy az amerikai kormányzat bankmentő tervei akár államosítást is jelenthetnek.

Pénteken napközben épp emiatt a DJIA indexe hat éve legalacsonyabb szintre hanyatlott kétszáz pontot meghaladó csökkenéssel. Olaj volt a tűzre az egyik vezető amerikai szenátor kijelentése arról, hogy lehetségesnek tart rövid ideig tartó államosítást egyes bankok esetében.

A napi mélypontról azután kezdett mérséklődni a veszteség, hogy Robert Gibbs elnöki szóvivő - azzal a híreszteléssel kapcsolatban, miszerint a kormány több pénzintézetet államosítana - kijelentette: Barack Obama amerikai elnök továbbra is hisz abban, hogy a bankrendszernek magánkézben kell maradnia.

"A kormány továbbra is erősen hisz abban, hogy a magánkézben levő bankrendszer a helyes út" - mondta a szóvivő, megjegyezve, hogy a bankok működését ugyanakkor megfelelő mértékben szabályoznia kell az államnak.

Tőzsdei elemzők szerint a befektetők egyre kevésbé bíznak abban, hogy a bankok újabb állami beavatkozás nélkül ki tudnak mászni a válságból.

A bankok jövőjével kapcsolatos bizonytalanság mellett a jövő héten a  gazdaság gyengülését alátámasztó negyedéves vállalati adatok is nyilvánosságra kerülnek. A jövő héten közli eredményét egyebek között a kiskereskedelmi Home Depot és a Target Corp, valamint a számítógépgyártó Dell.

Komolyan befolyásolhatja majd a tőzsdei trendet hétfőn a lakóingatlanok áralakulásával kapcsolatos legújabb havi adat csakúgy, mint a szerdán, illetve csütörtökön bejelentésre kerülő meglévő és új lakóingatlanok értékesítésével kapcsolatos havi szám.

Pénteken hozzák nyilvánosságra a tavalyi utolsó negyedévi amerikai GDP-alakulásra vonatkozó, második hivatalos becslést. Az első előzetes adat a hazai össztermék 3,8 százalékos csökkenéséről szólt. A szakértők azzal számolnak, hogy a második becslés nagyobb, 5,6 százalékos visszaesést jelez majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Valami kis jóra számítanak a tőzsdék

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai értéktőzsdék pénteken némi javulással fejezik be a hetet, háromnapos veszteségsorozat után. A tavalyi utolsó negyedévről szóló, nap folyamán megjelenő GDP-adatok bizonyára nem sokat változtatnak az üzletmeneten, hiszen ezek a rossz hírek nem érik váratlanul a piacokat.

MTI Gazdaság

Lejtőre kerülhetnek a tőzsdeindexek

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai értéktőzsdék pénteken visszatérnek a meredekebb lejtőre, követve a csütörtöki New York-i példát.

ecoline.hu Gazdaság

Nem elég a tőzsdének a 2800 milliárd

A 2000 milliárd dolláros bankmentő csomag sokkja után a 800 milliárdos gazdaságélénkítő csomag sem billentette ki pesszimizmusukból a világ tőzsdéit. A Wall Street alig mozdult, Tokió nagyot zuhant, Európa gyengén kezdhet csütörtökön.