Tetszett a cikk?

Esett a BUX kedden délelőtt, a mutató fél százalékkal hanyatlott. Az OTP több mint 3 százalékkal süllyedt, miközben a Magyar Telekom erősödött.

A Budapesti Értéktőzsdén kedden délelőtt is esett a BUX, a mutató 0,5 százalékkal 10 208 pontig hanyatlott délután 1-ig. Az index ennél jóval nagyobb veszteséggel is állt a kereskedés elején, akkor 10 000 pont alatt is megfordult. Az OTP – melyre az ING vételi ajánlást fogalmazott meg – 3,2 százalékkal 1646 forintra, a Richter 1,8 százalékkal 23 660 forintra gyengült, míg a Mol 0,6 százalékkal 9180 forintra, a Magyar Telekom pedig 2,1 százalékkal 535 forintra erősödött. A Telekom szereplését segítette a várakozásoknál jobban alakuló negyedéves eredmény, a társaság 12,5 milliárdos negyedéve profitja 35 százalékkal haladta meg a piaci konszenzust.

Rövid távon egyelőre nem várok fellendülést, tekintettel arra, hogy az amerikai részvényindexek új mélypontra vagy annak közelébe estek hétfőn – mondta el Nyári Zsolt, a KBC Securities vezető üzletkötője. Szerinte a magyar tőzsde irányát az amerikai börze teljesítménye fogja meghatározni, s a napokban benne van a levegőben egy nagyobb zuhanás is. Úgy véli, hogy a befektetők a tavaly október óta begyorsult lejtmenetben folyamatosan igyekeznek kiszállni a részvényekből, csak mostanra az is bizonytalanná vált, hogy milyen befektetési eszköz lehet biztonságos. Érdemes csak a magyar államkötvények megnövekedett kockázatára gondolni – magyarázta.

Hosszabb távra tekintve Nyári Zsolt úgy értékelte, hogy a gondok az Egyesült Államokban kezdődtek, így ott is fognak megoldódni először. Ennek megfelelően, amíg a gazdaságélénkítés nem jár érdemi eredménnyel a tengerentúlon, addig nem számít átfogó emelkedésre a részvénypiacon. Pár napos vagy hetes felfutások természetesen bármikor előfordulhatnak, ezeket azonban eddig rendre újabb mélypontok követték.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

BÉT: a hétfő sem az OTP napja lesz?

Több mint három százalékos mínuszban állt az OTP a hétfői kereskedés kezdete után szűk fél órával; a banki papír a BUX-ot is a negatív tartományba taszította.

Gazdaság

Óriási eladás volt az OTP piacán

Az OTP részvényárfolyama 1800 forint alatt is körülnézett szerdán, a zárásra azonban egészen 1810 forintig emelkedett – 11,5 százalékos mínusszal hozzájárulva a BUX 7,3 százalékos csökkenéséhez.