szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Telekom Nyrt. 93 milliárd forint nettó eredményt ért el tavaly, ami 54,6 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – tette közzé a társaság kedden tőzsdei gyorsjelentésében.

A konszolidált, nem auditált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti eredménykimutatás alapján a társaság tavaly a negyedik negyedévben 12,6 milliárd forint nettó nyereségre tett szert, ami jelentősen meghaladja a 2007. évi, egy nagyobb létszámcsökkentési program egyszeri hatását is tükröző 733 millió forintot. Az elemzők 2008 utolsó negyedévére 9,375 milliárd forint profitot vártak.

A cég bevételei az elmúlt évben 0,5 százalékkal, 673,056 milliárd forintra csökkentek, míg a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) 10 százalékkal, 268,4 milliárd forintra nőtt.

A létszámcsökkentéshez kapcsolódó végkielégítések és elhatárolások 2008-ban 8,5 milliárd forintot, 2007-ben pedig, a felsővezetői szerződések megszűnésével járó költségekkel együtt, 27,5 milliárd forintot értek el.

A társaság magyarázata szerint 2008-ban a többi között azért nőtt több mint 50 százalékkal a nettó eredmény, mert mérséklődtek az értékcsökkenési és amortizációs költségek, illetve megtakarítás származott a létszámcsökkentésből.

A gyorsjelentés idézi Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgatót, aki szerint 2009-ben várhatóan a bevétel és az EBITDA is csökken 1-2 százalékkal. Hozzátette, bár a gazdasági kilátások továbbra is bizonytalanok, a tárgyi eszközökbe és immateriális javakba való beruházásokkal (CAPEX) kapcsolatban a gyengülő forint ellenére tartják a korábban bejelentett célukat, azt, hogy a 2009. évi költés a 2008-as abszolút szinttel egyezzen meg.

A gyorsjelentés szerint a CAPEX a 2007. évi 103,8 milliárd forintról 107,9 milliárd forintra nőtt 2008-ban. Ebből például a T-Home szegmensre 52,5 milliárd forint, a T-Mobile szegmensre 45,7 milliárd forint, a T-Systems szegmensre 3,3 milliárd forint, a csoport központra és szolgáltató központra pedig 6,4 milliárd forint jutott. Tavaly a csoport 13,2 milliárd forintot fordított Magyarországon a mobil szélessávú beruházásokra.

A csoport nettó adósságállomány kismértékben, 261,6 milliárd forintról 253,7 milliárd forintra csökkent 2008 végére. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + összes tőkére vetített aránya) 29,7 százalék volt 2008 végén.

A macedón tanácsadói szerződésekkel kapcsolatban a társaság közölte, hogy 6 szerződést vizsgálnak független elemzők. Az ezekkel összefüggő költségek tavaly 5,4 milliárd forintot tettek ki. A gyorsjelentés szerint a csoport nem tudja megítélni, hogy a vizsgálatok mikor zárulnak le.

A vezetékes szolgáltatásokat magába foglaló T-Com szegmens bevétele tavaly 5,6 százalékkal, 290,5 milliárd forintra csökkent, míg a működési eredménye 19,4 százalékkal, 64,5 milliárd forintra emelkedett.

A T-Mobile szegmens bevétele 0,7 százalékkal, 349,4 milliárd forintra nőtt, míg a működési eredménye 5,2 százalékkal, 107,1 milliárd forintra emelkedett. Ezen belül a T-Mobile Magyarország bevétele 0,3 százalékkal, 280,6 milliárd forintra csökkent, míg a működési eredménye 6,6 százalékkal, 86 milliárd forintra nőtt. A bevételeken belül 14,5 százalékkal, 43,2 milliárd forintra emelkedett az értéknövelt szolgáltatásokból származó forgalom.

A hálózatüzemeltető T-Systems szegmens bevétele tavaly 8 százalékkal, 85,2 milliárd forintra nőtt, míg az üzemi eredménye mintegy háromszorosára, 17,1 milliárd forintra nőtt egyebek mellett a működési költségek mérséklődése következtében.

A Magyar Telekom jegyzett tőkéje 104,275 milliárd forint volt tavaly év végén, ugyanannyi mint egy évvel korábban, míg a saját tőke 4,3 százalékkal, 537,263 milliárd forintra nőtt.

A társaság részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában kereskednek, az értékpapír hétfői záróára 524 forint volt, míg az elmúlt egy évben 881 forint és 502 forint között mozgott az árfolyama.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Magyar Telekom: rögzítették a munkatársak beszélgetéseit

Alighogy elcsendesült a Deutsche Telekom (DT) lehallgatási botránya körüli vihar, olyan hangfelvétel került elő a Magyar Telekom ügyfélszolgálatáról, amely az egyik dolgozó és az őt foglalkoztató külső vállalkozás vezetője közötti beszélgetést rögzíti. A lehallgatottak az ombudsmanhoz fordultak.

hvg.hu Itthon

Megkezdődött a Magyar Telekom kontra hvg.hu per

Hétfő reggel a Fővárosi Bíróságon megkezdődött a Magyar Telekomnak (MT) a hvg.hu-val szemben indított sajtó-helyreigazítási pere. A hvg.hu korábbi cikkében megírta, hogy illegálisan rögzítették a távközlési cég munkatársának beszélgetését. Az MT ezt vitatja. A per folytatódik.

MTI Karrier

Legfeljebb 300 embert bocsáthat el a Magyar Telekom

A Magyar Telekom 2009 végéig legfeljebb 300 munkatársat bocsáthat el az anyavállalattól, miközben a munkatársak jövő áprilistól 5,6 százalékos bérfejlesztésben részesülnek - erről állapodott meg a Magyar Telekom az érdekképviseletekkel.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Magyar Telekom: 800 milliónyi végkielégítés sorsa

Három évvel ezelőtt elfelejtette kifizetni ügyfélszolgálati dolgozói végkielégítését a Magyar Telekom – ezt ismerte el tanúvallomásában a vállalat egyik vezetője. Hogyan szerették volna jóvátenni a bakit, vagyis visszatenni a pénzt egykori alkalmazottaik zsebébe? Bírósági tárgyalás, meghökkentő tanúvallomások.

HavariaPress Vállalkozás

Ötmillióra bírságolták a Magyar Telekomot

Ötmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Telekomot, mert a cég megtévesztette fogyasztóit egyik tarifacsomgjának hírdetéseivel - értesült a HavariaPress.