szerző:
MTI

A bankok Magyarországon is "tudottan rossz" termékeket forgalmaztak, amikor a svájci frankon alapuló hitelt kínálták - mondta Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva.

Meg kell vizsgálni, hogy a meglévő törvények mellett a jegybank és a pénzügyi felügyelet eleget tett-e feladatainak - vélekedett a kormánypárti politikus a pénzügyi, gazdasági válsággal kapcsolatban. Ezeket a kérdéseket fel fogja tenni a parlamentben, de hogy pontosan milyen formában, még nem tudja - jegyezte meg.
   
Szanyi Tibort annak kapcsán kérdezték, hogy Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn úgy nyilatkozott: a válság hatására eldurvult a közbeszéd, számos olyan kritika jelent meg, amely nem jobbító szándékú, és ez az MNB-t is érinti, egyben figyelmeztetett, hogy a felelősök keresése könnyen bűnbakkereséssé válhat.
   
Az ügy előzménye, hogy Szanyi Tibor, a Figyelőnetnek adott interjújában többek között arról beszélt: "sajnos gyenge a pénzügyi felügyeletünk, miközben már rég +bilincsben kellett volna elvinni+ a bankárok, brókerek egy részét, különösen a jegybank környékéről. De maga a felügyelet is sáros".
   
A Simor András nyilatkozatára reagálva a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor azt mondta, hogy "egy politikus lehet szangvinikus", de egy jegybankelnök csak akkor szólaljon meg, ha valamilyen nagyon fontos mondanivalója van.
   
"Azt, hogy a nemzeti bank felelősségét valaki visszatolja a parlamentbe, nem tartom igazán méltó jegybankelnöki magatartásnak" - fogalmazott.
   
A képviselő azt mondta, képletesen értette azt, hogy "bilincsbe verve" kellene elvinni néhány bankárt. Hozzátette: nem kíván senkit bilincsbe verve látni Magyarországon, de arról beszélni kell, kinek milyen szerepe volt a válság kialakulásban, hogy ebből tanulhassunk a jövőre nézve.
   
Szanyi Tibor kifejtette, hogy amikor ő bankárokról beszél, akkor azokra gondol, akik meghatározó szerepet játszanak a különböző banki termékek kialakításában. Mint mondta, a politikának is nyilván volt abban felelőssége, hogy milyen szabályokat alakított ki, hogy a pénzügyi felügyeletek ilyen lazán működjenek.
   
Utalt arra, hogy az angol nemzeti bank piacfelügyeleti igazgatója szerint a bankok matematikusok tömkelegét alkalmazták olyan termékek előállítására, amelyek átláthatatlanok az ügyfelek számára, és a megoldókulcs is a bank kezében maradt.
   
Az MSZP-s képviselő szerint soha nem volt olyan törvény Magyarországon, amely lehetővé tette volna a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítást, a pénzintézetek mégis ezzel a lehetőséggel éltek. "Mit tett a felügyelet? Mit tett a nemzeti bank?" - kérdezte.
   
Szanyi Tibor azt is hiányolta, hogy elmaradtak a figyelmeztetések, tájékoztatók a hitelfelvétellel kapcsolatban.  
 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Parlament előtt a lakáscélú hitelek állami készfizető kezessége

Készfizető kezességet kap automatikusan két évig az államtól a havi törlesztés különbözetére az az álláskereső, aki 2008. szeptember 30. után vesztette el munkáját, és vállalja, hogy a lakáskölcsönéből legalább havi 10 ezer forint törlesztést fizet - derül ki abból a törvényjavaslatból, amely kedden került a parlament elé, és amely az Országgyűlés honlapján is olvasható.

MTI Gazdaság

A Volksbank euróban hitelez, a svájci frank felfüggesztve

A Magyarországi Volksbank Zrt. az új hitelek értékesítésénél ezentúl az euró- és a forinthitelezésre koncentrál, a bank további intézkedésig felfüggesztette a svájci frank illetve dollár alapú új hitelek folyósítását - közölte a hitelintézet szerdán.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Felfüggeszti az euró és a svájci frank alapú hitelek folyósítását az MKB

Az MKB Bank határozatlan időre felfüggeszti az euró- és svájcifrank-alapú hitelek igénylésének befogadását annak érdekében, hogy ügyfeleit az árfolyamok kiszámíthatatlan alakulásának következményeitől óvja. A döntés nem érinti a már befogadott hitelkérelmeket. A Budapest Bank és a Raiffeisen Bank nem tart szükségesnek ilyen lépést, változatlanul folytatják a devizahitelezést. A többi banknál figyelik az eseményeket.

Balavány György: Nem győztük le és vágtuk zsebre az oroszlánt

Balavány György: Nem győztük le és vágtuk zsebre az oroszlánt

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Babos párosban is kiesett Moszkvában

Az ősz elment szabadságra

Az ősz elment szabadságra

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Gazdaságvédelmi programot és újabb családtámogatásokat ígér a Fidesz

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Lemondott Kínáról a Facebook, már nem akarnak jelen lenni az országban

Legyen már ez egy olyan világ, ahol nem kell letagadni, hogyan élünk

Legyen már ez egy olyan világ, ahol nem kell letagadni, hogyan élünk