szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A bruttó hazai termék (GDP) az idén 3,5 százalékkal, jövőre további 0,5 százalékkal esik vissza, miközben az infláció 2009-ben 3,7 százalék, jövőre pedig 2,8 százalék lesz – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán megjelent inflációs jelentésében.

A novemberben kiadott inflációs jelentésben az MNB 2009-re a GDP 0,2-1,7 százalékos visszaesését jelezte, 2010-re 0,5-2,0 százalékos növekedést várt. A korábbi inflációs prognózis 2009-re 3,1-3,4 százalék, 2010-re 1,5-1,9 százalék volt. Az új prognózis már tartalmazza a kormányfő által bejelentett intézkedések egy részét, így július 1-től a 20 százalékos általános forgalmi adó (áfa) emelését 23 százalékra.

Az új inflációs jelentésben – a január 1-től február közepéig számított átlag alapján – az MNB erre az évre 289,7 forintos, jövőre 290,6 forintos euró árfolyammal kalkulált, a novemberi jelentés ezzel szemben 2009-2010-re 257,9 forint/euró árfolyammal készült, ami közel 12 százalékkal erősebb volt.

Az MNB által jelzett új makrogazdasági pálya szerint az idén a háztartások fogyasztása 5,1 százalékkal esik vissza, a beruházások pedig 7,1 százalékkal csökkennek. Ugyanakkor némileg javul a folyó fizetési mérleg hiánya: 2009-ben a GDP 3,9 százaléka lesz a tavalyi 7,9 százalékos és a novemberben várt 4,0-4,9 százalékos hiány után.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

London: idén három-négy százalékpontos kamatvágást várnak az MNB-től

Zéróhoz közelítő magyarországi inflációt sem tartanak kizártnak londoni feltörekvő piaci elemzők a pénteki friss fogyasztóiár- és GDP-adatok után. A citybeli elemzők egyaránt mély recessziót valószínűsítenek, bár mind a dezinfláció üteméről, mind a recesszió mélységéről eltérnek a vélemények.

MTI Gazdaság

Magyarország beszáll a regionális köztehercsökkentési versenybe

A GDP-hez mérten egy-két százalékponttal csökkenti kiadásait a magyar állam 2011-ig, miközben a munkavállalók 90 százaléka az alacsony személyi jövedelemadó kulccsal fog adózni – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának közgyűlésén.

MTI Gazdaság

MNB: az államadósság a GDP 73 százaléka volt tavaly

A GDP 73 százalékára nőtt az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága 2008 végére, míg nettó finanszírozási igénye a GDP 3,1 százalékát tette ki tavaly - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

MTI Gazdaság

A GDP 2008 egészében 0,3 százalékkal nőtt, de az év végén már esett

A bruttó hazai termék (GDP) 2008. IV. negyedévében – a naptári hatás kiszűrésével – 2,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Az egész évben – ugyancsak a naptári hatás kiszűrésével – 0,3 százalékkal emelkedett éves bázison – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az Ecostattal közös gyorsbecslése alapján.

740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

Meghalt Kerezsán László, a DK pilisi önkormányzati képviselője

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból