szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A "morális értékeket szem elől tévesztő" eddigi banki működési gyakorlatnak globális ellenőrzési rendszerrel kell véget vetni - mondta rendkívül éles hangvételű szombati beszédében a brit miniszterelnök.

Gordon Brown a kormányzó Munkáspárt tisztségviselőinek bristoli konferenciáján a világtörténelem eddigi legnagyobb bankrendszerbeli összeomlásának nevezte a globális pénzügyi szektorban végbement fejleményeket. 
   
Ebben a helyzetben most nem kevesebb a feladat, mint a pénzügyi rendszer tönkrement elemeinek újjáépítése, utána pedig olyan gazdasági környezet kialakítása, amelyben a bankok "nem saját magukat, hanem a lakosságot szolgálják" - fogalmazott a kormányfő.
   
Brown szerint az alapvető társadalmi értékeknek a gazdaság egészében, így a bankrendszerben is érvényesülniük kell, s ez alól egyetlen bank sem kereshet kibúvót. Angol-francia szójátékot használva a miniszterelnök azt mondta: néhányan úgy gondolták, hogy a "fair" magatartást fel kell áldozni a "laissez-faire" érdekében, vagyis a tisztességes banki eljárást háttérbe szoríthatja a szabadjára engedett üzlet.
   
A szabályok nélküli világ azonban értékek nélküli világ, ezért eljött az ideje annak, hogy minden ország új szabályokat dolgozzon ki a bankok számára. A pénzintézetek által űzött üzleti gyakorlat most feltárt bizonyos elemei nemhogy elfogadhatatlanok, de egyenesen védhetetlenek, és ezeket az elemeket haladéktalanul fel kell számolni - fogalmazott a brit miniszterelnök. Hozzátette: a kormány vizsgálja annak jogi lehetőségét, hogy megvonja a csődbe vitt bankok azon egykori vezetőinek nyugdíját, akik "túl sokat kaptak".
   
Ez egyenes utalás Sir Fred Goodwinre, a Royal Bank of Scotland volt vezérigazgatójára, akinek nyugdíjügye belpolitikai botránnyá fajult. Az RBS, amely a teljes összeomlását megelőzni hivatott költségvetési tőkepótlások révén 68 százalékos állami tulajdonban van, a héten az egyetemes brit gazdaságtörténet legnagyobb vállalati veszteségét jelentette be, közölve: tavalyi pénzügyi évét 24,1 milliárd font mínusszal zárta.
   
Az alig 50 éves Sir Fred azonban, aki már tavaly távozott a bank éléről, olyan nyugdíj-megállapodást kötött, amelynek alapján élete végéig évi 693 ezer font (több mint 200 millió forint) nyugellátásban részesül.
   
Az ügy hatalmas felháborodást kavart a súlyos recessziótól szenvedő Nagy-Britanniában, és Gordon Brown többször is személyesen felszólította a volt bankvezetőt arra, hogy mondjon le nyugdíjáról. Sir Fred azonban közölte, hogy erre nem hajlandó.
   
Szombati beszédében Brown kijelentette: a pénzügyi rendszer megtisztítása azt jelenti, hogy a piacok "ügyelnek az emberek pénzére, és nem spekulálnak azzal". Emellett fel kell számolni azt a rövid távú banki prémiumkultúrát, amelynek semmi köze a hosszú távú sikerhez - tette hozzá a kormányfő.
   
Brown szerint létezik egy globális pénzügyi "árnyékrendszer", amelynek ellenőrzésére globális szabályozás kell. A cél az, hogy ne legyen búvóhelye "a különleges befektetési szerveződéseknek", a fedezeti alapoknak, és ne legyenek adóparadicsomok - mondta a brit politikus.
   
A miniszterelnök hozzátette: a jelenlegi pénzügyi válság 100 millió embert döntött szegénységbe világszerte. Brown - részletek nélkül - külön anyagi hozzájárulásra szólította fel a világot a fejlődő országok megsegítésére, hogy azok elkerülhessék az éhínséget és járványok kitörését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az amerikai bankokat szigorú terhelési próbának vetik alá

Az amerikai nagybankokat szigorú terhelési próbának vetik alá annak eldöntésére, hogy melyikük élne túl egy a mostaninál is súlyosabb gazdasági válságot, melyikük esetében lenne szükség állami beavatkozásra – írta a The Wall Street Journal csütörtökön.

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Elcsábítja a Meizu az iPhone-osokat?

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői

Nem az emberiség önző, cinikus és kegyetlen, hanem a vezetői