szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha tovább romlanak a gazdasági körülmények, jövőre már 3-4 százalékos elsődleges többletet kellene elérni az államháztartásban, majd hosszabb távon 4-5 százalékos többletet kellene teljesíteni ahhoz, hogy Magyarország iránt tartósan visszatérjen a bizalom – mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Ybl Klub által szervezett gazdaságpolitikai konferencián szerdán Budapesten.

Bajnai Gordon. Jó és rettenetes forgatókönyvek
© MTI
A miniszter elmondta, hogy a múlt év októbere óta mintegy harmincezer munkahely szűnt meg Magyarországon, de tízezer új is keletkezett. A kormány a válság kezelésére mintegy 5 milliárd euró összegben indított el két évre szóló gazdaságélénkítő programot, ebből 2 milliárd euró már elérhető a gazdasági szereplők számára.

Magyarország számára az euró minél gyorsabb bevezetése jelenti a pénzügyi kockázatok jelentős mérséklését – vélekedett a miniszter. „Az álláspontom az, hogy Magyarországnak a lehető leggyorsabban euróra van szüksége” – mondta Bajnai Gordon, hozzátéve, hogy természetesen ehhez teljesíteni kell az euróövezetbe való belépés feltételeit. Hangsúlyozta, hogy emellett Magyarországnak radikális lépéseket kell tennie a versenyképesség javítása érdekében. Szükség lenne arra is, hogy nagymértékben javuljon az ország foglalkoztatási rátája, amely jelenleg mindössze 57 százalékot ér el.

„A magas újraelosztási szint olyan béklyóban tartja az országot, hogy középtávon Magyarország adósságcsapdába kerülhet” – figyelmeztetett a gazdasági és fejlesztési tárca vezetője. Elmondta: a kormány által eddig bejelentett, tervezett intézkedések együttesen mintegy 800 milliárd forintos, hozzávetőleg 2,7 milliárd eurós kiigazítást tesznek lehetővé az államháztartásban már az idén, egyúttal a mostani, hozzávetőleg 54 százalékos adóéket 7 százalékponttal csökkentenék.

A miniszter ezzel együtt úgy látja, hosszabb távon, a mindenkori kormánynak jelentősen csökkentenie kell a költségvetés kiadásait. Kiemelte, hogy a válság ellenére a magyar gazdaság növekedési potenciálja még mindig 2 százalékos, a gazdaságot pedig olyan pályára kell állítani, hogy ez a mérték tovább emelkedjen 2-2,5 százalékponttal. Úgy vélte, a szükséges szerkezeti lépésekkel Magyarország akár megerősödve is kijöhet a válságból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Száz somogyi polgármester tiltakozik

Száz somogyi polgármester tiltakozó levelét adta át Gelencsér Attila (Fidesz), a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke Bajnai Gordon gazdasági miniszternek szerdán Budapesten; a települések vezetői azt kifogásolják, hogy oktatási-nevelési intézményeik kimaradtak egy régiós fejlesztési támogatásból.

Szabó Zsuzsanna Gazdaság

Magyarország a csúszdán

Magyarország az összes országcsoporthoz képest lecsúszóban van, a kormányzati hatékonyság romlott a legjobban, az adóelkerülés szempontjából az ország Európában a legrosszabb megítélés alá esik - többek között ezt állapítja meg a GKI és a Microsoft által kiadott Versenyképességi évkönyv 2008. A könyv bemutatóján Bajnai Gordon Magyarország versenyképességi, felzárkózási válságáról beszélt.

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Mely fajokat kell száműzni Európából? Elkészült a lista

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Ál-munkaközvetítők próbálnak pénzt kicsalni a Trenkwalder nevében

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra

Még karácsony előtt mesterséges ember érkezhet a Galaxy telefonokra