szerző:
MTI

Magyarországnak elsőként az egyenlő feltételeken alapuló, tisztességes verseny lehetőségét kell megteremtenie a gazdasági válság hatásainak enyhítése érdekében - mondta Kóka János (SZDSZ) expozéjában, a Reformszövetség elképzeléseit tartalmazó országgyűlési határozati javaslat általános vitájának kezdetén, kedden az Országgyűlésben. Keller László pénzügyi államtitkár inkább a kormány programjához kért javaslatokat, a Fidesz pedig komolytalannak nevezte az elképzelést.

A szabad demokrata frakcióvezető kiforrott koncepciónak nevezte a Reformszövetség elképzeléseit, amelyek szerinte képesek a liberális, versenyen alapuló piacgazdaság megteremtésére. Kóka János szerint a társadalom súlyos árat fizet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "toporgásáért". A jelenlegi helyzetben egyetlen politikai erőnek sem lehet érdeke a passzivitás, "egy államcsőddel senki sem nyerhet".

A frakcióvezető szerint a Reformszövetség európai politikát javasol, ami először sokaknak "fájni fog". A hiteles személyek által írt program egyebek mellett azt ajánlja a kormánynak, hogy nominális szinten fagyassza be a közszféra béreit és a minimálbért, tartsa 3 százalék alatt az államháztartási hiányt, évente 2 százalékkal csökkentse az államadósságot, 2013-ra 42 százalékra mérsékelje az állami újraelosztást, jelöljön ki hiteles euróbevezetési céldátumot, tegye hatékonyabbá az uniós támogatások rendszerét, 10 százalékkal csökkentse a munkáltatói járulékot, két lépésben emelje meg a 18 százalékos személyi jövedelemadó (szja) sávhatárát, valamint törölje el a különadót, és szüntesse meg a helyi iparűzési adót.

Kóka János szerint a javaslat hitelességét a fedezet megjelölése is jól mutatja. A program ugyanis négy év alatt 1300 milliárd forinttal csökkentené az állami kiadásokat, többek között a felesleges állami intézmények és feladatok szűkítésével. Megjegyezte ugyanakkor: a Reformszövetség elképzelései jelentik az egyetlen elfogadható alternatívát, mivel a kormány javaslatai nem alkalmasak a krízis kezelésére, csak a válság további mélyítésére.

Keller: inkább a kormány javaslatához nyújtsanak be módosító indítványokat

Keller László pénzügyi államtitkár szerint az SZDSZ által benyújtott válságkezelő országgyűlési határozati javaslat irányvonalaiban jelentős mértékben megegyezik a kormány elmúlt hetekben bejelentett adó- és kiadáscsökkentő intézkedéseivel.

A kormány képviselője számos javaslatot szükségtelennek, illetve károsnak nevezett a Reformszövetség elképzeléseit tartalmazó előterjesztés általános vitájában, kedden az Országgyűlésben. Keller László kiemelte, hogy a gazdasági válság hatásainak enyhítésére hozott intézkedések során el kell kerülni a gazdasági stabilitás ellen ható intézkedéseket. Az államtitkár szerint  "a kormány nincs abban a helyzetben, hogy a megvilágosodás időpontját 2009 márciusára determinálja".

Az államtitkár - az SZDSZ indítványának pontjait sorra véve - kifejtette: a kabinet a foglalkoztatás biztonságának megőrzésére törekszik, így nem ért egyet a Reformszövetség közszférában történő leépítési szándékával, valamint a válság alatt irreálisnak tartja az államadósság évi 2 százalékos csökkentését. Keller László szerint egyetértés van a kormány és a javaslattevők között az adórendszer foglalkoztatás növelését ösztönző változtatásában, ugyanakkor a javaslat 1200 milliárd forintos adócsökkentése az átlag feletti béreket növelné, míg az alacsony keresetűeket jelentősen kedvezőtlenebb helyzetbe taszítaná.

A kabinet nem ért egyet továbbá az áfa 4 százalékpontos emelésével, és a bérek felbruttósítását célzó, a nettó jövedelmek átrendeződését eredményező javaslatokkal sem - hangsúlyozta az államtitkár. A kormány korábbi intézkedései miatt szükségtelen követelés a plafontörvény módosítása, valamint az uniós támogatások felgyorsítása. Keller László a nyitottnak nevezte a kormányt a változtatásokra, ugyanakkor arra kérte az országgyűlési képviselőket, hogy az SZDSZ javaslatainak támogatása helyett a kormány válságenyhítő csomagjához nyújtsanak be módosító indítványokat.

Fidesz: az előterjesztés komolytalan, alaptalan, a demokráciát gyengítő elképzelés 

A Fidesz szerint politikailag, közgazdaságilag és erkölcsileg is kifogásolható az SZDSZ által benyújtott, a Reformszövetség válságkezelő javaslatait tartalmazó országgyűlési határozati javaslat - mondta Matolcsy György. Politikai értelemben az előterjesztés komolytalan, alaptalan, a demokráciát gyengítő elképzelés - közölte a fideszes képviselő a gazdasági bizottság kisebbségi vélemények előadójaként a Reformszövetség javaslatait tartalmazó országgyűlési határozati javaslat általános vitájában.

Matolcsy György szerint a szabad demokraták kormányprogramot terjesztettek elő, miközben nincsenek kormányon, és nem akarnak előre hozott választást. Úgy vélte, politikailag nagyon kétséges vállalkozásról van szó, mivel előre hozott választás, vagyis demokratikus felhatalmazás nélkül kívánnak megszorító csomagot keresztülvinni a parlamenten.

Az ellenzéki politikus közgazdaságilag azért nevezte hibásnak az elképzeléseket, mert a foglalkoztatáspolitikai fordulatot három évre széthúzott adóreformmal igyekszik megvalósítani. Ilyen adóreformmal csak a bevételeket lehet csökkenteni és a kiadásokat lehet növelni - fűzte hozzá. A képviselő azt is kifogásolta, hogy a javaslatokkal keresletet vonnának ki, ez pedig ellentétes minden globális, sikeresnek ígérkező válságmenedzseléssel.

Matolcsy György ennél is súlyosabb indoknak nevezte, hogy az SZDSZ nem felel meg az erkölcsi mércének. Mint mondta, a javaslatot beterjesztő SZDSZ-nek komoly felelőssége van a magyar gazdaság tönkretételében 2002 után. A liberálisok kormánypártként ténylegesen és aktívan részt vettek abban, hogy Magyarország eladósodott, többször is elcsúsztatta az euró bevezetését, romlott az egyensúly és megszűnt a növekedés - mondta.
 
Kóka: hangosabban kellett volna kiabálni

Az SZDSZ-nek is van felelőssége a helyzet kialakulásában, ami leginkább abban áll, hogy 2002-2008 között sokkal hatékonyabban kellett volna képviselniük azt a programot, amely megakadályozta volna, hogy az ország idáig jusson - mondta Kóka János. Szerinte sokkal határozottabban kellett volna küzdeniük az MSZP félelmei és a Fidesz mindent elutasító magatartása ellen.

A saját felelősségéről úgy vélekedett, sokkal hangosabban kellett volna kiabálnia, amikor azt látta, hogy a vasúti reformot az MSZP és a Fidesz úgy utasította el, hogy közben egymásnak vezényeltek, hogyan kell szavazni. Megjegyezte, ugyanez áll az energetikai reformra is.

Emlékeztetett arra, hogy az SZDSZ korábban elkészítette a Válságból lehetőség című programját, de annak - szavai szerint - semmiféle foganatja nem lett. Megjegyezte, hogy ezt követően, a Reformszövetség programjának elkészültekor az SZDSZ és az MDF ragaszkodhatott volna saját anyagaihoz, de ehelyett a civil testület javaslatait nyújtották be a parlamentnek.

Kóka János kijelentette, a kormány a szocialista párt által használt érveléssel karanténba zárja magát. A frakcióvezető kínosan kevésnek nevezte a Fidesz válságkezelési javaslatát, amely véleménye szerint úgy szól, hogy "a kormány mondjon le". Kitért arra, hogy a Fidesz sok szempontból jogosan ellenzi a kormány tevékenységét, de ebből még nem következik, hogy a legnagyobbik ellenzéki párt politikája helyes lenne.

MDF: az előterjesztés lehetőség a válságból való kilábaláshoz

Fél év alatt alig történt valami a parlamentben a gazdasági válság okozta károk enyhítésére, az eredménytelen politikai vitákon kívül - jelentette ki Herényi Károly (MDF). Mint mondta, a gazdaság szereplői azt látják, hogy a politika tehetetlen a válságban. Az MDF vezérszónoka szerint ez az előterjesztés lehetőség arra, hogy a válságból való kilábaláshoz megtegye az ország az első lépéseket.

A javaslatról szólva a frakcióvezető elmondta: a Reformszövetség elképzeléseit tartalmazó előterjesztés hat pontból áll, és a kormányt azonnali intézkedésekre szólítja fel. Példaként megemlítette: kötelezi a kormányt, hogy a hatályba lépéstől számított két hónapon belül vezesse be a költségvetési szférában a bértömeg-gazdálkodást és fagyassza be a bértömeget nominális szinten. A javaslat indítványozza azt is, hogy intézkedjen a kormány az államháztartási hiány csökkentése érdekében, valamint hogy a kormány harminc napon belül terjesszen elő egy törvényjavaslat-csomagot, amely az állami kiadások azonnali csökkentésére vonatkozik.

A Reformszövetség javaslatában megfogalmazzák azt is, hogy a kis-, és középvállalkozások rugalmas finanszírozását tegyék lehetővé a bankok. Az MDF frakcióvezetője szerint a mostani adórendszer a versenyképtelenség adórendszere - a javaslat ezen is változtatna.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A kormány kivesézte a Reformszövetség ajánlásait

Sok mindennel egyetért a Reformszövetség javaslatai közül a kormány, de azokat az ajánlásokat elutasítja, amelyekkel a választók nagy része sem értene egyet – derül ki a kormányzati hatástanulmányból a hétfői Népszabadság szerint.

MTI Gazdaság

Az AmCham támogatja a Reformszövetség javaslatát

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) általánosságban egyetért a Reformszövetség által kidolgozott javaslatokkal, mert olyan lépéseket irányoznak elő a következő évekre, amelyek – eltökélt és erőteljes megvalósítást feltételezve – ismét növekedési pályára állíthatják a magyar gazdaságot – közölte a szervezet.

Itthon

A reformszövetségi program esélyei

A Reformszövetség által jegyzett javaslatcsomag parlamenti elfogadásának esélyeit igyekezett javítani a minapi ötpárti egyeztetés a Parlamentben. Az ezt követő, szintén ötpárti sajtótájékoztatón jártunk.

MTI Itthon

Bokros szerint most van esély

Bokros Lajos volt pénzügyminiszter szerint most van esély a reformok kritikus tömegét elindítani, hiszen a társadalom érti, hogy szükség van erre, a politikusoknak pedig nincs vesztenivalójuk - olvasható a hétfői Népszabadságban megjelent interjúban.

MTI Vállalkozás

A munkaadók támogatják a Reformszövetség programját

A Reformmszövetség és a munkáltatók által javasoltaknál is több és mélyebb szerkezeti átalakításra van szükség, és jelentős kiadáscsökkentést kell meglépni - hangsúlyozta a miniszterelnök. A munkaadók azonosulnak a Reformszövetség programjával, amely az adórendszer egészét érintő, 8-10 százalékpontos adócsökkentést javasol, valamint az euró előszobájába, az ERM-2 árfolyamrendszerbe való minél gyorsabb belépést - Rolek Ferenc a munkáltatói oldal képviseletében az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki plenáris ülésén.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Reformszövetség: váltsunk vagy végképp leszakadjunk?

Újabb gazdaságélénkítő javaslat látott napvilágot a hét végén. Ezúttal a Reformszövetség által felkért szakértői gárda mutatta be az elkövetkezendő öt évre szóló gazdaságpolitikai programját. A javaslatok a múlt hét elején bejelentett Gyurcsány-csomagnál jóval drasztikusabb változtatásokat vázoltak fel. A program mellett rendhagyó módon a jegybank is kiállt.

hvg.hu Gazdaság

Rettenetes és kívánatos: 14 éves a Bokros-csomag

Nincs másik gazdaságpolitikai intézkedéssorozat, amelyiknek a „születésnapjáról” rendszeresen megemlékeznének. Egyedülálló abban is, hogy még ma is heves vitákat vált ki. Pontosan 14 évvel ezelőtt lépett érvénybe a Bokros-csomag. Visszatekintésünkben a születésekor tapasztalt körülményeket elevenítjük fel.

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

MTA-kutató: Magyarországon már nem lehet a hatalomtól teljesen függetlenül üzletelni

Karácsony "a budapestiekhez fordul" a stadionberuházások ügyében

Karácsony "a budapestiekhez fordul" a stadionberuházások ügyében

Mészáros Lőrinc öccsének cége is állami megbízáshoz jutott

Mészáros Lőrinc öccsének cége is állami megbízáshoz jutott

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Erdogan iskoláiban nem csak törökül tanulnak Berlinben

Varju László mentelmi eljárásával indul a Parlament őszi ülésszaka

Varju László mentelmi eljárásával indul a Parlament őszi ülésszaka

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet

A Kisalföld szemérmesen, két szóban magyarázza el a Borkai-ügyet