szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hazai össztermék-érték (GDP) 17 százalékát is elérheti jövőre a brit államháztartási hiány a recesszió és a pénzügyi szektorból befolyó adómennyiség zuhanása miatt, áll az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég keddi előrejelzésében.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint a következő, 2010/2011-es pénzügyi évben a brit költségvetés hitelfelvételi igénye 208 milliárd font (70 ezer milliárd forint) - a brit éves GDP 17 százaléka - lesz, és 2015-re a GDP-arányos államadósság-ráta eléri a 100 százalékot.

A CEBR szerint a fő gond az, hogy a kiadási terveket erőteljes adóbevétel-növekedési feltételezésekre alapozva készítették, figyelmen kívül hagyva, hogy az adójövedelmeket növelő tényezők közül sok csak átmeneti. Ezek közé sorolja a ház City pénzügyi szektorában kifizetett banki prémiumokat, megjegyezve, hogy a bankároknak folyósított jutalmak összege a súlyos pénzügyi válság közepette várhatóan a korábbi csúcsszint harmadára zsugorodik.

A CEBR már egy korábbi, e hónap közepén kiadott prognózisában azt jósolta, hogy csak a brit pénzügyi szolgáltató szektorból eredő adóbevételekben több tízmilliárd font kiesés várható, a hatalmas banki veszteségek, a jutalmak csökkenése és az elbocsátások miatt. A ház szerint az áprilisban kezdődő 2009/2010-es költségvetési évben a Cityből mindössze 39 milliárd fontra számíthat a pénzügyminisztérium különböző adók formájában. A legutóbbi csúcsévben, 2006/2007-ben a brit pénzügyi szféra még 67 milliárd font társasági és személyi jövedelemadót fizetett. Ráadásul minden bizonnyal hosszú távú kiesésről van szó: a cég azzal számol, hogy a pénzügyi szolgáltató szektor adóbefizetései még a 2012/2013-as pénzügyi évben is csak 46 milliárd fontra emelkednek vissza.

A citybeli bankárok várható éves jutalmairól - a pénzügyi szektorból eredő adóbevételek egyik fontos forrásáról - kiadott becslésében a CEBR összesen 2,769 milliárd font prémiumot jósolt 2009 végére a londoni bankosoknak, 70 százalékkal kevesebbet a 2006-os karácsonyi szezonban kiosztott eddigi prémiumcsúcsnál. A ház becslése szerint abban az évben a City befektetési bankárai 8,8 milliárd font összjutalmat vihettek haza.

A cég jelenleg érvényes előrejelzése szerint a citybeli prémiumösszeg még 2012-ben is csak a 48 százaléka lesz a három évvel ezelőtti csúcsnak. Más nagy londoni elemző házak már az áprilisban kezdődő új pénzügyi évre is súlyos államháztartási hiányt várnak Nagy-Britanniában.

Az Ernst & Young könyvvizsgáló cég ITEM Club nevű gazdasági előrejelző részlegének Londonban kiadott új prognózisa szerint a brit kormány nettó hitelfelvételi igénye 2009/2010-ben eléri a 180 milliárd fontot, ami az arra az évre becsült brit GDP-érték arányában 12,6 százalékos költségvetési hiánynak felel meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A várt lassulás helyett gyorsult a brit infláció

A várt lassulás helyett gyorsult az éves összevetésű brit fogyasztóiár-infláció a múlt hónapban, komoly meglepetést keltve a piaci szereplők és az elemzők körében, akik a súlyosan recessziós környezetben erősen lassuló árnövekedést, az ingatlanszektort is agában foglaló, szélesebb merítésű kiskereskedelmi árindexben pedig már deflációs adatot vártak.

MTI Gazdaság

Fél százalékon a brit alapkamat

A várakozásoknak megfelelően ismét agresszív, fél százalékpontos kamatcsökkentést hajtott végre csütörtökön a brit jegybank, amelynek alapkamata így 0,5 százalékra süllyedt.

MTI Gazdaság

Évek óta először nem sikerült egy brit államkötvény-aukció

Hosszú évek óta először nem sikerült értékesíteni egy brit államkötvény-aukción a felajánlott teljes kötvénymennyiséget a befektetői érdeklődés hiánya miatt, ami máris aggodalmakat keltett elemzői körökben a várhatóan hatalmas brit szuverén adósságpiaci finanszírozási igény fedezhetőségével kapcsolatban.

MTI Karrier

Bérbefagyasztás a brit magánszektorban

Bérbefagyasztás, sőt, bércsökkentés vár a súlyos recessziótól szenvedő Nagy-Britanniában a magánszektor több millió alkalmazottjára brit üzleti szervezetek szerint.