szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Most már semmi kétség, az amerikai gazdaság a leghosszabb recesszióját éli át a második világháború óta - írta a vasárnapi The New York Times.

A korábbi legsúlyosabb visszaesés az 1970-es évek elején, illetve az 1980-as évek első felében történt; a gazdasági zsugorodás mindkét esetben 16 hónapig tartott. A mostani krízisben a gazdaság 16. hónapja folyamatosan hanyatlik.
   
A liberális napilap arról írt, hogy a fejlett és fejlődő országok G20-as londoni csúcstalálkozója "kiábrándító" eredménnyel járt, ezt azonban némileg ellensúlyozta a vezetők komoly fellépése, valamint Barack Obama elnök kedvező debütálása a világpolitika színpadán.
   
A múlt héten több elemző még azt hihette, hogy az amerikai gazdaság kezd magához térni, de a várakozásokat agyoncsapták a legfrissebb foglalkoztatási adatok: a munkanélküliség 25 éves csúcsot, 8,5 százalékot ért el márciusban, 663 ezer munkahely szűnt meg. Idén csaknem 2 millió, a recesszió 2007 decemberi kezdete óta 5,1 millió állás szűnt meg. Jelenleg 13,2 millióan vannak munka nélkül az Egyesült Államokban.
   
Az újság szerint az a legnagyobb kérdés, hogy még milyen sokáig fog tartani a recesszió és milyen mély lesz? A válasz a munkaerőpiaci adatok alapján az, hogy sokáig és nagyon mély lesz. A munkáltatók mindaddig leépítenek, amíg a gazdaság gyengélkedni fog.
   
A The New York Times a szerkesztőségi cikkben rámutatott: a mostani recesszióban a kilábalás hagyományos útjai nem működnek. A korábbi súlyos visszaesések után a gazdaság a lakóingatlan szektor magára találásával gyógyult meg, ezúttal azonban innen aligha fog érkezni szikra. Mértéktartó becslések szerint a házeladások és -árak egészében legkorábban csak 2010-ben fognak emelkedni.
   
A korábbi válságokból való visszatéréskor megnövekedett a nagy értékű fogyasztási cikkek forgalma, és fellendült az export, mindkettőt elsősorban az autóipar hajtotta. Jelenleg azonban nemcsak a fogyasztók, hanem az autógyártók is le vannak égve.
   
A lap megállapította: bármennyire ígéretes kezdetet jelent Obama ösztönző csomagja - amely elsősorban segélyekkel és az egészségügyi kiadások javításával segít a munkanélkülieknek -, "fájdalmasan világos", hogy a csomag nem képes megbirkózni ekkora méretű munkanélküliséggel. Az újság szerint további élénkítő lépésekre van szükség a kereslet, következésképp a foglalkoztatás erősítésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Borús brit kilátások: "a helyzet rosszabb, mint gondoltuk"

Minden eddiginél súlyosabb idei recessziós előrejelzést adott a brit gazdaságra az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház, amely szerint Nagy-Britannia nemzetgazdasági teljesítménye csaknem nyolcvan éve nem volt olyan gyenge, mint most. A brit pénzügyminiszter vasárnap idézett nyilatkozatában elismerte, hogy nem látta előre a helyzet súlyosságát.

MTI Gazdaság

Erste: az európai piacok elérték a gödör alját

Az Erste Csoport elemzői az idei év második negyedévére elképzelhetőnek tartják a tőkepiacok stabilizálódását, szerintük a készpénzeszközöket felülsúlyozásra, a kötvényeket alulsúlyozásra, a részvényeket pedig semleges súlyozásra érdemes venni, tartani.

Gazdaság

Válaszok a válságra: gondoskodom, tehát...

A biztosítók tőke- és hozamgarancia nyújtásával, a fogyasztók pedig a klasszikus kockázati életbiztosítások vásárlásával reagáltak a válságra, miközben senkinek sem kellenek az egyszeri díjas, befektetési jellegű ajánlatok.