szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meredeken zuhantak ez év első negyedében a külföldi tőkebefektetések Kínában. A kereskedelmi minisztérium adatai szerint a közvetlen működőtőke befektetések 20,6 százalékkal 20,78 milliárd dollárra estek.

A múlt év azonos időszakában a működőtőke befektetések még több mint 61 százalékkal növekedtek. Azóta a nemzetközi pénzügyi válság hatására folyamatos az ütem lassulása, mivel a külföldi cégek óvatosabbakká váltak, és romlott a likviditásuk is. Tavaly október óta már visszaesés volt tapasztalható a külföldi befektetések értékében, márciusban már a hatodik hónapja tartott a csökkenés. A múlt hónapban 9,5 százalékos visszaesést mértek éves szinten.

Ugyanakkor a márciusi visszaesés már kisebb mértékű volt, mint az év első két hónapjában tapasztalt csökkenés. Kedvező jel az is, hogy a márciusban befektetett 8,4 milliárd dollárnyi külföldi tőke október óta a legnagyobb összegű befektetés.

A szakértők mindezek alapján azonban még korainak tartják, hogy fordulatról lehessen beszélni, hogy visszatért volna a külföldi cégek Kína iránti érdeklődése. Változást a szakértők szerint az hozhat, ha asz első negyedévi  makrogazdasági adatok jelzik, a kínai gazdaság kedvező állapotban van a globális válság ellenére is.
Hétfőn közölt adatok szerint márciusban a kínai ipar 8,3 százalékkal termelt többet, mint tavaly márciusban. Ez az ütem még jócskán elmarad a tavaly ilyenkor mért, 15-16 százalékos éves növekedésektől, de fordulatot jelez ahhoz képest, hogy tavaly július óta hónapról hónapra lassult az ipari termelés növekedése, januárban és februárban már 3,8 százalékra.

A kínai kormány ősszel közel 600 milliárd dollárt érő programot hirdetett, főleg infrastrukturális beruházásokra, a belső fogyasztás ösztönzésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Több kőolajat kap Kína Venezuelától

A szorosabb kínai-venezuelai gazdasági együttműködés keretében a két ország államfői szerdán Pekingben több gazdasági megállapodást is aláírtak, egyebek között a venezuelai olajszállítások növeléséről is megegyeztek.