szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai gazdaság teljesítménye egy évtized óta a legnagyobb ütemben csökkent ez év első negyedében, de az ipar élénkülése azt jelezheti, hogy a recesszió túljutott a mélypontján.

A gazdaság 6,1 százalékkal esett vissza az első negyedben a múlt év azonos időszakéhoz képest, az előző negyedév 6,8 százalékos visszaesése után - jelentette csütörtökön a kínai statisztikai hivatal.

Az ipari termelés viszont márciusban 8,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, az év első két hónapjában mért 3,8 százalékos növekedésével szemben.

A beruházások 28,6 százalékkal bővültek, az autópiac pedig rekordot döntött márciusban. Összesen 1,026 millió új autót adott el a múlt hónapban Kínában 14 hazai autógyár, ez az összes értékesítésének körülbelül 90 százaléka.

Az export meredeken, 32,8 százalékkal nőtt márciusban februárhoz képest. Az egy évvel korábbihoz képest ugyan csökkent a kivitel, a 17 százalékos éves visszaesés azonban már nem annyira súlyos, mint az egy hónappal korábban regisztrált 25,7 százalékos zuhanás.

"A várakozásokat felülmúlóan kedvező változások mentek végbe a nemzetgazdaságban" - mondta Li Hsziao-csao, a statisztikai hivatal szóvivője, aki ugyanakkor óvatosságra intett. A kínai gazdaságot továbbra is recesszió fenyegeti, és az élénkülésre utaló jelek ellenére a kormánynak terveket kell előkészítenie arra az esetre, ha a helyzet rosszabbra fordul - mondta.

A kínai termékek iránti globális kereslet lanyhulása miatt 20 milliósra növekedett az állástalanok tábora. A társadalmi feszültséggel fenyegető munkanélküliség enyhítéséhez a kormány 8 százalékos gazdasági növekedést tart szükségesnek. A Világbank 6,5 százalékos bővülést tart valószínűnek idén a világ harmadik legnagyobb gazdaságában.

A gyenge külpiaci kereslet ellensúlyozására Peking közel 600 milliárd dolláros programot hirdetett tavaly ősszel a belső fogyasztás ösztönzésére, infrastrukturális beruházásokra. Egyelőre nem világos, hogy a program révén hányan találnak új munkát, az viszont már biztos, hogy az idei első negyedévben 15 százalékkal növekedtek a fogyasztói kiadások. A fogyasztói árak márciusban 1,2 százalékkal mérséklődtek, így tovább lehet csökkenteni az alapkamatot a gazdaság serkentése érdekében anélkül, hogy fokozódna az áremelkedés irányába ható nyomás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A kínai kormányfő az USA-t gazdasága rendbetételére szólította fel

A kínai kormányfő, Ven Csia-pao szerdán erősen sürgette az eddigi gazdaságélénkítő intézkedések gyors végrehajtását a kormány ülésén, de esetleges új költségvetési programokra nem utalt. Ugyanakkor felszólította az amerikai kormányt, hogy tegyen meg mindent az Egyesült Államok gazdaságának rendbe hozásáért.