szerző:
MTI

Az idén január-februárban a külkereskedelmi mérleg 117 millió euró aktívumot mutatott, ami 49 millió eurós javulást jelent a 2008. január-februári 68 millió eurós aktívumhoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.

A közlemény szerint január-februárban a kivitel volumene 30,4 százalékkal, a behozatalé pedig 31 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. Az év első két hónapjában a kivitel 8,67 milliárd euró, a behozatal pedig 8,553 milliárd euró volt.

A részletes adatok jobbak, mint az április elején publikált előzetes adatok, amelyek szerint a külkereskedelmi mérleg január-februárban csak 85 millió eurós aktívumot mutatott.

A külkereskedelmi mérleg az idén januárban még 194 millió euró passzívummal zárt, míg a második hónapban, februárban már 311 millió euró aktívumot mutatott. Az idén februárban a behozatal 4,158 milliárd euró, a kivitel pedig 4,468 milliárd euró volt.

Egy évvel korábban, tavaly januárban 93,3 millió euró volt a hiány, míg februárban már szintén aktívummal, 161,5 millió euró plusszal zárt a mérleg.

Forintban számolva idén január-februárban a külkereskedelem 46,3 milliárd forint aktívummal zárt, 2499 milliárd forint export és 2453 milliárd forint import eredményeképpen.

Az idei január-februári forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához képest exportban 6 százalékkal, importban 6,4 százalékkal emelkedett, a cserearány kis mértékben romlott.

Az év első két hónapjában a gépek és szállítóeszközök kivitelének és behozatalának volumene az átlagot meghaladó mértékben csökkent: az export 33 százalékkal, az import 34 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. Februárban a visszaesés mérsékeltebb volt, mint januárban.

A híradástechnikai termékeken belül a mobiltelefon-kivitel visszaesése teljes egészében az unión kívüli forgalomban jelentkezett, az EU-országokba irányuló kivitel értéke 10 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos időszakához képest.

A feldolgozott termékek kivitelének és behozatalának volumene 2009. január-februárban 19 százalékkal, illetve 21 százalékkal volt kevesebb, mint 2008 első két hónapjában, elsősorban a vas és acél, a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek, valamint a vegyipari termékek forgalmának átlagot meghaladó mértékű visszaesése miatt.

A gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek exportja és importja továbbra is kétszámjegyű növekedést mutat, az import volumene 14 százalékkal, az exporté pedig 10 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet.

Az energiahordozók behozatalának volumene a decemberi 14 százalékos növekedés után 2009 első két hónapjában 28 százalékkal volt kisebb, mint 2008 azonos időszakában. Az import csökkenése döntően a januári gázszállítások elmaradásának következménye, de kőolajból is kisebb mennyiséget vásárolt az ország az elmúlt évinél. Ezek együttes hatásaként az energiaforgalom 40 milliárd forinttal járult hozzá az egyenlegjavuláshoz.

Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek exportvolumene - a szeptembertől tartó bővülést követően - 2009. január-februárban is nőtt, 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, miközben az importvolumen 9 százalékkal esett vissza. Az export növekedésének legfőbb tényezője a februári gabonakivitel 50 százalékos volumenbővülése volt, a gabona és gabonakészítmények árszintjének mintegy 24 százalékos csökkenése mellett.

Importoldalon a zöldség- és gyümölcsforgalom az átlagnál nagyobb mértékben esett vissza, miközben a hús és a húskészítmények behozatala továbbra is bővülést mutat.

Az Európai Unióba irányuló kivitel és az onnan származó behozatal volumene 2009. január-februárban 23 százalékkal, illetve 27 százalékkal volt kevesebb, mint az előző évben. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az unió egészét nézve 26 milliárd forinttal nőtt, s elérte a 365,8 milliárd forintot. Euróban számolva az aktívum 1,263 milliárd volt. Az első kéthavi kivitelből 7,020 milliárd eurónyi irányult az uniós országokba, míg az onnan származó import 5,757 milliárd euró volt.

Az EU-n kívüli országokba irányuló export és az onnan származó import volumene 2009. január-februárban 40 százalékkal, illetve 30 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szinthez képest.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Akár egymilliárd euró is lehet a külkereskedelmi többletünk

A külkereskedelmi mérleg az idén január-februárban az előzetes adatok szerint 37 milliárd forintos (85 millió eurós) aktívumot mutatott, ami az egyenleg 15 milliárd forintos (17 millió eurós) javulását jelenti a 2008. január-februári 22 milliárd forintos (68 millió eurós) aktívumhoz viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

Negyedével esett a külkereskedelmi forgalom az eurózónában

Az eurózóna 16 tagországának exportja 24 százalékkal csökkent februárban az egy évvel korábbi szinthez képest, és 99,2 milliárd eurót tett ki, az import pedig 21 százalékkal 101,2 milliárd dollárra csökkent - jelentette pénteken az Eurostat.

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Gyurcsány: csak becsületes politikus tudja szolgálni a hazát

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Véget vetne a jelszavak megosztásának a Netflix

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel

Amerikai cégek tárgyalnak a feketelistára tett Huawei-jel