szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kibontakozó magyarországi válság "mikrokozmoszként" tükrözi a világválság egészét, áll a Financial Times keddi írásában, amely szerint a pénzügyi összeomlás veszélye elmúlt, de a politikai következmények már kezdenek látszani.

A londoni gazdasági napilap külpolitikai publicistája, Gideon Rachman budapesti látogatása után közölt elemzésében azt írta: Magyarország olyan mély gazdasági és társadalmi válsággal néz szembe, hogy sorsát riadalommal vegyes érdeklődéssel figyelik Washingtontól Brüsszelig.

A húsz vezető ipari és feltörekvő gazdaság (G20) áprilisi londoni csúcsértekezletén "(Magyarország) nevét suttogták", amikor a világ vezetői a globális gazdasági válság következő szakaszának jeleit kutatták a láthatáron, fogalmaz a szerző.

Rachman felidézi: még Barack Obama amerikai elnök is tartott attól, hogy az Ukrajnához és Magyarországhoz hasonló feltörekvő gazdaságok problémái visszaütnek az Egyesült Államokra. A Financial Times szemleírója hozzáteszi ugyanakkor: Obama e nyilatkozatát Magyarországon bizonyos fokú ingerültséggel fogadták, mivel sokan úgy gondolják, hogy a magyar gazdaságot éppen az Amerikából elindult válsághullám temette maga alá.

A horrorforgatókönyv Európára és a világgazdaságra átcsapó magyarországi banki összeomlást vizionált. A szerző kijelenti azonban: jó hírrel térhet vissza Budapestről, ennek a közvetlen válságnak ugyanis vége. Volt egy olyan pillanat, amikor ténylegesen félni lehetett a bankok elleni betétesi rohamtól; egy név nélkül idézett magyar pénzügyi személyiség március 13-ára, péntekre tette ezt a pillanatot.

A bizalmat azonban még éppen sikerült fenntartani, a pillanat - és vele az azonnali összeomlás veszélye - elmúlt, az ezzel kapcsolatos félelmeket fokozatosan felváltják a példátlan gazdasági visszaeséshez és az annak összes lehetséges társadalmi-politikai következményéhez fűződő aggodalmak.

A gazdaság teljesítménye a kormány előrejelzése szerint is 6 százalékkal - 1945 óta példátlan mértékben - csökken az idén, Magyarországnak azonban nincs módja az olyan keynesi stílusú anticiklikus ösztönzésre, mint amilyennel az Egyesült Államok és Nagy-Britannia próbálkozik. Senki nem gondolja, a piac eltűrne óriási költségvetési hiányokat, a kormány ezért kiadást csökkent és adókat emel.

A politikai következmények már látszanak. Rachman szerint valószínűsíthető, hogy a "cigányellenes érzelmekre játszó, szélsőjobboldali Jobbik" elnyer egy mandátumot az európai parlamenti választásokon, és egyre szélesebb teret kap a bűnözésről, a segélyekből élő cigány kisebbségről alkotott szélsőjobboldali érvrendszer.
Az írás név nélkül idéz egy "fősodorbeli" magyar politikust, aki szerint most már "a társadalom minden szintjén" érzékelhető a cigányellenes hangulat.

A Jobbik mindazonáltal "még mindig mérföldekre van a hatalomtól", támogatottsága jóval 10 százalék alatti. Így a gazdasági visszaesés és a takarékossági program kezelése a fő pártok politikusaira marad, és miután a szocialisták hitelüket vesztették a válság miatt, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő megítélését pedig "az igazsághoz fűződő bajos viszonya" károsítja, szinte biztos, hogy a jobbközép Fidesz megnyeri a következő választásokat, áll a Financial Times keddi elemzésében.

A szerző szerint Orbán Viktor Fidesz-elnök "gondosan homályban tartja gazdasági programját". A párt illetékesei azonban attól tartanak, hogy esetleg lefelé tartó gazdaság spirált kell majd kezelniük, miután a zsugorodó gazdaság csökkenti az állami bevételeket, további kiadáscsökkentési kényszert teremtve.

Magyarországnak még mindig jelentős politikai, társadalmi és gazdasági tőkéje van a nehéz idők átvészeléséhez. A felfordulással kapcsolatos minden félelemmel együtt is változatlanul közepes jövedelemszintű országról van szó, amely szilárdan beágyazódott az Európai Unióba. Budapest szépen gondozott sugárútjai és kellemes kávéházai nem tűnnek valamely forradalom vagy társadalmi zűrzavar nyilvánvaló színterének, fogalmaz a Financial Times szemleírója.

A külső megfigyelő számára azonban a magyar politika kényelmetlen mértékben megosztottnak látszik, a bal- és a jobboldal fő pártjai rendszeresen "kommunista" és "fasiszta" szimpátiával vádolják egymást - miközben idegesen figyelik a Jobbik valós szélsőségeseinek felemelkedését.

Magyarország hamarosan megszabadul attól a kétes dicsőségtől, hogy divattá vált a róla folytatott aggodalmas csevegés politikusok és bankárok körében. Lehetséges azonban, hogy az ország igazi válsága még csak most kezdődik, áll a londoni gazdasági napilap vezető publicistájának terjedelmes keddi írásában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A Bajnai-program 5,5-6 százalékos recesszióval számol az idén

A kormányzati válságkezelő csomag azzal számol, hogy az idén 5,5-6 százalékos lehet a gazdaság visszaesése. Ezt Bajnai Gordon miniszterelnök el is mondta abban a prezentációban, amelyet előbb az SZDSZ, azt követően pedig az MSZP frakciójának tartott csütörtökön.

hvg.hu Gazdaság

GKI: mélyül a recesszió

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint egyelőre folytatódnak, sőt elmélyülnek a 2008 őszétől kialakult recessziós folyamatok, bár az utóbbi hetekben a világot jellemző mély pesszimizmus és piaci pánik enyhült. A magyar gazdaságot egyrészt a külső kereslet zuhanása, másrészt a belföldi kereslet gyors szűkülése is sújtja.

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

6 hónapot töltött egy tó fenekén egy iPhone, de így sem lett baja

6 hónapot töltött egy tó fenekén egy iPhone, de így sem lett baja

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok