szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A globális gazdasági helyzet még romlik, de a hanyatlás üteme lassul – vélekedett jelentette ki Helsinkiben a Világbank elnöke, észak-európai bankárokkal tartott találkozóját követően.

Robert Zoellick szerint azok a félelmek, hogy a globális válság a protekcionizmus növekedéséhez vezetne, egyáltalán nem igazolódtak. A világgazdaság ennek az évnek a végén, vagy 2010-ben térhet vissza a növekedéshez, vélekedett két napja a Világbank elnöke.

A Világbank most 1,7 százalékos világgazdasági visszaesést valószínűsít erre az évre, és 2,3 százalékos átlagos növekedést jövőre. Előrejelzése szerint a legnagyobb visszaesésre a fejlett országokban kell számítani: átlagosan 2,9 százalékos, az OECD-tagországokban átlagosan 3 százalékos, az euróövezetben 2,7 százalékos, Japánban 5,3 százalékos, az Egyesült Államokban 2,4 százalékos lehet a hazai össztermék (GDP) csökkenése az idén. Jövőre átlagosan 1,6 százalékos növekedésre számít a Világbank a fejlett országokban. Novemberben idénre 0,1 százalékos visszaesést, jövőre 2,0 százalékos növekedést jósolt.

A felzárkózó európai és közép-ázsiai gazdaságokban 2,0 százalékos visszaesés várható idén és 1,5 százalékos növekedés jövőre, a novemberben várt 2,7 százalékos, illetve 5,0 százalékos növekedés helyett. Oroszország GDP-je 4,5 százalékkal eshet az idén és stagnálhat jövőre, Lengyelországé 0,5 százalékkal bővülhet idén és 2,8 százalékkal nő jövőre. Kínában idén 6,5 százalékos, jövőre 7,5 százalékos növekedésre számít a Világbank.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Kelet-Európa megsegítésére 120 milliárd dollár kéne

Nyugat-Európának nem szabad kivonnia befektetéseit Kelet-Európából, hanem segítenie kell a szomszédainak, mondta a Világbank elnöke a Süddeutsche Zeitungnak. Robert Zoellick szerint Európa tragédiája lenne az újbóli megosztottság.