szerző:
MTI

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szerda reggel 68,34 dollár volt Londonban júliusi szállításra, 17 centtel drágább a keddi zárónál. Hajnalban 37 centtel olcsóbb volt a keddi zárónál. Kedden 20 centtel drágult. A tavalyi évet 51,42 százalékkal olcsóbban végezte, mint 2007-et, miután tavaly július 11-én történelmi csúcsot ért el, 147,50 dolláron.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate szerda reggel hordónként (159 liter) 68,71 dollár volt júliusra a chicagói Globexen, 16 centtel drágább a keddi New York-i zárónál. Hajnalban 32 centtel olcsóbb volt a keddi zárónál. Kedden 3 centtel olcsóbbodott. Tavaly 53,53 százalékkal olcsóbbodott, de közben július 11-én történelmi csúcsot ért el, 147,27 dolláron.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin gallononként (3,78 liter) 1,9300 dollár volt a Globexen, 0,0048 dollárral drágább a keddi zárónál. Kedden 0,0009 dollárral drágult. A földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 4,133 dollár volt a Globexen, 0,013 dollárral drágább a keddi zárónál. Kedden 0,129 dollárral olcsóbbodott.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 558,25 dollár volt, 1,75 dollárral drágább a keddi zárónál. Kedden 18,25 dollárral drágult. Szintén tavaly, azaz 2008. július 11-én ért csúcsra, 1339,25 dolláron.

Szerdán is tartja az árát a kőolaj a szabadpiacon, miután kedden gyakorlatilag megállt a drágulás, mert a nap folyamán megjelent adatok szerint az Egyesült Államok stratégiai tartaléka a múlt héten a vártnál kevésbé csökkent.

Hétfőn több mint 3 százalékkal emelkedett a kőolaj ára – közel héthavi csúcsra –, mert a világszerte jó feldolgozóipari beszerzőmenedzser-mutatók föllendítették a spekulációs keresletet mind a részvények, mind a nyersanyagok iránt, a dollár pedig gyengült. Elemzők érthetőnek, habár eltúlzottnak tartják a befektetők lelkesedését, tekintve a továbbra is gyenge olajkeresletet és a kereskedelmi tartalékok bőségét világszerte. Igaz, pontosan ez utóbbira hivatkozva az OPEC főtitkára úgy nyilatkozott, hogy nem növelik a termelést mindaddig, amíg a kereskedelmi tartalékok le nem apadnak. Éppen a távolabbi kilátások miatt a kőolaj szabadpiaci ára ugyan stagnál a legközelebbi határidőkre, de kedden is 1-1,50 dollárral emelkedett a távolabbi, jövő tavaszi határidőkre.

A múlt héten a kőolaj több mint 5 százalékkal drágult, az előző héten majdnem 10 százalékkal emelkedett az ára. Szaúd-Arábia olajipari minisztere, Ali al-Naimi a múlt héten többször figyelmeztetett, hogy a viszonylag alacsony árak miatt sok beruházás maradhat el a világ kőolajiparában, és ez piaci feszültséget, új árrekordokat okozhat két-három éven belül, ha a világgazdaság föllendül. Ennek elkerülésére legalább 75 dolláros árat tartott szükségesnek, illetve jósolt a második félévre.

A kőolaj szabadpiacán az árak március második felétől ugrottak meg, azóta "kettőt előre, egyet hátra" tánclépésben alakul az ár. Csakúgy, mint a részvénypiacokat, ezt is a hol élénkülő, hol lanyhuló "fellendülési spekuláció" irányítja. A Brent százalékkal drágább, mint a tavalyi év végén, az amerikai fajta százalékkal drágább a január végi, 32,70 dolláros idei mélypontjánál.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) most napi átlagban 83,2 millió hordóra jósolja a világ kőolajfogyasztását idén, ez napi 200 ezer hordóval kisebb az áprilisi becslésben jósoltnál, és napi 2,56 millió hordóval kevesebb lenne a tavalyinál; a visszaesés a legnagyobbnak ígérkezik 1981 óta. A tényleges fogyasztás elmarad a kínálattól. Az IEA áprilisban napi 83,4 millió hordós, márciusban napi 84,4 millió hordós, februárban még napi 84,72 millió hordós világkeresletet valószínűsített idénre. A világ kőolajfogyasztása már tavaly is csökkent, napi 400 ezer hordóval, 0,4 százalékkal napi átlagban 85,76 millió hordóra, az IEA szerint.

Az amerikai energiaügyi minisztérium utolsó jóslata az idei kőolaj-világfogyasztásra napi átlagban 84,09 hordó, napi 1,56 millió hordóval kevesebb a tavalyi világfogyasztásnál. Márciusban napi 84,27 millió hordós, februárban még napi 84,7 millió hordós világfogyasztást jósolt erre az évre. A jövő évi előrejelzését ellenben napi 70 ezer hordóval napi 85,22 millió hordóra növelte. Emelte az amerikai referenciafajta (WTI) idei átlagárára szóló előrejelzését is: 53 dollárra. Márciusban 42 dollárt, februárban 43 dollárt jósolt. A jövő évi átlagárjóslata most 63 dollár.

Szerda reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 987,20 dollár volt Szingapúrban azonnalra, 2,80 dollárral drágább a keddi New York-i későinél. Az arany a dollár legújabb devizapiaci visszaesése miatt drágul az utóbbi napokban. Az értékpapírpiacok viszontagságai táplálták az év elején a befektetők "kincskereső" kedvét: az arany ára februárban áttörte az 1000 dollárt, héthavi csúcsra hágva. Azóta előbb lassan, később gyorsabban olcsóbbodott az arany, az értéktőzsdék fellendülése miatt, eltekintve kisebb kiugrásoktól. Február óta először április közepén emelkedett 900 dollár fölé, akkor a kínai központi bank erőteljes bevásárlásainak hírére, majd visszaesés után először két hete ért megint 900 dollár fölé, a részvény- és a nyersanyagpiacokon várt megtorpanás miatt. Az arany utolsó árrekordja 1030,80 dollár volt, azt tavaly, 2008. március 17-én érte el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Stabilizálódtak a nyersolajárak a tegnapi zuhanás után

A nyersolajárak stabilizálódtak csütörtök reggel a tegnapi meredek (7 százalékos) árzuhanás után. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj csütörtök reggel 42,25 dollár volt Londonban áprilisi szállításra, 82 centtel drágább a szerdai zárónál. Az amerikai WTI nyersolaj áprilisra 72 centtel 43,05 dollárra emelkedett hordónként.

MTI Gazdaság

Az OPEC változatlanul hagyta a kitermelési kvótákat

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) csütörtöki ülésén úgy döntött, hogy változatlanul hagyja a tagországok kitermelési kvótáit. Abdullah al-Badri OPEC-főtitkár a döntést azzal indokolta, hogy nem kívántak rossz jelzést adni a mostani gazdasági helyzetre, amikor éppen csak érzékelhető egy kis javulás. Ez a döntés lendületet adhat a gazdaságoknak - tette hozzá.

MTI Gazdaság

OPEC: nem mérséklik tovább a kitermelési kvótákat

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai vasárnap nem döntöttek a kitermelt nyersolajmennyiség további visszafogásáról, csak azt vállalták a tagországok, hogy szigorúbban tartják magukat a termelés mérsékléséről 2008 végén született döntéshez - közölték a szervezet bécsi miniszteri értekezletének résztvevői.

Hajmeresztő videó készült egy turistákat üldöző dühös elefántról

Hajmeresztő videó készült egy turistákat üldöző dühös elefántról

Fullajtár Andrea: Bennem a CEU-s tüntetésen tört meg valami

Fullajtár Andrea: Bennem a CEU-s tüntetésen tört meg valami

Kecskeméti sportkombi: itt a 421 lóerős puttonyos Mercedes CLA 45

Kecskeméti sportkombi: itt a 421 lóerős puttonyos Mercedes CLA 45

Elaludhatott a sofőr, kamionnak ütközött egy gyerekeket is szállító mikrobusz az M5-ösön

Elaludhatott a sofőr, kamionnak ütközött egy gyerekeket is szállító mikrobusz az M5-ösön

Azért került oda, hogy az alkotmányt védje, és ugyanezért tehetik ki a szűrét

Azért került oda, hogy az alkotmányt védje, és ugyanezért tehetik ki a szűrét

Heller Ágnest saját halottjának tekinti Budapest

Heller Ágnest saját halottjának tekinti Budapest