szerző:
MTI

Londoni feltörekvő piaci elemzők a várakozásokat meghaladó múlt havi infláció ellenére is jó esélyt látnak a magyarországi jegybanki kamatcsökkentési kurzus újrakezdésére az idei második félévtől.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport napi globális feltörekvői piaci helyzetértékeléseinek pénteki összeállítása  az előző nap ismertetett - a 3,1 százalékos citybeli konszenzust jelentősen meghaladó, éves szinten 3,8 százalékos - májusi magyarországi inflációról azt írta, hogy a fő meglepetést okozó élelmiszerár-megugrás mellett a korábbi forintgyengülésnek a tartós fogyasztási cikkek árában megjelenő átszűrődő hatása is egyértelmű volt az adatsorból. A cég londoni elemzői a múlt havi adat után most már azzal számolnak, hogy a júliustól érvénybe lépő áfa-emeléssel együtt az éves összevetésű idei év végi infláció meghaladhatja a 7,5 százalékot.
  
A májusi infláció rövid távon még akkor is óvatos pénzügypolitikai alapállásra int, ha az MNB Monetáris Tanácsa túlteszi magát az áfa-emelés technikai inflációemelő hatásán, és továbbra is arra számít, hogy a kereslet visszaesése kordában tartja az alapszintű inflációt, áll a JP Morgan elemzésében. A ház azonban ezzel együtt is fenntartja azt az előrejelzését, hogy az idei harmadik negyedévben fél százalékpontos kamatcsökkentés várható a magyar jegybank részéről, tekintettel arra, hogy a forint várhatóan tovább erősödik a magyar gazdaság külső finanszírozási igényének gyors csökkenése nyomán. A JP Morgan londoni elemzői 2009 egészére összesen 1,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak.
 
A Kelet-Közép-Európára szakosodott, londoni és prágai székhellyel működő Wood & Co. befektetési társaság pénteki elemzése szerint a májusi inflációs adat "egyértelműen negatív hír" a Monetáris Tanács számára, és további, felfelé ható kockázatokat jelent a következő negyedévek inflációs kilátására. A cég azzal számol, hogy az ütemes élelmiszer- és olajár-emelkedés, valamint az áfa-emelés kombinációja 7-8 százalékig hajtja fel a második félévben az éves szintű inflációt, amely jövő tavaszig ezen a szinten marad.  A Wood & Co. előrejelzése szerint azonban onnantól valószínűleg "nagyon gyors ütemű" inflációcsökkenés kezdődik, és a tizenkét havi drágulási ütem 2010 második felében már a 3 százalékos célszint alatt lesz.

A ház elemzői szerint nem szükségszerű, hogy a mostani inflációs kiugrás megakadályozza a "nagyon fokozatos" pénzügypolitikai enyhítést rövid távon, tekintettel a keresleti oldalról eredő árnyomás elenyészésére. A cég fenntartja azt a prognózisát, hogy a következő két hónapban várható egy negyed százalékpontos magyarországi kamatcsökkentés, bár a júniusi enyhítés most már kevésbé tűnik valószínűnek, a lett valuta, a lat stabilitásával kapcsolatos folytató bizonytalanság, és a forintra emiatt leselkedő potenciális járványveszély miatt. Ez utóbbi kockázatot mindazonáltal más nagy londoni elemző és befektetési házak nem tartják jelentősnek.
  
A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének legfrissebb európai feltörekvő piaci helyzetértékelése szerint a közép-európai és a balti gazdaságok közötti kereskedelmi forgalom minimális, és a két térség bankrendszereit sem köti össze közös tulajdonosi kapcsolat. A GS londoni elemzői szerint így a lat esetleges leértékeléséből eredő bármiféle járványhatás legfeljebb csak közvetett módon érvényesülne Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban.
  
A 4cast nevű londoni gazdaságkutató cég elemzői a minap szintén annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a többi közép-kelet-európai gazdaság teljesen különbözik a balti térségtől. Lélektani alapon elképzelhető a forint, a zloty, a román lej vagy a cseh korona eladása néhány napig, esetleg pár hétig a lat leértékelése esetén, de semmilyen fundamentális kapcsolat nincs a két térség között, még a bankszektorok közti átfedés is nagyon csekély, állt a 4cast elemzésében.
  
A májusi magyarországi inflációs adatsor közzétételének napján nyilatkozó londoni elemzők eltérő véleményeket hangoztattak a várható pénzügypolitikai kihatásokról, de többségben volt az az előrejelzés, hogy a vártnál rosszabb adatok ellenére újrakezdődhet a kamatcsökkentés.
 
Ezzel ellentétes várakozást a nagy citybeli házak közül a Commerzbank-Dresdner Kleinwort bankcsoport londoni befektetési részlege fogalmazott meg. E cég szerint a "ronda meglepetést keltő" számok és az elmúlt napok kamatpolitikai óvatosságot jelző jegybanki nyilatkozatai együtt "gyakorlatilag kizárják" a közeljövőbeni MNB-kamatcsökkentést, és valószínűsíthető, hogy az alapkamat a következő hónapokban a mostani 9,50 százalékon marad.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Felrántották a BUX-ot

A zárószakaszban megint felrántották a BUX-ot, amely azonban így is mínuszban maradt. A blue chipek közül csak az OTP drágult.

MTI Gazdaság

KSH: az ipari termelés áprilisban 27,1 százalékkal esett vissza

Az ipari termelés az idén áprilisban 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. A termelés volumene az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott előzetes számokkal.

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

Merészet lépett Emmanuel Macron, Orbán Viktor is megihatja a levét

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

A megvádolt Simonka a hvg.hu-nak: Ártatlan vagyok

A lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő – üzeni az államtitkár

A lakosság is tehet róla, hogy rossz a levegő – üzeni az államtitkár

Ugandai árvaház és iskola épül a Ferenc pápa által aláírt Harley-Davidson árából

Ugandai árvaház és iskola épül a Ferenc pápa által aláírt Harley-Davidson árából

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek

Megjött az új arcátalakítós őrület, most erre kattantak rá az emberek