szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szingapúr gazdasága 20 százalékkal növekedett az idei második negyedévben az év első három hónapjához képest.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva ugyanakkor 3,7 százalékkal csökkent a Maláj-félsziget déli csúcsán fekvő városállam hazai összterméke (GDP), a kedden közölt hivatalos adat azonban arra utal, hogy kezd enyhülni a független Szingapúr több mint négy évtizedes történetének legsúlyosabb gazdasági válsága.

Az előző negyedben még éves szinten 9,6 százalékkal zsugorodott a nagyjából 4,5 millió lakosú állam gazdasága, amelynek legfontosabb területei az exportra termelő ipar, a turizmus és a pénzügyi szolgáltatások. A második negyedben továbbra is gyenge volt a szingapúri termékek iránti kereslet Európában, az Egyesült Államokban és Japánban, viszont felélénkült a kínai, indonéziai és malajziai piac.

A világgazdaságba mélyen beágyazott Szingapúr - ahol több ezer multinacionális vállalat működik - a globális pénzügyi válság miatt az utóbbi négy negyedévben minden korábbinál nagyobb nehézségekkel küszködött. A legnehezebb időszak tavaly októbertől december végéig tartott, amikor éves szinten 16,4 százalékkal zsugorodott a gazdaság.

A tavaszi-nyár eleji enyhülés hatására az ipari minisztérium felfelé módosította a gazdasági teljesítmény idei alakulására vonatkozó előrejelzését. E szerint a korábban valószínűsített 6 és 9 százalék közötti visszaesés helyett 4-6 százalék közötti mértékben csökkenhet a GDP idén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Akár az összes weboldalt beperelheti egy szingapúri cég

A világháló egyik alapvető tulajdonsága, hogy egyes képekre vagy grafikákra kattintva más oldalakra juthatunk. A szingapúri Vuestar Technologies kedden jelentette be, hogy ezt a mozzanatot szabadalom védi, ezzel a nyilatkozottal pedig olyan cégeket tett jogsértővé, mint a Microsoft vagy a Google.