szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kínai gazdaság növekedése éves szinten 7,9 százalékra gyorsult a második negyedévben az év első három hónapjában elért 6,1 százalékról.

A csütörtökön megjelent adat elemzők szerint azt valószínűsíti, hogy a hazai össztermék (GDP) idén 8 százalékkal bővülhet. Ez a pekingi vezetés célja, amelynek érdekében 4 ezer milliárd jüan (586 milliárd dollár) értékű gazdaságélénkítő programot indított el. Számos szakértő szerint a fellendülés elsőként az ázsiai térségben indulhat meg, az élen Kínával, a világ nagyságra harmadik gazdaságával.

A statisztikai hivatal csütörtöki jelentése alapján a gazdaság a vártnál gyorsabban gyógyul fel a válságból, és Kína "a legjobb úton van afelé, hogy teljesítse az idei növekedési célt" - mondta Jing Ulrich, az amerikai JP Morgan befektetési elemzője.

Az utóbbi hetekben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank is felfelé módosította a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó prognózisát. Az IMF július elején egy százalékponttal 7,5 százalékra emelte előrejelzését, a Világbank pedig júniusban 7,2 százalékra módosított a márciusban jósolt 6,5 százalékról.

A Bank of America-Merrill Lynch szerdán megjelent előrejelzése szerint jövőre ismét Kína lesz a növekedési bajnok a legnagyobb gazdaságok közül, 9,6 százalékos GDP-bővüléssel.

A növekedés elsősorban a hatalmas állami beruházások hatására gyorsul. A másik fő ok, hogy a bankok idén eddig a vártnál jóval több hitelt nyújtottak a vállalkozásoknak. Ugyanakkor a külkereskedelem és a külföldi működő tőke beáramlása visszaesett, ami arra utal, hogy a gazdaság erősen függ az állami ösztönző csomagtól. A statisztikai hivatal szóvivője csütörtökön közölte: Peking fokozott figyelemmel követi az árak alakulását, mert a belső fogyasztást élénkítő program és a hitelezési aktivitás hatására felszökhet az infláció. "A fellendülés alapja még nem kellően szilárd. Sok a bizonytalanság, különösen az árak alakulásában" - mondta a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Világbank: a vártnál nagyobb mértékben bővülhet a kínai gazdaság

Felfelé módosította a kínai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a Világbank. A bruttó hazai termék (GDP) 2009-ben a márciusban prognosztizált 6,5 százalék helyett 7,2 százalékkal bővülhet éves szinten, áll a kínai gazdaság folyamatait elemző csütörtöki jelentésben.

MTI Gazdaság

Soros György bízik a kínai gazdaságban

Soros György, a magyar származású milliárdos a kínai Shanghaidaily.com internetes újságnak azt nyilatkozta a hét végén, hogy bízik a kínai gazdaságban és hisz abban, hogy az ázsiai ország gyorsan túljut a gazdaságnövekedés megtorpanásának szakaszán. Soros nagyon érdekeltnek nevezte magát a kínai befektetésekben és "keresi a lehetőségeket".