szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lengyelország idei gazdasági növekedése elérheti a 0,3-0,4 százalékot, meghaladva a kormány korábbi várakozásait.

A kormányfő vezető gazdasági tanácsadója szerint van esély a 0,3-0,4 százalékos növekedésre, és arra is, hogy a lengyel gazdaság - amely a zloty gyengülése nyomán most az export fellendüléséből profitál - az idén minden negyedévben elkerüli a zsugorodást. A második negyedre 0,1 százalékos, vagy ennél kissé jobb növekedést várnak, mondta a tanácsadó.

A szejm (parlament) pénteken tárgyal az idei költségvetés felülvizsgálatáról, ebben eredetileg 0,2 százalékos növekedést terveztek.

A kormány az idei költségvetési hiánycélt majdnem az eredetileg tervezettnek a kétszeresére, 27 milliárd zlotyra emelte, mert az eddigi kiadáscsökkentések nem fedezik a gazdaság lassulása miatt elmaradó adóbevételeket, és a pénzügyminiszter kijelentette, hogy jövőre már mindenképp csökkenteni kell a hiányt. A kormány a hazai össztermékhez (GDP) képest 4,6 százalékos államháztartási hiányra számít idén, de az Európai Bizottság 6,6 százalékos és jövőre 7,3 százalékos hiányt jósol Lengyelországnak, mind távolabbit az euróövezeti tagsághoz szükséges, de az EU-tagok számára egyébként is kötelező 3 százaléktól. Az általános recesszió közepette Lengyelországban az első negyedben 0,8 százalékkal nőtt a GDP az előző negyedhez képest.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) júniusban mintegy fél százalékos visszaesést jósolt az idei évre a lengyel gazdaságnak, és körülbelül 1 százalékos növekedést jövőre.

A Lengyelország helyzetét felmérő jelentésben az IMF szakértői úgy vélték, Lengyelország azért teljesít viszonylag jobban szomszédainál, mert a válság nagyobb külső és belső egyensúlyhiányok nélkül érte, gazdasága kevésbé függ az exporttól, és viszonylag kisebb az adóssága.

Az IMF további, óvatos kamatcsökkentést javasol a Lengyel Nemzeti Banknak, de úgy véli, a költségvetési politikában kisebb a mozgástér, mert a költségvetés már a válság előtt is a növekedést támogató volt. Így a deficitnövelés lehetősége attól függ, mennyire tudja a lengyel kormány megerősíteni a bizalmat a középtávú deficitcsökkentési elkötelezettsége iránt. A hazai alkalmazkodást beszámítva is a tartós föllendülés Lengyelországban a külső körülményektől, főleg a nemzetközi pénzügyi piacok rendeződésétől függ, írták az IMF szakértői.

Tavaly 4,9 százalékkal bővült a lengyel gazdaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A Világbank közel 4 milliárd dollár kölcsönt nyújt Lengyelországnak

A Világbank összesen 3,75 milliárd dollár (2,7 milliárd euró) értékben kölcsönt nyújt Lengyelországnak három részletben a munkaerőpiaci és az egészségügyi reformok finanszírozásához. A kölcsönfolyósítás első, 975 millió eurós részletéről tavaly decemberben született megállapodás.

Vállalkozás

Lengyelországban 309 cég fizetésképtelen

Lengyelországban 53 százalékkal nőtt az első félévben a fizetésképtelenné vált cégek száma az egy évvel korábbihoz képest, tette közzé csütörtökön a Coface. Az év hátralevő részében további erőteljes növekedés várható.

MTI Gazdaság

A lengyel kormánynak a központi bank profitjára fáj a foga

A lengyel kormány költségvetési megszorítások, adóemelés szükségével szembesül a gazdasági válság miatt, de a jelek szerint a Lengyel Nemzeti Bank nem akar segíteni, nincs kedve átadni profitját az államháztartási hiány csökkentésére.