szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 64,33 pontos, 0,41 százalékos emelkedéssel, 15.937,70 ponton zárt pénteken.

A részvénypiac forgalma 10,9 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző napi záráshoz képest. Izbéki Ottó, a Buda-Cash Brókerház Zrt. üzletkötője elmondta: az európai trendekbe illeszkedve enyhe pozitív tartományban zárt a BUX pénteken, és a héten tapasztalt erősödés ütemének lassulása ellenére sem esett az index. A pénteken érkezett amerikai banki gyorsjelentések és makrogazdasági adatok - így például a lakóingatlan-építések adatai - hatására kitartott az optimista hangulat - fűzte hozzá.
  
Az üzletkötő kiemelte: fontos bizalomerősítő hatása van annak, hogy az eredetileg tervezett 500 millió euróhoz képest hatszoros, a végleges 1 milliárd eurós névértékhez képest háromszoros túljegyzés mellett bocsátott ki a magyar állam eurokötvényt.
  
Kovács Krisztián, a Concorde Értékpapír Zrt. részvényelemzője felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a Citigroup, a Bank of America, és a General Electric is a vártnál valamivel jobb nettó eredményt jelentett pénteken a második negyedévre, árbevételük mégis elmarad a várakozásoktól. A piacok így nem igazán "reagálták le" ezeket a gyorsjelentéseket, és továbbra is kitart a jó hangulat a piacokon. A részvényelemző elmondta: az osztrák OMV pénteki jelentése szerint meredeken csökkent a finomítás haszonrése. Ez egyelőre nem mutatkozott meg a többi olajpapír árfolyamában, de a Molnál is "hasonló lehet a helyzet", így ez később kihathat az árfolyamára. 
 
A Mol 25 forinttal, 0,19 százalékkal 12 825 forintra csökkent, 1,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 2 forinttal, 0,06 százalékkal 3418 forintra esett, forgalmuk 5,8 milliárd forintot tett ki.
  
A Magyar Telekom árfolyama 15 forinttal, 2,42 százalékkal 635 forintra erősödött, forgalma 609,4 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 200 forinttal, 0,55 százalékkal 36.500 forintra nőtt, a részvények forgalma 2,2 milliárd forintot ért el. Szektortársa, az Egis 144,1 millió forintos forgalom mellett 130 forinttal, 0,73 százalékkal 17 750 forintra gyengült.
  
A BUMIX 1.694,91 ponton zárt pénteken, ez 9,93 pontos, 0,58 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

 


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!