szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Tovább emelkedett hétfőn a BUX, a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe alig több, mint 300 pontra van a 9 hónapos csúcsponttól.

Közel két százalékos pluszban zárt hétfőn a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe. A BUX enyhe pluszban kezdett, majd viszonylag szűk sávban mozogva szép lassan kúszott felfelé, s két óra tájban már 16 200 pontnál járt. Bár innen némileg visszaesett a mutató, a zárószakaszban ismét majd 60 ponttal rántották fel a BUX-ot, amely így végül 16 250 pontnál zárt, nagyjából 2 százalékra a májusi lokális csúcstól, amely tavaly október óta a legmagasabb érték volt.

Bár a Magyar Telekom szinte az egész napot mínuszban töltötte, az utolsó percek hajrájának köszönhetően végül az összes nagyforgalmú papír a zöld tartományban zárt. A legnagyobb mértékben a zárószakaszban fölrántott Mol erősödött, amely 2,5 százalékkal 13 145 forintig menetelt, de nem maradt el az olajipari részvénytől jelentősen az OTP sem: a bankpapír 2,4 százalékkal 3500 forintra drágult.

Jól ment a Richternek is: a gyógyszeripari cég részvényeinek árfolyam 1,6 százalékkal emelkedettek, s majd másfél éve először 37 000 forint fölött, egész pontosan 37 100 forinton zártak. A Richter jó teljesítményéhez minden bizonnyal hozzájárult, hogy az ING javított a magyar gyógyszeripari papírok megítélésén. A nagyobbik papírt 42 500 forintos célárral vételre ajánlották, míg az Egisnél 19 000 célárat határoztak meg, s tartást javasoltak a befektetőknek (az Egis egyébként ma 3,1 százalékkal drágult, s 18 300 forinton zárt). A Magyar Telekom bő 1,5 százalékos mínuszban kezdett, de fokozatosan felfelé kapaszkodott, s végül 640 forinton vett búcsút a hét első kereskedési napjától, ez pedig 0,8 százalékos többletet jelent a pénteki végső árhoz képest.

A forgalom némileg átlag alatti, 16,6 milliárd forintos volt. Ma is az OTP-t keresték a leginkább, a bankpapírt 11,2 milliárd forint értékben adták-vették. A Mol papírokkal néhány millió forint híján 2 milliárdos forgalom volt, míg a Richter 1,2, a magyar Telekom pedig 1 milliárd forintot hozott össze hétfőn.

Ecoline

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!