szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Idén 50-60 százalékkal szűkül az orosz autópiac a PricewaterhouseCoopers (PwC) kedden nyilvánosságra hozott előrejelzése szerint.

A teljes értékesítés - beleértve a használt gépkocsikat is - 1,3-1,6 millió lehet az idén.

A PwC számításai szerint az idei első hat hónapban az új és használt autók eladása 55 százalékkal csökkent, az év végéig a csökkenés 60 százalékos lehet éves szinten, ha nem avatkozik be tevékenyen a kormányzat.
Értékben számolva az eladás 62 százalékkal 12,8 milliárd dollárra zuhant az első félévben.

A kereslet azért csökken, mert nő a munkanélküliség, a gazdasági bizonytalanság, emiatt a lakosság elhalasztja a drágább beruházásokat, és a bankok is korlátozzák a hitelezést, tartva a növekvő kockázattól.
A PricewaterhouseCoopers szakelemzője azt mondta, hogy a globális autópiaci válság negatív hatásai egyebek között Oroszországban mutatkoznak a leginkább.

Az orosz állam próbálkozik élénkíteni az autóvásárlási finanszírozást. Kompenzációt ad azoknak a bankoknak, amelyek csökkentik hiteleik árát. Elemzők szerint azonban ez nagyon kevés a jelenlegi irányzat megfordításához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Olcsóbbak lettek az autók

Az Európai Unióban átlagosan 1,3 százalékkal csökkent az autók ára idén januárban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Bizottság legutóbbi felmérése szerint. Figyelembe véve az 1,8 százalékos általános áremelkedést, reálértékben 3,1 százalékkal lettek olcsóbbak az autók Európa-szerte. Magyarországon reálértékben nem változott az autók ára.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Több mint 50 százalékkal esett az új autók eladása egy év alatt

Több mint 50 százalékkal, 33 668-ra esett a Magyarországon értékesített új autók száma az első öt hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Májusban éves összehasonlításban ennél is magasabb, több mint 65 százalékos volt a visszaesés: összesen 4 581 új autót adtak el - közölte legfrissebb felmérésének adatait a Jato Dynamics nemzetközi autóipari piackutató cég. Európában azonban már több piac is élénkült, különösen ott ahol roncsprogramot vezettek be.

hvg.hu Autó

Nyertesek és vesztesek - az autók negyedét külföldre viszik

Az idei első félévben 40,1 százalékkal esett vissza az eladott új személygépkocsik és terepjárók száma a tavalyi év hasonló időszakához képest - derül ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) által készített összegzésből. Ennél is drasztikusabb, több mint 50 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba Magyarországon. 11 ezer 325 autót kivittek az országból.