szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A brit kormány háromnegyedével növeli a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltőkésítéséhez nyújtott hozzájárulását, és ugyanerre szólította fel hétfőn a többi EU-tagállamot is.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter a The Guardian című vezető baloldali brit napilapban írt cikkében felfedi: Nagy-Britannia kész 11 milliárd dollárral megtoldani eredeti vállalását, 26 milliárd dollár fölé növelve teljes hozzájárulását az IMF tőkepótlásához. Darling szerint az EU egészének is "példát kellene mutatnia" azzal, hogy az általa felajánlott 100 milliárd dolláros összeget 175 milliárd dollárra növeli.

A húsz legnagyobb ipari és fejlődő gazdaság (G20) tavaszi londoni csúcstalálkozóján eldöntötték, hogy a háromszorosára emelik az IMF mozgósítható tőkéjét, tekintettel a feltörekvő gazdaságok piaci finanszírozási kockázataira és a valutaalap segítsége iránti növekvő igényre.

Az áprilisi londoni G20-csúcson elfogadott tervezet értelmében az IMF felhasználható tőkekészlete 500 milliárd dollárral 750 milliárd dollárra növekszik a korábbi 250 milliárd dollárról, és a szervezet további 250 milliárd dollár saját "új pénzt" bocsáthat ki.

Az új IMF-kibocsátás a valutaalap saját "pénzében", SDR-ben történik. Az SDR-t - különleges lehívási jogok - egy meghatározott valutakosárból képzik, értékét és kamatát a kosár fő valutáinak súlyozásával számítják ki.

Az új SDR-kibocsátás lényegében világgazdasági szintű kvantitatív pénzügypolitikai enyhítésnek felel meg, mivel a tranzakció révén úgy jelenik meg igénybe vehető pótlólagos likviditás, hogy mögötte nem hitel - vagyis már meglévő pénz - áll, teljes egészében új pénzről van szó.

Darling - aki a G20-pénzügyminiszterek pénteken nyíló londoni értekezlete elé időzítette cikkét - azt írta: az országcsoport 2010 végéig összesen ötezer milliárd dollárt fordít gazdaságélénkítésre, és ez várhatóan 4 százalékkal növeli a világgazdasági összkibocsátás értékét.

A brit pénzügyminiszter közölte: reményei szerint a brit gazdaság - a kormány radikális élénkítő lépései nyomán - az év vége felé már ismét növekedni fog.

A hivatalos statisztikai adatok azt mutatják, hogy a brit gazdaság visszaesése még nem állt meg, de a visszaesés üteme negyedéves összevetésben már jelentősen lassul.

A brit statisztikai hivatal (ONS) minap közölt második, kissé javított, de még nem végleges becslése szerint a brit hazai össztermék (GDP) reálértéken 0,7 százalékkal volt kisebb az idei második negyedévben, mint az elsőben, és 5,5 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszakétól.

Az első negyedévben még 2,4 százalékos GDP-mínuszt mértek az előző három hónapról. Az éves szintre vetített 5,5 százalékos második negyedévi GDP-csökkenés azonban a legnagyobb mértékű volt azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a gazdasági teljesítményadatok negyedévenkénti közzétételét. Ráadásul e hosszabb távú összehasonlításban még gyorsult is a gazdasági teljesítmény csökkenése, mivel az ONS az idei első negyedben a tavalyi azonos időszakhoz képest 4,9 százalékos visszaesést mutatott ki reálértéken. A brit kormány 3,5, a londoni elemzői közösség 4 százaléknál nagyobb egész évi GDP-csökkenést vár 2009-re.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az IMF megdicsérte Lengyelországot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön a hazai összterméke (GDP) 0,7 százalékos csökkenését jósolta Lengyelországnak idénre, de megdicsérte a kormány gazdaságpolitikáját, mondván: "a múltbéli helyes intézkedések most teret nyitnak manőverezésre a döntéshozók számára", segítenek átvészelni a csekély visszaesést.

MTI Gazdaság

IMF: jóváhagyták a 250 milliárd dollárnyi SDR-kibocsátást

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagországai jóváhagyták 250 milliárd dollár értékű SDR új kibocsátását. A lépés célja, hogy növeljék az IMF rendelkezésére álló forrásokat a gazdasági világválság kezelésére. A 186 országot tömörítő IMF igazgatótanácsában 85 százalékos támogatást kapott a javaslat.

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

És akkor a kasszások már többet nézik az órát, mint az árut

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

Borult marad az ég, az ország néhány helyén havazhat is

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad

A luxus felszíne alatt valami nagyon rohad