szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tavaly elfogadott vagyontörvény előhozta mindazokat a hibákat, amelyekre már az előző években is felhívta az ÁSZ a figyelmet, de a ezidáig rejtve maradtak. A mostani első "próbaellenőrzés" során sok problémára sikerült ugyan rámutatni, de ezek a hibák kijavíthatók és remélhetőleg tanulnak is belőle az érintettek - összegezte a parlamentnek benyújtott Állami Számvevőszéki ellenőrzést Kovács Árpád a szervezet elnöke.

Az állami vagyon kezelésére létrehozott Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2008. éve az első "próba" év volt - hangsúlyozta az ÁSZ elnöke. Már korábban felhívták a figyelmet a 2007-ben elfogadott vagyontörvény és a kapcsolódó jogszabályok pontatlanságaira. A szabályozások rendezetlensége kihatott a végrehajtás folyamatára is - mondta Kovács Árpád.

Az ÁSZ elsősorban a vagyonkezelés új rendszerét vizsgálta a törvénynek való megfelelés szempontjából. Különösen az állami ingatlanok és földvagyon kezelésére koncentrált a vizsgálat - magyarázta az elnök. Hozzáfűzte: ugyanakkor az állami társasági tulajdon nyilvántartása 2008-ban sem naturáliában, sem értékben nem tükrözte a tényleges állapotokat. Úgy fogalmazott: a hibák alapján nem lehet megbecsülni azt, hogy mekkora kár érte a magyar államot, hiszen számos döntés eredménye, vagy eredménytelensége csak később mutatkozik meg.

Kiemelte azt, hogy egyes ingatlanok értékesítése nem átlátható pályáztatással történt és példaként a moszkvai Magyar Képviselet ingatlanának értékesítését hozta fel, amelynek során három különböző adásvételi szerződés született.

Az ÁSZ elnöke közölte: a pénzügyminiszter figyelmébe ajánlotta a koherenciazavarok megszüntetését, a joghézagok kiküszöbölését, a hatáskörök egyértelművé tételét és egyes konkrét esetek felülvizsgálatát.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökénél az ÁSZ azt szorgalmazza, hogy teremtsék meg a számonkérhetőség feltételeit és a következetes érdekeltségi rendszert az állami vagyon fejlesztésével, hasznosításával és értékesítésével kapcsolatban.

Az ÁSZ az MNV Zrt. vezérigazgatójának - a pénzügyminiszter és az NVT elnökének útján - javaslatokat fogalmazott meg olyan hiányosságok felszámolására, amelyek eddig a vagyontörvény célkitűzései ellen hatottak.

Kovács Árpád megjegyezte, hogy azokban az ügyekben nem vizsgálták a személyi felelősség kérdését, amelyekben az ügyészi szervek már vizsgálódnak. Ezért új feljelentést az ÁSZ nem tett, de a szükséges dokumentumok rendelkezésre bocsátásával segíti az ügyészi szervek munkáját. Az elnök példaként a Bábolna Ménesbirtok Kft. működésével, a Kerteskői Gazdaság értékesítésével és a King's City beruházással kapcsolatos, sukorói ingatlancserét említette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az MNV-nek nem tetszik az ÁSZ-jelentés tervezete

Általánosító, alá nem támasztott negatív értékelés, minősítő megjegyzésekkel - összegezte Nagy János, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) elnöke és Kamarás Miklós, az NVT tagja, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által még közzé nem tett, de az NVT és MNV által már ismert jelentéstervezetét az egységes állami vagyonkezelésről.

MTI Gazdaság

Élesen kritizálja az ÁSZ az MNV tevékenységét

Erősen kritizálja az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2008. évi működését az erről szóló, kedden publikált jelentésében; az MNV azonban vitatja a számvevők megállapításait.

MTI Gazdaság

MNV: teljesíthető a 100 milliárd forinton felüli bevételi terv

Az első félévi adatok alapján teljesíthetőnek látszik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) 2009. évi mintegy 106 milliárd forintos bevételi terve - nyilatkozta Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) tagja az MTI-nek.

MTI Gazdaság

A Vagyontanácsban az MNV új vezérigazgatója

Sólyom László köztársasági elnök kinevezte a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) tagjává Kamarás Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) nemrégiben kinevezett vezérigazgatóját.

MTI Gazdaság

Tíz kastély tartós vagyonkezelésbe adását vizsgálja az MNV - Fotókkal

A műemléki értékek megőrzésének szempontjait figyelembe véve, valamint a fenntarthatóság alapján is vizsgálja az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 10 állami tulajdonú kastély tartós vagyonkezelésbe adására vonatkozó kérését. Azt, hogy mikor születhet döntés, egyelőre nem tudni. Az alábbi körképből kiderül a kastélyok milyen állapotban vannak most és mit terveznek velük.

MTI Gazdaság

ÁSZ: semmisnek tekinthető a sukorói földügylet

Semmisnek minősíti a Velencei-tó partjára tervezett King's City érdekében létrejött telekcsereügyletet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb jelentéstervezete - írta a szerdai Népszabadság az általa megismert, még nem véglegesített anyagra hivatkozva.

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Jön az 1000 kilométeres hatótávú Tesla villanykamion

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről