szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína vásárol elsőként a Nemzetközi Valutaalap (IMF) saját kibocsátású kötvényéből, rögtön 50 milliárd dollár értékben. Peking nem dollárral, hanem jüannal fizet az 5 éves lejáratú kötvényért, és az ügylettel a kínai deviza külföldi térnyerését is igyekszik elősegíteni.

Az IMF és a pekingi központi bank szerdán kötött megállapodása kapcsán elemzők rámutatnak: Kína már jó ideje a dollár mint tartalékvaluta háttérbe szorítására törekszik, és a pekingi vezetés több alkalommal jelezte, hogy a valutaalap saját "pénze", az úgynevezett SDR - Special Drawing Rights (különleges lehívási jogok) - válthatná az amerikai dollárt a domináns nemzetközi tartalékvaluta szerepében.

Peking a jüan használatának terjedését is ösztönzi. Idén márciusban például 70 milliárd jüan (nagyjából 10 milliárd dollár) értékű devizacsere-ügyletet kötött Argentínával, és hasonlóra készül egyebek között Malajziával, Indonéziával és Fehéroroszországgal.

Az IMF honlapján megjelent közlemény szerint "Kína biztonságos befektetési eszközhöz jutott" a megállapodás révén, és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet hatékonyabban segíthesse a tagállamok válságkezelő intézkedéseit.

Az IMF-kötvénnyel Kína diverzifikálni is tudja mintegy 2 ezer milliárd dollárt kitevő valutatartalékait, amelyekből 800 milliárd dollárt amerikai államkötvényekben tart.

Az ENSZ szakosított intézményeként működő IMF 185 tagállama közül számosan fordultak már pénzügyi segítségért a szervezethez a világméretű gazdasági válság elmélyülése, tavaly ősz óta. A húsz legnagyobb ipari és fejlődő ország (G20) áprilisi értekezletén ezért elhatározták, hogy megháromszorozzák - 750 milliárd dollárra bővítik - az IMF mozgósítható tőkéjét.

E program részeként az IMF vezetősége júliusban egy új finanszírozási eszköz, a kötvény bevezetéséről döntött. Kína azonnal jelezte, hogy vásárolna a szervezet saját kibocsátású értékpapírjából, és időközben Oroszország és Brazília is kifejezte érdeklődését az új befektetési lehetőség iránt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Orbánék hívhatják le az IMF-hitel következő részleteit

A kormány jelenleg arról tárgyal a Nemzetközi Valutalappal (IMF), hogy ne az eredeti határidőben kelljen lehívni a készenléti hitelkeret következő összegeit, hanem későbbi időszakban lehessen ugyanezt megtenni - erről Oszkó Péter pénzügyminiszter beszélt a Magyar Televízió Az Este című műsorában kedden.

MTI Gazdaság

Az IMF megdicsérte Lengyelországot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön a hazai összterméke (GDP) 0,7 százalékos csökkenését jósolta Lengyelországnak idénre, de megdicsérte a kormány gazdaságpolitikáját, mondván: "a múltbéli helyes intézkedések most teret nyitnak manőverezésre a döntéshozók számára", segítenek átvészelni a csekély visszaesést.

MTI Gazdaság

IMF: jóváhagyták a 250 milliárd dollárnyi SDR-kibocsátást

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagországai jóváhagyták 250 milliárd dollár értékű SDR új kibocsátását. A lépés célja, hogy növeljék az IMF rendelkezésére álló forrásokat a gazdasági világválság kezelésére. A 186 országot tömörítő IMF igazgatótanácsában 85 százalékos támogatást kapott a javaslat.