szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alkotmányellenesnek tartja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a szeptember elsején hatályba lépett terézvárosi csendrendeletet, ezért az érdekképviselet pénteken az Alkotmánybírósághoz fordult a rendelkezés megszüntetése érdekében – közölte a kamara osztályvezetője.

Szatmáriné Jahl Angéla, a kamara idegenforgalmi és turisztikai osztályának elnök-vezetője egy terézvárosi étteremben tartott tájékoztatóján azt mondta: a rendelet miatt több száz vállalkozás megszűnhet, ami monopolhelyzetet eredményezhet más kerületi vendéglátóipari egységeknek, mivel csendrendeletet sem a szomszédos V., sem tíz másik budapesti kerületben nem vezettek be. Azok a kerületek, amelyekben jelentős az idegenforgalom, szintén nem értenek egyet a rendelkezéssel.

Megemlítette, hogy a VI. kerületben kétezer vendéglátóhely több ezer embernek ad munkát. Az üzemeltetéshez szükséges engedélyeket az önkormányzattól már sok éve megkapták, és az utólag hozott, mindenkire érvényes rendelkezés sérti a szerzett jogokat, ellehetetleníti a vállalkozásokat.

Szatmáriné Jahl Angéla elmondta, hogy szeptember 10-én a kerület képviselőtestülete elé terjesztik a rendelet módosítására vonatkozó javaslatukat, és az elsejével életbe lépett határozatot nem tekintik hatályosnak.

Lékó László a kamara jogásza úgy fogalmazott: a jogszabály hatálya csak akkor szűnik meg, ha arról az Alkotmánybíróság határozatot hoz, de addig egy téves jogszabálynak még érvényben kell maradnia, ami "nonszensz" helyzetet teremt. Hozzáfűzte, hogy korábbi beadványaikra két-három év elteltével született határozat az Alkotmánybíróságon. A BKIK egy hasonló rendelkezés miatt, amelyet a XI. kerületben vezettek be, három hónappal ezelőtt szintén az Alkotmánybírósághoz fordult, de érdemi lépés még nem történt az ügyben.

A szeptember elsejével életbe lépett terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek. A szabályozás a szállodákra és benzinkutakra nem érvényes, minden más üzlet, vendéglátóegység és szórakozóhely csak este 10 óráig tarthat nyitva, illetve - a megfelelő engedélyek beszerzése után - a nyitvatartási idő bizonyos mértékig meghosszabbítható. Az üzletek a lakók legalább kétharmadának hozzájárulásával akár reggel 6 óráig is nyitva tarthatnak, de szeszes italt nem forgalmazhatnak ez idő alatt. A vendéglők és a szórakozóhelyek pedig - a hozzájárulás megszerzése után - legfeljebb éjjel 1 óráig lehetnek nyitva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vendéglők a csendrendeletre: nem zárunk be!

A kedden hatályba lépett "csendrendelet" ellenére nem zárnak be este 22 óra után a VI. kerületi vendéglők és szórakozóhelyek - közölte az üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesülete az MTI-vel.

Vélemény

Ellenvélemény: Nem ördögtől való a terézvárosi csendrendelet

Nem kis értetlenséggel figyeljük a terézvárosi záróra-rendelet körül kialakuló vitát. Jelenleg a magyar közélet legfontosabb kérdése valószínűleg az, hogy szabad lesz‑e a novemberi zuhogó esőben, éjszaka, teraszon poharazgatni a Terézvárosban? S hogy e jogát a köz érvényesítse, kész az utcára is vonulni. Kocsmárosok és éjjeli bohémok, szent szövetségben a gonosz polgármester, s az értetlen lakosok ellen.

MTI Itthon

Ma lép hatályba a terézvárosi "csendrendelet"

Ma lép hatályba a sokat vitatott "csendrendelet" a fővárosi VI. kerületében; a terézvárosi szabály értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a kerületi szórakozóhelyek.

MTI Itthon

Vendéglátósok szerint alkotmánysértő a "csendrendelet"

A Liszt Ferenc téri, Andrássy úti, Hajós utcai, és Nagymező utcai vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület szerint a terézvárosi önkormányzat "csendrendelete" alkotmánysértő, önkényes, diszkriminatív és alkalmazhatatlan.