szerző:
MTI

Élesen szétváltak Magyarország és Lengyelország költségvetési folyamatai: a magyar költségvetési pálya meredek javulást, a lengyel erőteljes romlást jelez - áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport pénteken közzétett térségi elemzésében.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) előrejelzése szerint az ESA’95 szabvánnyal számolt lengyel államháztartási hiány jövőre valószínűleg a hazai össztermék (GDP) 6,6 százalékára emelkedik az idei évre várt 6,3 százalék és a tavalyi 3,9 százalék után, a ciklikus bevételkiesés és a GDP-érték csaknem 2 százalékának megfelelő központi ösztönzés hatására. Ez utóbbi a strukturális hiányt is 6 százalék körüli szintre nyomja fel az idén.

Magyarország eközben masszív - 7 százalékos GDP-arányos - prociklikus költségvetési szigorítási programot hajtott végre az elmúlt három évben; ebből a GDP arányában 4,4 százaléknyi az idén valósul meg. Mindez jövőre várhatóan a GDP-érték hozzávetőleg 1 százalékának megfelelő többletbe fordítja a strukturális költségvetési mérleget, amiből "lélegzetelállító" mértékű, 6 százalékos GDP-arányos elsődleges strukturális többlet következik - áll a BoA-ML pénteki előrejelzésében.

A cég prognózisa szerint Lengyelországban a közfinanszírozási szféra bruttó hitelfelvételi igénye jövőre 24,4 százalékkal növekszik, Magyarországon ugyanakkor 24,8 százalékkal zuhanni fog.

A magyar költségvetési helyzet javulását más nagy citybeli házak is kiemelték. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének múlt héten kiadott térségi elemzése szerint Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a felső tűréshatárra süllyed.

A ház szerint a közép-európai gazdaságokat sújtó recesszió és a közfinanszírozási rendszerek állapotának ebből eredő romlása tovább csökkentette a hármak - Lengyelország, Csehország és Magyarország - gyors euróövezeti belépésének esélyeit.

A JP Morgan londoni elemzői most 2014-2016 között valószínűsítik az országcsoport valutauniós belépését, de kiemelték, hogy véleményük szerint Magyarország a másik két térségi országot egy évvel megelőzve bevezetheti az eurót.

A cég új előrejelzése az, hogy a hármak átlagos államháztartási hiánya 2013-2014-ben csökken a hazai össztermék arányában mért 3 százalékos felső tűrési szint alá. Az átlagon belül viszont Magyarországon a deficit már 2012-ben e határ alatt lesz, feltételezve, hogy a 2010-es választások után megalakuló kormány is fenntartja a megfontolt költségvetési politikát - állt a JP Morgan múlt heti londoni prognózisában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Moodys: Kelet-Európában még „vannak kihívások"

A korábbi időszaknál már jóval kisebb ütemben romlik a nyugat-európai vállalati szektor adósminősége, Kelet-Európában azonban - főleg a pénzügyi szférában - még "vannak kihívások" - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott európai hitelfolyamat-elemzésében.

MTI Gazdaság

Elsőként jöhet a magyar euró – Londoni elemzők a térségről

Magyarország lehet az első euróövezeti tagállam a közép-európai hármak közül, mert itt van a legjobb esély arra, hogy az államháztartási hiány belátható időn belül a tűréshatár alá csökken, áll az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport csütörtökön közölt elemzésében.

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Berobbant egy flakon egy tuzséri ház udvarán: két gyerek súlyosan megsérült

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Itt a húsvét, bedugultak a határok

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa

Újra a menekültek mellé állt Ferenc pápa