szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedvezőbben ítéli meg a gazdaság rövidtávú kilátásait a Költségvetési Tanács a kormánynál, a középtávon várható folyamatokat illetően azonban kevésbé derűlátó, és főleg az államháztartás hiánynövekedésének kockázataira hívja fel a figyelmet – derül ki a testület (MKKT) 2010-es költségvetési törvényjavaslatról készített, pénteken közzétett jelentéséből.

A tanács úgy véli: 2010-ben az adóbevételek alakulását meghatározó árindexek és a nominális adóalapok is magasabbak lehetnek a kormány előrejelzésénél. A további kilátásokat azonban beárnyékolja, hogy a hazai kilábalási folyamat nemzetközi környezete rendkívül bizonytalan. A fejlett országok fellendülését – a gyorsan emelkedő állami adósságrátával is összefüggő – súlyos kockázatok övezik, amelyek gátolhatják a hazai gazdaság növekedését, a költségvetés mozgásterét pedig jelentősen szűkíthetik a következő években - fogalmaz a jelentés.

A kormány makrogazdasági előrejelzését és az MKKT számítási módszereit kombinálva az előterjesztésben szereplőnél mintegy 132 milliárd forinttal lenne nagyobb a költségvetési hiány. Ezt azonban nagyrészt ellensúlyozza az a körülmény, hogy az MKKT a költségvetési folyamatok szempontjából kedvezőbb makrogazdasági pályájára alapozta becslését, mint a kormány.

A tanács felhívja a figyelmet, hogy a tervezett költségvetési egyenleget több oldalról is jelentős kockázatok övezik, ezek közé tartozik a többségi állami tulajdonú vállalatok meg nem térített nettó vesztesége (75 milliárd forint). A központi kormányzaton kívül fennáll az önkormányzati szektor nettó eladósodásának veszélye is, ami akár 100 milliárd forintot is elérhet. Ez a tervezettnél jóval nagyobb hiányt okozhat az államháztartás egészében.

Időben előre tekintve pedig a személyi jövedelemadó sávhatárának 2011-től hatályos megemelésének kockázatát emelik ki (170 milliárd forint), amelyre csak az optimista makrogazdasági előrejelzés nyújt fedezetet.

Hangsúlyozzák: a költségvetési politika áttekinthetőségét és hitelességét egyaránt növelné, ha a kormány közzétenné a költségvetési törvényjavaslat készítésének alapjául szolgáló adatokat és módszereket, közöttük azokat is, amelyekre a makrogazdasági előrejelzés támaszkodik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kopits szerint törékeny a növekedés

A válságból való kilábalás egyik fő problémájának tartotta a költségvetések fenntarthatóságának kérdését Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen pénteken Zalakaroson.

MTI Gazdaság

Sólyom tájékoztatást kapott a Költségvetési Tanács munkájáról

Kopits György, a költségvetési tervezést ellenőrző Költségvetési Tanács elnöke pénteken tájékoztatta Sólyom László köztársasági elnököt a testület munkájáról, a tanács augusztusban kiadott gazdasági előrejelzéséről, és arról, hogy hogyan látják a gazdaság és a költségvetés további folyamatait.

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

A Moderna vakcináját kapják az idősotthonok lakói a hétvégén

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Csúcstelefonok, okos füles és egy mindent megtaláló kütyü – videón a Samsung új készülékei

Az Apple-től átigazoló Dobó Mátyás a Vodafone új vezérigazgató-helyettese

Az Apple-től átigazoló Dobó Mátyás a Vodafone új vezérigazgató-helyettese