szerző:
MTI

A világgazdasági válságban Magyarország kivétel abból a szempontból, hogy itt nem volt egyensúlyvesztés, a kormány megtette azokat a lépéseket, amelyekkel sikerült ezt megakadályozni - fogalmazta meg Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára szombaton Zalakaroson, a közgazdászok éves vándorgyűlésén.

Az államtitkár kifejtette, hogy az államháztartás GDP arányos hiánya 2006 óta a tervezett szint alatt maradt. Emlékeztetett arra, hogy idén a kiadáscsökkentés az elfogadott költségvetéshez képest 400 milliárd forintot jelent, a tavalyi első változattal összehasonlítva viszont 1.000 milliárdot, ami a GDP 3,8 százalékát teszi ki. Mindezt az agrártámogatások, a lakástámogatások, a gáz- és távhő-kompenzáció, a táppénz csökkentésével, a nyugdíjkorrekció elhalasztásával és a 13. havi nyugdíj - két-három évre történő - felfüggesztésével, továbbá a tárcáknál történt jelentős zárolással, a családtámogatások befagyasztásával, a közszféra 13. havi bérének megvonásával sikerül elérni.

Szernte a jövő évi költségvetés legfontosabb feladata, hogy az országot kivezesse a válságból, de egyszerre szolgálja az egyensúly fenntartását és a versenyképesség megőrzését, sőt lehetőség szerint javítását. Ez utóbbi elemeként határozta meg az idén a munkára rakódó terhek csökkentését és az adóátrendezést, jövőre pedig az adócsökkentést, aminek köszönhetően "0,4 százalékponttal csökken az adó- és járulékcentralizáció".

A költségvetésben fenn kell tartani a közszféra takarékosságát, prioritás a foglalkoztatás szinten tartása, majd bővítése. Ezzel eredményszemléletben 3,8 százalékos, pénzforgalomban 4 százalékos hiányt tervez a kormány, s mindez jövőre 448 milliárd forint kiadáscsökkentéssel jár.

Az egyes jelentősebb tételeket említve Katona Tamás beszélt arról, hogy a közösségi közlekedésben 40 milliárdos csökkentéssel számol a kormány, hozzátette: "de közpénzből így is lényegesen többet fordítunk erre a területre, mint a környező országok". Az önkormányzatoknál 120 milliárd forintos csökkenés várható, az egyes költségvetési fejkezetekben pedig 140 milliárdos mérséklés lesz. Bővül ugyanakkor a közbiztonságra vagy az egészségügyre fordítható forrás.

Az önkormányzatok forráscsökkenése kapcsán kifejtette: összességében 1.130 milliárd forint jut ennek a szférának, ami 4,7 százalékkal, vagyis a GDP csökkenésénél alacsonyabb mértékben mérséklődik, azaz "az önkormányzatok arányos finanszírozása nem csökken".

Elismerte, hogy a költségvetést jelentős bizonytalanságok, kockázatok befolyásolják, így a külső kereslet, a hitelek, a nemzetközi pénzpiacok alakulása, ezért tartalékol többet a költségvetés - indokolta Katona Tamás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Simor: egy évtized kell, hogy az adósságszintünk versenyképes legyen

Az elmúlt hónapokban a Magyarországgal kapcsolatos kockázati megítélés tartotta vissza a monetáris tanácsot attól, hogy kamatot csökkentsen, az inflációs kilátások erre lehetőséget adtak volna – jelentette ki Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 47. Közgazdász vándorgyűlésen szombaton Zalakaroson.

MTI Gazdaság

Járai: csökkenteni kell az újraelosztást

Magyarország akkor lesz képes korábbi versenyképességét visszaszerezni, ha a GDP-arányos újraelosztást a jelenlegi 50 százalékról 40 százalékra szorítja le – jelentette ki Járai Zsigmond, a jegybank volt elnöke, a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottsági elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen.

MTI Gazdaság

Futó: ki kell terjeszteni a banki kódexet

A vállalatfinanszírozásra is ki kellene terjeszteni banki etikai kódexet - javasolta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke pénteken Zalakaroson, a közgazdászok vándorgyűlésén.

Gazdaság

Ha Keynes most nálunk megjelenne…

Sajátos „négyigenes” előadást tartott Zalakaroson a Magyar Közgazdasági Társaság 47. vándorgyűlésén Erdős Tibor akadémikus, aki láthatóan mindent előre megfontolva óvakodott attól, hogy közvetlen aktuálpolitikai megjegyzésekre ragadtassa magát. Nem is tette. No de áttételesen…

MTI Gazdaság

Kopits szerint törékeny a növekedés

A válságból való kilábalás egyik fő problémájának tartotta a költségvetések fenntarthatóságának kérdését Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke a 47. közgazdász vándorgyűlésen pénteken Zalakaroson.

Gazdaság

Pontokba szedve: Járai kontra Bajnai

Nem volt igazi összecsapás – sem tematikusan, sem időben-térben. Előbb Orbán Viktor első pénzügyminisztere, a jegybank későbbi elnöke, Járai Zsigmond beszélt a Közgazdász-vándorgyűlés mintegy félezer hallgatója előtt, majd egy órával később a Washingtonból Bécs érintésével Zalakaroson landoló kormányfő. Kettejük között szünet, s lazításképpen Futó Péter és Parragh László előadása a válságkezelés árnyoldalairól – munkaadói nézőpontból. A szokásos, kulturált elégedetlenség.

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajthatott végre

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

A Tátra szlovák oldalán is villám csapott turistákba

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt

Kína tiltakozik az importvámok emelése miatt

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere

Facebook-komment miatt tett feljelentést Jászapáti fideszes polgármestere